Jon-Fredrik var på Miami Hack Week: - Dette vil endre måten vi lever på

Den norske utvikleren ble med på hackathon om web3, AI, AR og VR for å se framtida.

Jon-Fredrik Hopland sammen med resten av gjengen som koda en fest-drone på Miami Hack Week nylig. 📸: Privat
Jon-Fredrik Hopland sammen med resten av gjengen som koda en fest-drone på Miami Hack Week nylig. 📸: Privat Vis mer

Wynwood, plassert blant palmetrær og graffiti-malte vegger i hjertet av Miami og kjent som "kunstdistriktet", har raskt blitt et sentrum for teknologisk kultur og innovasjon.

Teknologimoguler og utviklere fra hele verden samlet seg her for å diskutere bransjens ledende fremskritt innen web3, kunstig intelligens (AI) og utvidet/virtuell virkelighet (AR/VR) på Miami Hack Week.

Så hva avslørte denne konferansen om teknologiens fremtid?

«Kjernen i Miami Hack Week er selve kodingen. I år var der 15 hackerhus.»

Miami Hack Week

Miami Hack Week er et årlig hackathon som samler dataingeniører, gründere og investorer for å nettverke, bygge og utforske Miamis kommende økosystem innen teknologi. Det ukelange arrangementet inkluderer daglige workshops og foredrag av industriledere, samt en rekke fester og sosiale arrangementer.

Men kjernen i Miami Hack Week er selve kodingen. I år var der 15 hackerhus med ulike temaer. For eksempel var Niantic, et programvareselskap fra San Francisco, vertskap for et hus med AR-tema, Solana, et blokkjede-selskap, hadde et hus for web3- og Solana-utviklere, mens Hard Tech-huset fokuserte på prosjekter som kombinerer programvare og maskinvare.

Som deltaker og utvikler observerte jeg flere teknologiområder som var i fokus og skapte mye entusiasme, noe som ga meg et innblikk i hvor teknologien er på vei og hvordan fremtidens teknologi kan se ut.

Miami Hack Week. 📸: Privat
Miami Hack Week. 📸: Privat Vis mer

Blokkjede/web3

Et område innen teknologi som har fått mye oppmerksomhet de siste årene, er blokkjede-teknologi. Gitt at Miami har blitt et knutepunkt innen kryptovaluta og web3, var det ingen overraskelse at dette var det dominerende temaet på hele konferansen.

Etter å ha hørt på og snakket med flere eksperter og utviklere innen dette området gjennom hele uken, ble det veldig tydelig for meg at dette er mer enn innovasjon; det er innovasjon støttet av en bevegelse av lidenskapelige tilhengere av desentralisering og overføring av makt bort fra sentrale institusjoner og tilbake til individet.

Selv om vi er i en krypto-vinter, med nedgang i markedene og mindre hype i media, fortsetter antallet web3-utviklere å øke jevnt.

AI

Så langt i 2023 har vi sett økende interesse og engasjement for AI, spesielt etter utgivelsen av OpenAI's ChatGPT-3.

AI brukes allerede på en rekke ulike områder, fra stemmeassistenter som Siri og Alexa til anbefalingssystemer brukt av sosiale medieplattformer og strømmetjenester. AI sin økende allsidighet og utvikling vil føre til større tilstedeværelse innen områder som (men ikke begrenset til) helsevesenet, finans, produksjon og transport.

Miami Hack Week. 📸: Privat
Miami Hack Week. 📸: Privat Vis mer

Selv om veksten innen AI-sektoren fortsetter, er det fremdeles mangel på dataingeniører og utviklere som spesialiserer seg innen AI og maskinlæring. En foredragsholder under konferansen, som både var gründer og investor, påpekte at hans erfaring var at jobbsøkere som til og med bare kunne vise til personlig erfaring med AI, som egne portefølje-prosjekter, var mye mer sannsynlig til å bli valgt ut til intervju enn de som ikke kunne det.

Dette kan indikere hvordan selskaper vurderer verdien av utviklere som søker stillinger, ikke bare innen AI og maskinlæring, men jobber innen utvikling generelt.

Denne verdsettelsen ble også gjenspeilet under Miami Hack Week, der hovedpremien ble tildelt et utviklerteam som bygde en AI chat-bot for Slack, en populær kommunikasjonsplattform for bedrifter. Slackboten var designet for å svare på spørsmål i Slack basert på innhold som har blitt delt tidligere i offentlige kanaler/chatter.

Andre AI-prosjekter som ble presentert var en intelligent assistent som forstår brukerens samtaler for å gi råd om dating og å identifisere romantiske matcher, til et annet team som laget en AI-generert politiker som svarer på tweets fra sin egen Twitter-konto. Jeg tweetet AI-politikeren et spørsmål, og fikk et vellykket svar tilbake:

image: Jon-Fredrik var på Miami Hack Week: - Dette vil endre måten vi lever på

AR/VR

Hackathonet hadde et AR-tematisert hus støttet av programvareselskapet Niantic, som holder til i San Francisco og er kjent for å være skaperne av det populære AR-spillet Pokemon Go.

