Skriver du dårlige apper, risikerer du nå å bli hengt ut av Google

Google har begynt å advare brukerne mot apper som henger og krasjer.

Advarsler av denne typen har begynt å dukke opp i Google Play. 📸: Kurt Lekanger
Advarsler av denne typen har begynt å dukke opp i Google Play. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Få ting er mer irriterende enn mobilapper som er krasjer, er trege – eller i verste fall gjør telefonen din ustabil.

Nå har Google begynt å flagge Android-apper som ikke tilfredsstiller visse minimumskrav for hvor stabile en app bør være, skriver Android Police.

Flere brukere blant annet på Twitter melder nå om at de har fått opp advarsler om at enkelte apper kan være ustabile på den typen mobiltelefon de bruker.

«Apper som ikke overholder kravene risikerer å bli fjernet fra app-anbefalinger.»

Samler krasjdata

Det var i november i fjor at Google annonserte at de ville komme med nye tiltak for å sikre at kvaliteten på apper publisert på Google Play holder den kvaliteten man bør forvente.

Den gangen sa de at de ville begynne å måle hvor mange prosent av brukerne som opplever enten krasj eller at appen slutter å respondere. Apper og spill som ikke overholder kravene risikerer å bli fjernet fra for eksempel app-anbefalinger, mens andre vil få en advarsel.

De første advarselene har nå altså begynt å dukke opp.

Grensene du må holde deg under

Google skriver at hvis appen din skal være maksimalt synlig i Google Play, så må appen ha maks 1,09 prosent krasj på tvers av alle enheter – eller maks 8 prosent for én enkelt telefonmodell. At det er problemer på én obskur mobilmodell med sær maskinvare behøver altså ikke bety at appen din blir flagget.

Appen kan heller ikke slutte å respondere på mer enn 0,47 prosent av alle mobiltelefoner – såkalt ANR (Application Not Responding).

For å hjelpe utviklere med å følge med på hvor stabile appene de utvikler er, har Google laget et sett med verktøy. Du får opp både krasjstatistikk og statistikk om ANR i Play Console, samt via et API.

Er appen din ustabil vil du få opp advarsler. Er den for eksempel mer ustabil på én bestemt Android-versjon eller én bestemt type mobiltelefon, vil du kunne se en advarsel som dette:

Android Vitals vil advare deg hvis appen du har laget er ustabil på enkelte enheter eller versjoner av Android. 📸: Google
Android Vitals vil advare deg hvis appen du har laget er ustabil på enkelte enheter eller versjoner av Android. 📸: Google Vis mer

Google skriver på sine utviklernettsider at selv om de har satt terskelen på 8 prosent nå, så ønsker de at utviklere prøver å holde seg under 2 prosent.

"Du bør forvente at terskelen per telefonmodell vil bli lavere i løpet av første halvdel 2023. I fremtiden kan vi også utvide kvalitetskriterene med nye mål som reflekterer andre viktige aspekter av brukeropplevelsen", skriver Google.