Microsoft vil kjøre AI på kjernekraft

Og har lyst ut en stilling som programsjef for kjernekraftsteknologi.

Microsoft-sjef Satya Nadella leter etter en programsjef for kjernekraftsteknologi. 📸: AP Photo/Elaine Thompson
Microsoft-sjef Satya Nadella leter etter en programsjef for kjernekraftsteknologi. 📸: AP Photo/Elaine Thompson Vis mer

"Kunstig intelligens krever mye datakraft, og Microsoft setter sammen et veikart for å drive denne beregningen med små atomreaktorer", skriver CNBC og viser til en stillingsannonse fra Microsoft.

Her søker Microsoft etter en kjerneteknologi-ekspert som kan lede selskapets vurdering om små modulære atomreaktorer og mikroreaktorer som kan drive datasentrene som Microsofts sky- og AI-tjenester ligger på.

Små modulære reaktorer er som navnet tilsier mindre enn dagens reaktorer og har en modulær oppbygging. Ifølge Store norske leksikon skal de altså "kunne bygges som ferdige moduler på en fabrikk før de sendes til stedet der reaktoren skal tas i bruk."

Klimatiltak

Microsoft er på jakt etter en programsjef for kjernekraftsteknologi, ifølge CNBC. Denne personen vil være ansvarlig for å utvikle og implementere små atomreaktorer og en energistrategi for mikroreaktorer.

Selskapet ønsker å generere energi med kjernefysisk fisjon, som altså er når et atom deler seg og frigjør energi som følge av splittingen.

The Verge setter satsingen i sammenheng med det massive energiforbruket til datasentre. Nettavisen skriver at klimamålene til Microsoft står i fare for å ryke, med mindre selskapet finner rene energikilder.

📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer

Kan by på problemer

Og det er her kjernekraft kommer inn, ifølge The Verge. Atomenergi produserer ikke klimagasser.

Samtidig kan denne veien åpne en rekke andre problemer.

The Verge viser blant annet til utfordringene med å håndtere radioaktivt avfall og å bygge opp en forsyningskjede for uran.

Godt betalt

Dersom du har mastergrad i forretning, ingeniør, vitenskap eller økonomi og i tillegg fire år erfaring fra energimarkeder, ingeniørfag og analyse, ja, da er det jo bare å søke.

I stillingsannonsen skriver Microsoft at lønna ligger på 133.600 til 256.800 dollar i året.

Men dersom du ønsker å jobbe i San Fransisco Bay-området eller New York, kan du få hele 173.200 til 282.200 dollar i året.