NSM: Forbered deg på å bli hacka i jula

– Det er viktig å ha beredskapen på plass også i julen fordi ting kan skje, og det har vi erfart, sier Martin Albert-Hoff, leder for Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM.

For to år siden ble en rekke norske virksomheter utsatt for alvorlige cyberoperasjoner i løpet av desember, forteller leder for Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM, Martin Albert-Hoff, i en pressemelding. 📸: Gorm Kallestad / NTB
For to år siden ble en rekke norske virksomheter utsatt for alvorlige cyberoperasjoner i løpet av desember, forteller leder for Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM, Martin Albert-Hoff, i en pressemelding. 📸: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Nasjonal sikkerhetsmyndighet oppfordrer bedrifter til å gjøre gode juleforberedelser for å ta ned risikoen for cyberangrep.

– Det er viktig å ha beredskapen på plass også i julen fordi ting kan skje, og det har vi erfart. For to år siden ble en rekke norske virksomheter utsatt for alvorlige cyberoperasjoner i løpet av desember, forteller leder for Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM, Martin Albert-Hoff, i en pressemelding.

Han påpeker at beredskap er billigere enn å rydde opp etter cyberangrep. Videre sier han at svake passord og teknisk gjeld er norske virksomheters mest sårbare punkter.

Dette må du gjøre

NSMs råd lyder som følger:

  • Sjekk at kriseplanene dine er oppdatert. Lag en oversikt over ansatte som er eller kan være tilgjengelige om det skulle oppstå en hendelse. I tilfelle en digital krise er ansatte med teknisk kompetanse, kommunikasjonsmedarbeidere og ledelse sentrale.
  • Gå gjennom grunnleggende sikkerhetstiltak i virksomheten. Dobbeltsjekk at flertrinnspålogging og sterke passord er på plass.
  • Minn alle ansatte om at julen er høysesong for forsøk på digital utpressing, phishing og andre dataangrep.

Avslutningsvis oppfordrer Albert-Hoff virksomheter som opplever uregelmessigheter om å varsle Nasjonalt cybersikkerhetssenter.