- Ikke vent, du risiker å bryte loven! advarer Christian om Analytics

- Etter vårt syn har man nå tre alternativer, skriver Christian Hjellestad i Aplia.

Christian Hjellestad nevner Matoma som et godt alternativ til Google Analytics. 📸: kode24 / privat
Christian Hjellestad nevner Matoma som et godt alternativ til Google Analytics. 📸: kode24 / privat Vis mer

Bruker du Google Analytics?

Visste du at dette etter all sannsynlighet er ulovlig?

Nå har det danske datatilsynet i likhet med blant annet Østerrike, Italia, Frankrike, Nederland og en rekke andre land i Europa vurdert Google Analytics på generell basis. De har konkludert med at webanalyse-verktøyet kan ikke brukes lovlig per dags dato.

Problemet med Google Analytics er at personopplysninger som samles inn i løsningen overføres til USA.

Tydelig hvilken vei det går

Teknologiadvokat Jan Sandtrø skriver blant annet at Datatilsynet i Danmark vil mest sannsynlig komme til det samme resultatet som andre datatilsyn har kommet til vedrørende Google Analytics i konkrete saker. Det er også grunn til å tro at det norske datatilsynet vil konkludere likt.

Det er ingen tvil om at dette er, og vil bli et stort problem for en hel rekke bedrifter og personer som ikke tar tak i problemstillingen med bruk av Google Analytics.

Som jeg skrev i Aplia AS sin blogg tidligere i år rundt denne problemstillingen, er det helt klart og tydelig hvilken vei dette går, også for Norge sin del.

Risikerer sanksjoner

Forbrukerrådet klaget inn Google i sommer for brudd på personvernloven, en rekke land inkludert Østerrike, Frankrike, Nederland, Italia og nå Danmark har allerede erklært Google Analytics for å være ulovlig.

Datatilsynet har varslet at de vil komme med sin avgjørelse, men når vet vi ikke enda.

I alvorlige saker risikerer man sanksjoner fra Datatilsynet for bruk av verktøy som sender data til USA, dette gjelder ikke bare Google Analytics.

Du har tre alternativer

Så er spørsmålet, hva er "løsningen" her? Etter vårt syn har man tre alternativer.

  • Vente og se om amerikanske myndigheter får i havn en avtale med Europeiske myndigheter som vil tillate at personinformasjon og data sendes mellom Europa og USA.
  • Avvente og se om Google vil få opprettet servermiljø i Europa slik at all data som samles inn og lagres, ikke sendes til USA, men lagres lokalt i Europa. Noe som selvsagt KAN bli et alternativ, men neppe løser hele problemet, verken på kort, eller lengre sikt.
  • Finne alternative løsninger, både for Google Analytics, og eventuelt andre verktøy man bruker på sine nettsider som er å anse som ulovlig. For eksempel Matomo Analytics, som byr på veldig mye av de samme mulighetene som Google Analytics, men med flere muligheter for å gjøre sporing av besøkende anonyme, og til og med kunne gjøre seg helt uavhengig av Cookies, og dermed da faktisk gjøre nettstedene enda mer brukervennlig uten masse popups og annet "støy".

Min anbefaling er i hvert fall helt klar og tydelig, ikke vent og risiker å faktisk bryte loven, men finn gode alternativer som både er lovlig, kan gi bedre brukeropplevelser, og ikke minst gir deg et fortrinn med tanke på gjerne kunne gi brukere og besøkende tryggheten de fortjener når det kommer til behandling av personopplysninger og personvern generelt.