Microsoft Ignite 2023: Nå har alt blitt Copilot

Microsoft endrer navn på AI-assistenten Bing Chat til Copilot. Og lanserer egne prosessorer til datasenterne sine.

Microsoft-sjef Satya Nadella introduserte en rekke Copilot-nyheter på Ignite 2023. 📸: Microsoft / YouTube
Microsoft-sjef Satya Nadella introduserte en rekke Copilot-nyheter på Ignite 2023. 📸: Microsoft / YouTube Vis mer

I går kveld norsk tid gikk startskuddet for Microsoft Ignite 2023. Den store utviklerkonferansen ble åpnet av Microsofts toppsjef Satya Nadella – og ikke uventet dreide veldig mye seg om kunstig intelligens (AI) i alle mulige former.

Og har det med AI å gjøre, skal det nå hete Copilot.

Microsoft har allerede for lengst begynt å ta i bruk Copilot-merkevaren på andre områder enn bare for VS Code-kodeassistenten som utviklere gjerne forbinder Copilot med. Før sommeren ble for eksempel Copilot for Microsoft 365 og Office-programmer som Excel, Word og Outlook introdusert. Og Copilot har også blitt merkenavnet som brukes i den innebygde chatboten i Windows 11.

Ignite annonserte Nadella at de vil gjøre Copilot tilgjengelig for enda flere, og at de derfor endrer navn på Bing Chat til Copilot og gjør den tilgjengelig gratis på copilot.microsoft.com.

Konkurrent til ChatGPT

Det er liten tvil om at OpenAIs ChatGPT har fått et ganske solid fotfeste som den AI-chattetjenesten mange bruker for å spørre om alt mulig – og mange utviklere bruker den også mye til kodehjelp.

Tidligere i år lanserte Microsoft sin egen AI-chatbot som krevde at du brukte Microsoft Edge-nettleseren: Bing Chat. Senere ble den også åpnet for Chrome-brukere. Det er denne chatboten som nå endrer navn til bare "Copilot".

Ifølge The Verge kommer rebrandingen av Bing Chat bare dager etter at OpenAI annonserte at 100 millioner brukere brukte ChatGPT hver uke. Microsoft har for øvrig en eierandel på 49 prosent av OpenAI, og samarbeider også tett med selskapet.

Copilot i nettleseren (altså copilot.microsoft.com) krever at du logger inn med en Microsoft-konto. Av en eller annen grunn støttes den kun i Microsoft Edge eller Chrome på Windows eller macOS. Og da vi sjekket, fungerer den ikke på Chrome på iPhone – kun på PC/Mac.

Så får vi se hvor forvirrende det blir at Copilot Chat (i VS Code) ikke er det samme som Copilot i nettleseren – som også er en chattetjeneste. Copilot Chat i VS Code er jo ikke helt det samme – den kan for eksempel se spørsmålene dine i kontekst av kodebasen din.

Vi har testet Copilot Chat:

Microsofts første prosessorer

Vi skal ikke gå inn på alle nyhetene fra den første dagen av Ignite, de kan du lese mer om i denne bloggposten hos Microsoft.

En nyhet som imidlertid er verdt å nevne, er at Microsoft nå for første gang skal begynne å lage prosessorer for bruk i sine Azure-datasentere. Også konkurrentene AWS og Google har egendesignede prosessorer for blant annet AI-aksellerasjon.

Microsofts nye Arm-baserte Cobalt-prosessor skal brukes i selskapets datasentere. 📸: Microsoft
Microsofts nye Arm-baserte Cobalt-prosessor skal brukes i selskapets datasentere. 📸: Microsoft Vis mer

Microsoft-prosessorene er basert på Arm-arkitekturen, og vil gjøre selskapet mindre avhengige av blant annet Nvidia-brikker som brukes i forbindelse med AI og trening av store språkmodeller.

Den første prosessoren heter Azure Cobalt, og er en 128-kjernes brikke som skal brukes i forbindelse med generelle skytjenester i Azure. Den andre prosessoren, Azure Maia, er en brikke spesiallaget for aksellerasjon av AI-oppgaver. Microsoft har samarbeidet med OpenAI om design og testing av Maia. Du kan lese mer om prosessorene her.

Du kan se hele keynoten til Satya Nadella under: