Kripos: AI brukes til å lage overgreps­materiale

- Det er bekymringsfullt at utviklingen av teknologien går raskere enn samfunnet klarer å holde tritt med, sier Olav Skard i Kripos.

I operasjonsrommet hos Kripos på Bryn i Oslo sitter politietterforskere og teknikere og saumfarer flere forskjellige kanaler for bilder og billedfiler på jakt etter overgripere. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.📸: Stian Lysberg Solum / NTB
I operasjonsrommet hos Kripos på Bryn i Oslo sitter politietterforskere og teknikere og saumfarer flere forskjellige kanaler for bilder og billedfiler på jakt etter overgripere. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.📸: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Kunstig intelligens (KI) vil føre til mer cyberkriminalitet og brukes allerede til å lage blant annet overgrepsmateriale, ifølge en Kripos-rapport.

– Det er bekymringsfullt at utviklingen av teknologien går raskere enn samfunnet klarer å holde tritt med, når vi vet hva slags potensial den har til å ramme ofre i stor skala og høyt tempo, sier Olav Skard, som leder Nasjonalt cyberkrimsenter ved Kripos.

Brukes til skadevare

Kripos har utarbeidet en rapport om hvordan kunstig intelligens vil påvirke cyberkriminaliteten fremover og slår fast at denne formen for kriminalitet vil øke.

Blant annet vil epostsvindel bli vanligere og vanskeligere å avsløre.

Skadevarekode og overgrepsmateriale er blant det cyberkriminelle allerede bruker KI til.