IBM erstatter 7.800 ansatte med AI. Og det går hardest utover HR

Tror IBM enkelt kan redusere over 30 prosent av alle HR-ressurser med AI slik teknologien er i dag.

IBM skal erstatte ansatte med AI. 📸: <a href="https://unsplash.com/@redaquamedia?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Denny Müller</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/hqktsr9Bhww?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
IBM skal erstatte ansatte med AI. 📸: Denny Müller / Unsplash Vis mer

Dataselskapet IBM planlegger å stanse ansettelser i administrasjon og HR, forteller sjef Arvind Krishna til Bloomberg News.

Han forteller videre at han tror rund 7.800 jobber kan forsvinne fra IBM, og bli erstattet av kunstig intelligens eller automatisering, de neste fem årene.

Flere sparker

IBM er enda en i rekken av amerikanske teknologiselskap som skjærer ned på ansatte om dagen. Fra før har Microsoft, Meta, Alphabet og Amazon sparka tusenvis - alle skylder på overansettelser i en teknologi-optimistisk covid-periode.

Samtidig kommer annonseringene om AI-teknologier og integrasjoner som skal redde de samme selskapene på løpende bånd.

Microsoft har som kjent integrert OpenAI sin ChatGPT i Bing, Google har lansert chatbot-en Bard, Mozilla har bestemt seg for å investere i AI, og Dropbox annonserte nylig at de skal sparke folk for å gjøre plass til AI-utviklere.

Kan ikke gjøre all HR

Men for IBM handler det mest om effektivisering. Krishna sier han tror IBM enkelt kan redusere over 30 prosent av alle HR-ressurser med AI slik teknologien er i dag.

Men, han tror ikke at AI kommer til å takle alle HR-jobber, slik som å analysere ansattes produktivitet, med det første. Det tror han først vil skje om rundt ti år, i følge beincrypto.com.

Et annet problem som kan bli vel så trøblete for Krishna, er ansattes holdning til å la AI får styre fritt i organisasjonen: En undersøkelse fra Pew Research Center viser nemlig at 55 prosent av voksne er imot at AI skal kunne brukes for å gi noen sparken. Mens hele 47 prosent mener at AI ikke bør kunne brukes til å finne ut om en ansatt skal få lønnsøkning.