Storaksjon mot Hydro-hackere i Ukraina – flere pågrepet

– Det var spesielt å være i Kyiv nå. Vi etterforsker en norsk straffesak i Ukraina, samtidig som det er krig i landet.

Norsk Hydro varsla alle sine ansatte om ikke å slå på PC-en da de var under et dataangrep. 📸: Terje Pedersen / NTB
Norsk Hydro varsla alle sine ansatte om ikke å slå på PC-en da de var under et dataangrep. 📸: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Norske Kripos har vært med i en storaksjon i Ukraina mot det som de tror er hackerne som angrep Hydro for snart fem år siden.

– Det var spesielt å være i Kyiv nå. Vi etterforsker en norsk straffesak i Ukraina, samtidig som det er krig i landet. Jeg er imponert over evnen de har til å normalisere livet der borte, sier politiadvokat Knut Jostein Sætnan til VG.

Løsepenge-virus

I en pressemelding sier Sætnan at etterforskningen har pågått i lang tid.

Det var en kriminell gruppe som var målet for aksjonen i Ukraina, og Kripos mener gruppen står bak det omfattende løsepengevirus-angrepet mot Hydro i mars 2019, og en rekke andre internasjonale angrep.

Flere personer er pågrepet i Ukraina, blant annet en av hovedpersonene i gruppen, og en rekke steder ble ransaket, melder Kripos. Mer enn 100 digitale enheter er tatt i beslag for videre undersøkelser.

Armener i Norge

I tillegg opplyser Sætnan at en armensk statsborger er i varetekt i Norge.

– Vi jakter fortsatt på ytterligere personer som vi vet hvem er, men ikke har kontroll på. I tillegg til enda flere som vi ønsker å identifisere, sier Sætnan til VG.

De som er pågrepet skal nå avhøres, og målet er at de skal straffeforfølges i Ukraina, Sveits og Norge.