Russisk etterretning bak storskala hacking i England

Skal i flere år ha forsøkt å hacke britiske politikere, journalister og ideelle organisasjoner.

Sky News og nyhetsbyrået PA siterer statssekretær Leo Docherty i britisk UD på at russerne lyktes med å skaffe seg innsyn i private samtaler mellom britiske folkevalgte og myndighetsansatte. Her: Big Ben og Westminster, hvor det britiske parlamentet holder til, i London. 📸: Maureen McLean/Shutterstock.
Sky News og nyhetsbyrået PA siterer statssekretær Leo Docherty i britisk UD på at russerne lyktes med å skaffe seg innsyn i private samtaler mellom britiske folkevalgte og myndighetsansatte. Her: Big Ben og Westminster, hvor det britiske parlamentet holder til, i London. 📸: Maureen McLean/Shutterstock. Vis mer

Russlands etterretningstjeneste FSB har stått bak omfattende hacking av journalister og politikere, ifølge det britiske utenriksdepartementet.

Russlands ambassadør til Storbritannia er kalt inn til departementet for å svare på anklagene, melder Reuters.

På vegne av FSB

En hackergruppe jobbet ifølge britiske myndigheter på vegne av FSB og forsøkte i flere år å hacke britiske politikere, journalister og ideelle organisasjoner.

Sky News og nyhetsbyrået PA siterer statssekretær Leo Docherty i britisk UD på at russerne lyktes med å skaffe seg innsyn i private samtaler mellom britiske folkevalgte og myndighetsansatte.

Sky skriver at det dreier seg om en gruppe med navnet «Star Blizzard».

Brukt "spear-phishing"

Gruppen har siden 2015 brukt en teknikk kalt «spear-phishing» for å stjele sensitiv informasjon fra et «betydelig» antall folkevalgte, melder kanalen.

Blant annet skal gruppen ifølge britisk UD ha fått tilgang til handelsdokumenter mellom USA og Storbritannia som daværende Labour-leder Jeremy Corbyn brukte i valgkampen i 2019.

Docherty beskriver det hele som et angrep på demokratiet og et forsøk på å «blande seg inn i britisk politikk».