Edge stjal Chrome-faner og historikk – skylder på bug

Microsofts Edge-nettleser skal ha importert faner og data fra Chrome automatisk uten tillatelse.

Microsoft Edge-nettleseren skal plutselig ha begynt å importere faner og nettleserdata fra Chrome, uten tillatelse. 📸: NTB/Rafael Henrique/SOPA Images/Shutterstock
Microsoft Edge-nettleseren skal plutselig ha begynt å importere faner og nettleserdata fra Chrome, uten tillatelse. 📸: NTB/Rafael Henrique/SOPA Images/Shutterstock Vis mer

For en stund siden rapporterte mange brukere om at Microsofts Edge-nettleser så ut til å automatisk importere data om surfehistorikk og åpne faner fra Google Chrome – uten brukerens tillatelse.

Én som opplevde det var Tom Warren i The Verge, som forteller at Microsoft Edge automatisk ble åpnet da han restartet PC-en etter å ha installert en Windows-oppdatering.

Til hans store overraskelse så han at Edge åpnet opp med de samme fanene som han hadde oppe i Chrome før han restartet PC-en. Det til tross for at tillatelsen for å importere data fra Chrome var skrudd av i Edge.

Microsoft ville ifølge Warren ikke kommentere saken, men nå har selskapet i det stille kommet med en oppdatering til Edge der de fikser en feil som har å gjøre med automatisk import fra Chrome. Det skriver The Verge.

Feil med synkronisering

Microsoft beskriver feilen på denne måten:

"Edge has a feature that provides an option to import browser data on each launch from other browsers with user consent. This feature’s state might not have been syncing and displaying correctly across multiple devices. This is fixed."

De skriver med andre ord ikke at synkronisering av nettleserdata fra andre nettlesere har blitt gjort uten brukernes tillatelse, slik mange brukere har rapportert om. Men de innrømmer at synkronisering og visning av data som har blitt hentet via denne funksjonen ikke har fungert som den skal.

The Verge skriver at de har bedt Microsoft om å få utdypet hva som egentlig gikk galt, men har i skrivende stund ikke fått svar.

Får kritikk

Microsoft har i det siste fått mye kritikk for å forsøke å styre brukere vekk fra konkurrerende nettlesere.

For eksempel har vi tidligere skrevet om at Microsoft prøver ganske iherdig å overtale brukere til å beholde Edge når de vil laste ned Chrome – blant annet ved å injisere en annonse for Edge øverst på Googles nedlastingsside for Chrome.

Nylig ga også Mozilla, selskapet bak Firefox-nettleseren, ut en rapport der de går igjennom det selskapet mener er "designtaktikk" fra Microsoft som kan underminere konkurranse fra andre nettlesere.

– For å kunne velge sin egen nettleser, må folk stå fritt til å laste den ned, enkelt sette den som standard og fortsette å bruke den – uten innblanding fra operativsystemet. Windows-brukere har for øyeblikket ikke denne friheten, skriver Mozilla i rapporten.