Supert med flere inhouse-utviklere!

Vi trenger konsulentene også, men jeg vet hvordan jeg ville likt å jobbe.

Inhouse eller konsulent? Kurt Lekanger i kode24 tror han vet hva han selv ville ha valgt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Inhouse eller konsulent? Kurt Lekanger i kode24 tror han vet hva han selv ville ha valgt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Stadig flere selskaper velger å ansette utviklere inhouse og trappe ned på konsulentbruken. Det kan kanskje være dårlig nytt for konsulentselskapene, men samtidig tror jeg det kan være godt nytt for utviklere som ønsker en trygg og mer forutsigbar arbeidshverdag.

I det siste har vi skrevet om at både Posten og Tine har begynt å bygge opp større utviklingsmuskler internt. I julen meldte også Sparebank1 at de mente å kunne se at flere ønsker å skifte fra konsulent til inhouse.

Og fra selskaper som nå prøver å ansette inhouse-utviklere er gjennomgangstonen den samme:

Det har blitt lettere å få tak i erfarne utviklere som vil jobbe inhouse. Fordi det er flere tidligere konsulenter som ønsker det, særlig i et trangt arbeidsmarked.

Til de som jobber i konsulentselskaper: Jeg er temmelig sikker på at det vil være et kjempestort behov for konsulenter også i årene som kommer.

For mange virksomheter vil det være ren og skjær galskap å ansette egne utviklere for typiske prosjekter der det kreves masse utviklingsressurser i en begrenset periode. Når prosjektet skal videreutvikles og vedlikeholdes senere vil man antagelig klare seg med færre utviklere enn man trengte i starten da alt måtte bygges fra bunn.

Men i de tilfellene der løsningene som utvikles ligger tett opp mot det som er bedriftens kjernevirksomhet, der innbiller jeg meg at det må være mer fornuftig å faktisk ha utviklerkompetansen på huset. Og så spe på med noen konsulenter de gangene man trenger å gjøre større løft.

Eller for å si det på en annen måte: Driver du en rørleggerbedrift og trenger nye nettsider – bruk en konsulent. Driver du en nettbutikk der butikkløsningen er det som skal differensiere deg i forhold til konkurrentene – ansett egne utviklere.

«Det var både stressende og til tider ganske kjedelig. Selv om det var temmelig mye bedre betalt enn en journalistjobb.»

Nå kommer sikkert noen til å si at jeg uttaler meg om ting jeg ikke har greie på – og det kan det godt hende jeg gjør.

Kanskje det er litt farget av hvordan jeg personlig ville likt å jobbe, om jeg skulle gått fra å være journalist til å jobbe som utvikler:

Jeg har selv prøvd meg i konsulentbransjen – riktignok som kommunikasjonsrådgiver – og trivdes godt med det. Men den evinnelige timeføringen og det å aldri vite hvem du skulle jobbe for neste dag, det var både stressende og til tider ganske kjedelig. Selv om det var temmelig mye bedre betalt enn en journalistjobb.

Jeg tror jeg ville ha trivdes bedre som inhouse-utvikler, der jeg kan få et sterkere eierskap til selskapet jeg jobber for og produktet jeg er med på å lage. Kanskje dårligere betalt, men trygge og gode rammer og et bra og sammensveiset arbeidsmiljø er vel så viktig som lønn.

Nå som flere konsulentselskaper melder om dårligere tider og noen til og med går til permitteringer, er det en gylden mulighet for alle bedrifter som vil sikre seg noen kloke hoder.

Det har blitt lettere å få tak i dem nå!

Ukas beste saker på kode24:

🥽 Nyutdanna Chowdhury kastes ut av landet om han ikke får seg jobb snart

Etter 1.200 søknader er tida snart ute. - Det betyr å si farvel til drømmene, forteller Habibul "Mursaleen" Chowdhury.

🍋 Permitterer ikke konsulenter som «sitter på benk»

Andelen utviklere uten oppdrag varierer, men ingen er uansett 100 prosent arbeidsledige mellom oppdragene.

🦺 Posten satser inhouse: – Før var alle happy som konsulenter

– Vi har hatt et ønske om å ansette, men det har ikke vært lett å få tak i dem vi har hatt lyst på, forteller Jan-Erling Borowski i Posten Bring.

🍍 Frustrerte utviklere i Stavanger starter egen utvikler­konferanse

- Ideen kom nok over frustrasjon av å være i en region med så mye spennende som skjer, og ingen felles arena, forteller HelloStavanger.

🦺 Frykter Rust holder på å bli for komplekst: – Fiks bugs!

Årets State of Rust-undersøkelse er klar. Nesten 12.000 utviklere har én ting de alle er enige om.

🥏 Embla skriver drivere for Arm, og drømmer om et oppsett som i The Matrix

– Her har jeg ingen kroppslige behov, og kan snakke direkte med en datamaskin, det hadde vært drømmen, sier Embla Flatlandsmo i ukas Mine Verktøy.

📕 Edge stjal Chrome-faner og historikk – skylder på bug

Microsofts Edge-nettleser skal ha importert faner og data fra Chrome automatisk uten tillatelse.

👱 Apple ødelegger for norsk PWA-app: «Dette er bare bullshit!»

Bjørn Jarle Kvande i Trailguide kaller Apples nedleggelse av PWA-er misbruk av monopolmakt.

🐵 Mange skjuler tilstandene sine: «Svært utbredt, ikke minst blant kvinner»

– Har store negative langtidseffekter for dem det gjelder, mener Jens Kanden i Unicus, som har 12 grunner til å ansette folk med nevrologiske utfordringer.

🍍 Reagerer på «feature pushing» og «codemonkey»-kultur

- Man får masse ros for at man har utviklet noe kjapt, men bak kulissene så er det masse teknisk gjeld, sier Ukas Koder Dean Demetria, og etterlyser bærekraftig utvikling.

God helg

Nå håper jeg at jeg ikke har hisset på meg hele konsulentbransjen. Jeg kjenner mange utviklere som jobber både inhouse og som konsulenter, og det virker som de fleste stortrives på jobb og at også konsulentselskapene er flinke til å ta vare på de ansatte.

Men jeg tenker fortsatt at det må da være bedre å jobbe inhouse?

Er du uenig eller enig med meg? Fyr gjerne avgårde en e-post på kurt@kode24.no, et leserinnlegg på hei@kode24.no eller kommenter under!

God helg!

Kurt 🤓