Edge prøver enda hardere å holde deg unna Chrome: «Dritt»

Nå ber Microsoft deg om å svare på hvorfor du vil bytte fra Edge.

Dette er en av dialogboksene Edge-brukere som prøver å laste ned Chrome får opp. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Dette er en av dialogboksene Edge-brukere som prøver å laste ned Chrome får opp. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Microsoft har lenge prøvd å overtale brukere som prøver å laste ned Google Chrome fra Microsofts Edge-nettleser til å heller fortsette å bruke Edge.

Nå har Microsoft gått enda et steg lenger, skriver Neowin.

Ifølge Neowin kan brukere som lykkes med å laste ned Google Chrome nå oppleve at sidestolpen ("action center") åpnes opp med en undersøkelse, der Microsoft spør om hvorfor du ønsker å laste ned en annen nettleser.

Blant spørsmålene er for eksempel:

  • "Jeg kan ikke søke enkelt på Google"
  • "Jeg får ikke tilgang til Google-dokumentene mine"
  • "For mange annonser og pop-ups".
Edge spør deg nå hvorfor du laster ned Chrome. 📸: TheVerge.com
Edge spør deg nå hvorfor du laster ned Chrome. 📸: TheVerge.com Vis mer

Måtte takke nei fire ganger

En av The Verges redaktører og medgründere, Sean Hollister, er grundig lei av maset:

– Jeg fatter ikke hvor mange saker vi har skrevet om denne dritten fra Microsoft, om hvordan de prøver å styre deg vekk fra Chrome, skriver Hollister.

Han savner et valg i Microsofts undersøkelse: «Jeg boikotter Edge fordi du ikke respekterer meg som bruker".

Hollister har sjekket hvor mange ganger Microsoft prøver å stoppe han fra å laste ned Chrome. I hans test fikk han hele fire meldinger fra Microsoft:

  1. Først googlet han Chrome fra Edge. Da fikk han opp et stort annonsebanner øverst i søkeresultatene med teksten "There's no need to download a new web browser", og informasjon om at Microsoft anbefaler Edge fordi den er rask og sikker og kan "hjelpe deg med å spare tid og penger".
  2. Når han så likevel trosset "advarselen" og klikket seg videre til Googles nedlastingsside fikk han opp en popup med teksten "Microsoft Edge runs on the same technology as Chrome, with the added trust of Microsoft". Ok-knappen hadde teksten "Browse securely now". Vi i kode24 fikk samme melding på norsk.
  3. Hollister ignorerte også denne advarselen og lastet ned Chrome. Det var etter dette at action-senteret i Edge ble åpnet opp med en undersøkelse der han ble bedt om å forklare hvorfor han ikke ville ha Edge.
  4. Men heller ikke da var det helt slutt. Etter at nedlastingen av Chrome var fullført, dukket det opp enda en annonse som ble injisert øverst på Googles nedlastingsside. Teksten var nok en gang "Microsoft Edge runs on the same technology as Chrome, with the added trust of Microsoft."
«Jeg fatter ikke hvor mange saker vi har skrevet om denne dritten fra Microsoft»

Vil respektere valg i Windows 11

Inntil nylig har Windows 11-brukere opplevd at selv om man har satt noe annet enn Edge som standard-nettleser, så vil Windows likevel bruke Edge til å åpne blant annet lenker du klikker på fra Windows Widget-panelet eller fra søkeresultater i Windows.

Ifølge The Verge har Microsoft endret denne oppførselen i de nyeste byggene av Windows, slik at operativsystemet skal respektere brukerens nettleservalg.

Dette gjelder imidlertid kun for brukere som befinner seg i EU/EØS-området.

– I det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområdet (EØS) vil Windows System-komponenter bruke standardnettleseren til å åpne lenker, står det i en oversikt over endringer fra Microsoft.

Selv om Microsoft ikke har ønsket å kommentere overfor The Verge hvorfor endringene gjelder kun i Europa, er det ikke usannsynlig at det har å gjøre med EUs "Digital Markets Act" (DMA) som trår i kraft i mars 2024.

DMA stiller en del krav som skal gjøre det enklere for konkurrenter, som blant annet at det skal være enkelt å avinstallere forhåndsinstallerte apper eller endre standardinnstillinger i operativsystemer. Det er også spesifikt nevnt "nettlesere som styrer dem til produktene og tjenestene til 'gatekeeperen' og tilbyr skjermbilder med valg for de viktigste tjenestene".

Men om DMA gjør at det omsider blir slutt på maset om å beholde Edge, det vet vi ikke.