Et av husets utviklerteam kombinerte AR og web3 for å lage et spill kalt "GRAKK'THUL", inspirert av "Wanted Quests" fra World of Warcraft og Pokemon Go. Jeg prøvde å spille spillet, og selv om det var veldig enkelt siden det ble laget på bare noen få dager, kan jeg definitivt forestille meg at AR-spill vil bli veldig populære i fremtiden, selv om det sannsynligvis vil avhenge av kvaliteten og tilgjengeligheten til AR-briller på markedet.

Jeg hadde en kort samtale med en av utviklerne fra Magic Leap, et selskap som designer AR-briller. Han hadde med seg Magic Leap 1 AR-brillene, som han lot meg prøve.

Miami Hack Week. 📸: Privat
Miami Hack Week. 📸: Privat Vis mer

Selv om jeg ble imponert over kvaliteten og hvor lette de var, er størrelsen på tilgjengelige AR-briller fortsatt et hinder for praktisk bruk i hverdagen. Forbedringer i teknologien vil gjøre disse brillene mer sammenlignbare med vanlige lesebriller, noe som sannsynligvis vil øke populariteten i årene som kommer.

Jeg spurte utvikleren fra Magic Leap om potensialet for at AR-briller kan erstatte datamaskiner. Han uttrykte optimisme og foreslo at dette kunne skje innen de neste to til tre årene. Jeg syntes dette hørtes veldig optimistisk ut, men det vil tiden vise.

“Hard Tech”

Jeg kjente ingen på konferansen, så jeg brukte de første dagene på å prøve å bli kjent med folk for å eventuelt kunne bli med i et team. Under en av de sosiale forekomstene, begynte jeg å prate med en av ingeniørene fra Hard Tech-huset. Etter å ha delt min erfaring og kunnskap innen programmering, inviterte han meg til å bli med i teamet hans.

Miami Hack Week. 📸: Privat
Miami Hack Week. 📸: Privat Vis mer

De prøvde å bygge en “flyttbar fest" - en discokule som drives av en drone styrt av AI. Dette hørtes interessant og utfordrende ut, så jeg takket ja til invitasjonen.

Prosjektet bestod av flere komponenter som måtte fungere sammen, blant annet: Dronens takeoff som starter når en bruker klikker på en knapp i en app, få dronen til å fly av seg selv med AI, bruke visuell data og bildegjenkjenning for å skanne og oppdage en gruppe på tre eller flere personer, holde dronen svevende over gruppen, senke discokulen som henger fast i dronens vinsj, og til slutt signalisere til discokulen å begynne å blinke med lysene og spille musikk fra høyttalerne.

Miami Hack Week. 📸: Privat
Miami Hack Week. 📸: Privat Vis mer

Dette endte opp med å være et svært utfordrende prosjekt der vi kombinerte maskinvare og programvare, brukte flere API-er til å kommunisere med dronen, kameraet, vinsjen, lysene og høytalerne, og måtte få alle de ulike komponentene til å sømløst operere sammen.

Det ble veldig lite søvn disse dagene.

Konklusjon

Som vi har sett under Miami Hack Week, vil utviklingen og innovasjonen innen AI, blokkjede-teknologi og AR/VR ha betydelig innvirkning på samfunnet vårt. I nær fremtid kan vi forvente å se mer av disse teknologiene bli implementert i våre daglige liv, og endre måten vi jobber, kommuniserer med hverandre og underholder oss selv på.

AI og maskinlæring blir allerede brukt i forskjellige bransjer, som helsevesen, finans og transport. Det er forventet at vi vil se ytterligere fremskritt innen disse områdene, for eksempel autonome kjøretøy, prediktiv helseteknologi og personlig finansielle tjenester. Disse teknologiene vil gjøre livene våre mer praktiske, effektive og presise.

Blokkjede-teknologi er i ferd med å endre tradisjonelle bransjer som finans, eiendom og styring av forsyningskjeder. Denne teknologien kan tilby desentraliserte, sikre og transparente transaksjoner, og gir løsninger på mange av problemene vi står overfor i ulike sektorer. Vi kan forvente å se en bredere adopsjon av blokkjede-teknologi, som har potensialet til å revolusjonere flere bransjer.

Miami Hack Week. 📸: Privat
Miami Hack Week. 📸: Privat Vis mer

Vi har såvidt begynt å se hvordan AR og VR kan endre måten vi konsumerer underholdning på, men vi kan forvente å se mer praktiske anvendelser i områder som utdanning, opplæring og fjernarbeid. Det er mulig at virtuelle klasserom, møter, kontorer og treningsprogrammer vil bli mer vanlige i årene som kommer.

Den samlede innvirkningen av AI, blokkjede-teknologi og AR/VR på samfunnet vårt vil være stor. Disse teknologiene vil føre til grunnleggende endringer i måten vi lever livene våre på, jobber og kommuniserer med hverandre.

Når vi ser inn i fremtiden, kan vi forvente oss spennende og transformative tider. Kanskje er det ikke så langt unna at vi vil se droner som flyr rundt og leverer pakker og mat, mens andre svever discokuler over oss med blinkende lys og fengende låter.