Julegavetips til nerder: Dette ønsker vi oss til jul i 2023

Julegaver fra et par hundre kroner til mange tusen - her er det vi ønsker oss til jul.

Lego til pulten, eller GitHub-stæsj til kontoret? kode24s beste julegavetips til nerder jula 2023 har alt! 📸: Lego / GitHub / kode24
Lego til pulten, eller GitHub-stæsj til kontoret? kode24s beste julegavetips til nerder jula 2023 har alt! 📸: Lego / GitHub / kode24 Vis mer

Ikke alle utviklere er nerder, og hva en "nerd" egentlig er for noe i 2023, er ikke godt å si.

Men da vi ville dele hva vi kjøper til likesinnede eller ønsker oss selv til jul i år, ble fellesnevneren ganske klar: Det er litt nerdete greier. 🤷

Om det så er snakk om historienerder som Mattis, Lego-nerder som Ole Petter, kontornerder som Kurt eller designnerder som Jørgen.

Så her er våre beste tips til julegaver du selv kan ønske deg eller kjøpe til noen du er glad i jula 2023.

📸: GitHub
📸: GitHub Vis mer

Julegaver til under 300 kroner

👦 Ole Petter
🎁 "Hackers: Heroes of the Computer Revolution"
💸 rundt 300 kroner

Jeg føler jeg snakker alt for mye om denne boka i både lunsjer og kode24-timen for tida, men det er bare fordi jeg elsker å lese "Hackers: Heroes of the Computer Revolution" av Steven Levy. Den tar for seg noen av de aller første utviklerne, selverklærte hackere, fra 50-tallet og utover, og senere i boka kommer man innpå folk som Bill Gates, Mark Zukerberg, Richard Stallman, og Steve Wozniak. Jeg blir stadig mer overraska over både hvor langt vi har kommet, men enda mer over hvor lenge vi faktisk har holdt på.

👦 Jørgen
🎁 GitHub-merch
💸 fra rundt 200 kroner pluss moms

Kanskje litt teit å ønske seg, men jeg liker Github jeg, og kunne godt tenkt jeg en T-skjorte, noen kule Github-keycaps, eller denne fete Pride-hoodien.

👦 Kurt
🎁 Copilot-abonnement
💸 rundt 100 kroner måneden

Jeg har en liten periode prøvd å klare meg uten GitHub Copilot (har brukt alternativer). Men nå merker jeg at jeg savner GitHub Copilot, Copilot Chat, og ikke minst den nye Copilot CLI som kan hjelpe meg når jeg ikke husker en litt obskur Linux-kommando eller trenger hjelp til noe litt over gjennomsnittet avanserte Git-kommandoer. Så jeg ønsker meg et GitHub Copilot-abonnement til jul!

👦 Mattis
🎁 "This is how they tell me the world ends"
💸 rundt 180 kroner

Denne boka har jeg hatt lyst til å lese lenge. Nicole Perlroth skriver om cybervåpen-kappløpet med den triggende tittelen: "This is how they tell me the world ends".

📸: Lego
📸: Lego Vis mer

Julegaver til under 1.000 kroner

👦 Ole Petter
🎁 Lego Pirajaplante
💸 rundt 800 kroner

Jeg har sagt det før, og sier det igjen: Lego er noe av det beste å ha på pulten. En god pult-Lego-modell bør være kompakt, enkel og gøy å se på, og en av de jeg vurderer nå er Legos nye "Pirajaplante". Altså de kjøttetende blomstene fra Mario-spillene. Den har til og med en hemmelig luke til å gjemme... jeg vet ikke hva i!

👦 Jørgen
🎁 "Design og psykologi"
💸 rundt 400 kroner

For de designorienterte kan jeg nevne at Erling Hamsø som har vært på trykk flere ganger på kode24 og er kjent for tilgjengelighetspodcaster har skrevet bok: "Design og psykologi", heter den, og jeg skal ha meg den til jul!

👦 Kurt
🎁 Jabra Elite 3
💸 rundt 700 kroner

Jeg pleier å høre på kode-podcaster mens jeg trener. De gamle øreproppene mine begynner å bli litt dårlige – batteriet kutter raskt ut. Siden jeg hører mest på prate-podcaster og ikke så mye på musikk når jeg løper, trenger de ikke å være så veldig dyre. Jabra Elite 3 er en litt eldre modell som nå selges for rundt 700 til 900 kroner.

👦 Mattis
🎁 "Heimskringla"
💸 rundt 400 kroner

Er du Ringenes Herre-fan og inderlig skulle ønske at det fantes mer? Det gjør det jo, nesten! Tolkien var dypt inspirert av de norrøne sagaene. Og her har jo skribentene i det gamle norske kongeriket (Norgesveldet) vært særlig flittige. Et fint sted å starte er jo Heimskringla skrevet av Snorre, som kom ut i ny versjon i 2017.

📸: Aeron
📸: Aeron Vis mer

Julegaver uten budsjett

👦 Ole Petter
🎁 reMarkable
💸 rundt 5.000 kroner

Det norske skrivebrettet reMarkable går under kategorien "jeg har lyst på dette, men vet ikke helt hvorfor, for jeg kommer sikkert ikke til å bruke den så voldsomt mye, med tanke på at jeg nesten aldri noterer ting for hånd i dag". Men om en rik onkel plutselig ville gitt meg en julegave, hadde jeg ønska meg den!

👦 Jørgen
🎁 The Handy
💸 rundt 2.000 kroner

Er det lov å foreslå norske The Handy? Jeg synes fortsatt det er et superkult produkt, men har ikke kjøpt en selv ennå, og med API-er og greier kunne det vært en gøyal ting å leke med i jula.

👦 Kurt
🎁 Aeron Remastered
💸 rundt 20.000 kroner

Jeg skulle gjerne hatt en kontorstol som er litt bedre å sitte på enn den jeg har på hjemmekontoret. Noen påstår at stolene fra Herman Miller er verdens beste, men de koster flesk – fra 10-11.000 til rundt 20.000 for Aeron Remastered-modellen. Men det er lov å håpe, jeg har vært innmari snill i år!

👦 Mattis
🎁 Steam Deck
💸 rundt 7.000 kroner

Jeg har lenge "sogla" på Steam Deck. Men nå viser det seg at Elkjøp selger den i Norge. Me wants.