Google Norge om Analytics-bråket: - Brukerne, ikke oss, som kontrollerer hva som blir samla inn

Mens norske utviklere klør seg i hodet, ønsker ikke Google Norge å svare på spørsmål.

Google Analytics har vært brukt i årevis av alt fra digre mediehus til glade amatører for å holde oversikt over brukerne sine. Nå kan det være slutt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Google Analytics har vært brukt i årevis av alt fra digre mediehus til glade amatører for å holde oversikt over brukerne sine. Nå kan det være slutt. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I mange år har Google Analytics vært gå-til-verktøyet for utviklere som vil ha statistikk på nettsider og web-applikasjoner. Men de siste månedene har det stormet rundt hvorvidt verktøyet er greit å bruke i Europa - og Norge.

I lys av Schrems II-dommen fra EU-domstolen har flere europeiske datatilsyn ment at bruk av Google Analytics bryter GDPR, og også det norske Datatilsynet har varsla at de kan konkludere med at Analytics er ulovlig å bruke for norske tjenester.

Dermed har det vært duket for artikler som "- Vi må slutte å bruke Google Analytics!" på kode24, og tjenester som norske GoCookieless.com for nervøse utviklere som leter etter alternativer.

Men hva mener hovedpersonen i denne historien: Google selv?

Vil unngå spekulasjon

kode24 har sendt Google Norge en rekke spørsmål. Blant annet det mest åpenbare, altså hvorvidt Google mener verktøyet deres er innenfor lovverket, og blant annet hvordan de mener norske utviklere skal forholde seg til alt bråket.

Men kommunikasjonssjef Sondre Ronander i Google Norge ønsker ikke å svare direkte på noen av disse spørsmålene.

- Nå har ikke det norske Datatilsynet kommet med noen endelig vurdering, så jeg skal unngå å spekulere, starter Ronander i Google Norge i et generelt svar.

- Men det er viktig å påpeke at Google Analytics hjelper butikker, myndigheter, NGO-er, og mange andre organisasjoner å forstå hvor godt sidene og appene deres virker for besøkende - men ikke ved å identifisere individer, eller spore dem på tvers av nettet.

Mener brukerne kontrollerer

Ronander mener altså at Google Analytics ikke identifiserer individer. Og han mener det uansett er opp til brukerne hvordan dataen brukes.

- Det er disse organisasjonene, ikke Google, som kontroller hva slags data som blir samlet inn med disse verktøyene, og hvordan de brukes, skriver han til kode24.

- Google på sin side bidrar ved å tilby en rekke sikkerhetsforanstaltninger, kontroller, og ressurser for å sikre lovlig overholdelse.

Et av spørsmålene vi egentlig ville ha svar på var hvorvidt Google vil gjøre noen endringer på Analytics-plattformen for å blidgjøre europeiske og norske datatilsyn. Dette svarer han heller ikke på.

Kritisk Alphabet-sjef

Den norske kommunikasjonssjefen viser til et innlegg av Kent Walker, som er Chief Legal Officer i moderselskapet Alphabet.

Innlegget heter "It’s time for a new EU-US data transfer framework", hvor Walker forteller at han er bekymra for et manglende felles personvern-regelverk som kan sikre flyten av data mellom Europa og USA.

Han er også kritisk til begrunnelsen for mye av bekymringen; at amerikanske myndigheter kan få tilgang på data i Analytics, noe han hevder de aldri har bedt om.

- Mens myndighetene gjør ferdig sine avtaler, vil vi fortsatt være bestemte på å opprettholde de høyeste standarder for databeskyttelse i alle våre produkter, skriver Walker.

- Men vi oppfordrer rask handling for å få tilbake et praktisk rammeverk som både beskytter personvernet og driver framgang.