– Flere ønsker å skifte fra konsulent til inhouse

kode2024: Sparebank1 opplever stor økning i søkere på grunn av nye retningslinjer for bruk av konsulenter.

Noen av utviklerne som jobber hos Sparebank 1 Utvikling. 📸: Sparebank 1
Noen av utviklerne som jobber hos Sparebank 1 Utvikling. 📸: Sparebank 1 Vis mer

I serien "kode2024" spør vi utviklingsmiljøer i Norge om hvordan de jobber og hvordan de ser for seg at 2024 kommer til å bli.

Nå har turen kommet til Sparebank 1 Utvikling, som er ett av de største inhouse utviklermiljøene i Norge. Ifølge selskapets nettsider utvikler og drifter de løsninger som brukes av over 1 million bankkunder.

Utvikler Vidar Moe i Sparebank 1 Utvikling har samlet inn svar fra sine kollegaer, og svarer på vegne av utviklingsavdelingen.

– Hvilke teknologier har dere kuttet ut i 2023?

– Vi er på en reise fra on-prem VMWare og OpenShift-baserte kjøretidsmiljø, over til AWS. Vi har fortsatt litt igjen på VMWare, men det aller meste er flyttet over. On-prem OpenShift er skrudd av.

– 2023 var også året da vi for alvor fikk fart på overgangen fra Jenkins til GitHub Actions for bygging av applikasjonene våre. Vi har fortsatt noe igjen på Jenkins, men vi jobber alt vi kan med å flytte byggingen over til GitHub Actions.

– Vi har redusert bruken av docker-compose i forbindelse med lokal utvikling. Parprogrammering, raske enhets- og integrasjonstester, kontinuerlig integrasjon og alarmer gjør at behovet for compose stadig blir mindre.

«AI-verktøy som støtte for utvikling blir stadig viktigere for oss framover.»

– Hva skal dere starte med i 2024?

– Vi vil trolig ta i bruk OpenAI sine API-er i forskjellige varianter, sannsynligvis levert via Microsoft sine løsninger for oss.

– Vi er i ferd med å flytte over fra Atlassian Bitbucket til Github, så her kommer vi nok til å ta i bruk flere av verktøyene i Github-universet, som Dependabot.

– Vi tar også i bruk teknologier som reduserer oppstartstiden for appene våre, både språk som kompilerer til native, og andre mekanismer som for eksempel snapshot – restore for JVM-en.

– Vi vil trolig flytte oss over fra Red Hat til Fedora som OS for utviklermaskinene våre, i tillegg til Mac, som vi også bruker.

– Vi vurderer å innføre Nix i provisjoneringen av utviklermaskinene våre.

– Hvordan skal dere forholde dere til AI i 2024?

– Vi har hatt maskinlæringsalgoritmer gående i mobilbanken lenge. Nå som mer blir mer tilgjengelig, vil det trolig bli mer av dette.

– Vi bruker AI-baserte verktøy for å hjelpe oss med kodingen, slik som GitHub Copilot og Amazon Code Whisperer. Disse verktøyene får stadig bedre funksjonalitet, så AI-verktøy som støtte for utvikling blir stadig viktigere for oss framover.

– Hva tenker dere om arbeidsmarkedet for utviklere i 2024?

– Nye retningslinjer for bruk av konsulenter er på full fart inn. Vi ser et skifte i arbeidsmarkedet, ved at flere ønsker å skifte fra konsulent til inhouse.

– Dette har gjort at vi i høst har opplevd en stor økning i antall søkere til stillingene våre, og vi tror denne trenden vil fortsette i 2024.