Erstatter AI frontend-utviklere? «Nei!», mener lærer

Alejandro Rojas ved Fagskolen Kristiania mener utviklere ikke bør bekymre seg for mye for AI-verktøy som Vercels nye UI-designgenerator.

Alejandro Rojas er teamleder og fagansvarlig på avdeling for design og teknologi ved Fagskolen Kristiania, og insisterer på å holde boka foran ansiktet på bilder. 📸: Privat
Alejandro Rojas er teamleder og fagansvarlig på avdeling for design og teknologi ved Fagskolen Kristiania, og insisterer på å holde boka foran ansiktet på bilder. 📸: Privat Vis mer

Vercel lanserte nylig V0.dev, en tjeneste som lar deg lage ganske avanserte UI-elementer og websidedesign ved å bare beskrive med tekst hvordan du vil ha dem. Tjenesten baserer seg på UI-biblioteket Shadcn/UI og Tailwind CSS, og bruker generativ AI for å komme opp med fiks ferdige React-komponenter du kan ta i bruk.

Mange utviklere i sosiale medier virker åpenbart imponert over tjenesten, og noen spekulerer i om dette viser at frontendutviklere nå bør forberede seg på at slike AI-assistenter vil ta over mer og mer av jobbene deres.

Fagansvarlig Alejandro V. Rojas ved Fagskolen Kristiania mener imidlertid at utviklere kan fortsette å sove godt om natten.

– Jeg personlig ville aldri startet, utviklet eller driftet et prosjekt ved hjelp av noe som V0, sier Rojas til kode24.

Vercels v0 lar deg lage frontend med naturlig språk.
Vercels v0 lar deg lage frontend med naturlig språk. Vis mer

Verktøy for å jobbe raskere

Rojas mener denne typen tjenester, uansett hvor gode de blir, aldri helt kan erstatte mennesker. I stedet er de nyttige verktøy som utviklere kan bruke for å jobbe raskere.

Han bruker selv GitHub Copilot av og til for å raskt lage typedefinisjoner og gjøre andre repetitive oppgaver som følger et veldig tydelig mønster.

– GPT-språkmodeller er tross alt bare en litt mer avansert form for autocomplete, eller "stokastiske papegøyer". Jeg som utvikler vet hva jeg vil ha, men lar papegøyen skrive det litt raskere for meg.

Han sier idéen om at et verktøy kan erstatte et menneske er en hundre år gammel diskusjon som stammer fra taylorisme og andre idéer om effektivisering av arbeid. Konklusjonen er alltid den samme, mener Rojas:

– Verktøy erstatter ikke mennesker, men mennesker med bedre forståelse for nye verktøy erstatter andre mennesker. AI er bare et verktøy.

«Mennesker med bedre forståelse for nye verktøy erstatter andre mennesker. AI er bare et verktøy.»

Ville ikke ansatt

Rojas sier gode teknologer må ha en dyp forståelse for systemene og verktøyene de bruker og implementerer. Dermed er det et problem når det er selve teknologene som tar AI-generert kode for god fisk, mener han.

– For noen er det kanskje lett å glemme at slike språkmodeller er trent på like mye bra og «clean» kode som utdatert og feil kode. Resultatet er et gjennomsnittlig forslag som jeg som utvikler uansett må dobbeltsjekke for bugs.

Han mener det er bedre å bruke tiden på å implementere det selv og vite at det er gjort riktig.

– Jeg ville vært skeptisk til å ansette eller jobbe med utviklere som lener seg for hardt på bruk av AI for å produsere kode.

Fint for raske skisser

– Hvis nå utviklere ikke mister jobbene, hvordan tror du slike verktøy vil endre hvordan utviklere og designere jobber om noen år?

– Det er vanskelig å si hva målgruppen for et slikt verktøy er, eller hvilket problem det prøver å løse, sier Rojas.

Han mener koden slike verktøy genererer er for kompleks for en nybegynner, eller en person som kunne erstattet en utvikler. Derfor bør ikke utviklere frykte for jobbene.

– Og designsystemet det produserer er for begrenset, ikke skalerbart, og utviklere har som regel ikke kompetansen som trengs for å videreutvikle designsystemer når den tid kommer.

«Den dagen kunden kommer med et forslag til en liten justering må noen fortelle at det bare ikke lar seg gjøre.»

Dermed trenger altså heller ikke designerne å frykte for jobbene sine, skal vi tro Rojas.

– Selv hvis man har en utvikler og en designer ombord som bruker V0 for å utvikle en applikasjon vil utviklingen alltid være begrenset til API-et til selve systemet. Den dagen kunden kommer med et forslag til en liten justering må noen fortelle at det bare ikke lar seg gjøre.

AI-baserte designverktøy og kodegeneratorer som V0 er imidlertid veldig fine for å raskt lage en skisse til et prosjekt, mener Rojas.

– Hvis tanken er å bruke V0 til et større prosjekt vil man fort oppdage at den tiden man sparte i startfasen vil man miste på videreutvikling og vedlikehold av selve prosjektet, fordi man har skapt enda et lag mellom seg selv og koden.

Oppfordrer studenter til å prøve

– Har du inntrykk av at studenter hos dere er bekymret for konsekvensene generativ AI kan ha for yrkesvalget deres?

– Ikke egentlig. Vi understreker det faktum at programmering handler først og fremst om problemløsning og at slike AI-verktøy til syvende og sist ikke klarer å løse problemer de ikke forstår, sier Rojas.

Han mener AI ironisk nok gir mer verdi til det ekte og menneskelige aspektet som designarbeid krever. På studiene han er ansvarlig for fokuserer de på at arbeidet ikke er over så snart nettsiden fungerer, men når studentene forstår hvordan og hvorfor det fungerer.

– I hvert fall på frontend-utvikling oppfordrer vi studentene til å bli kjent med og bruke alle verktøyene de har til disposisjon, så lenge de forstår koden som kommer ut på den andre siden, avslutter Rojas.