Mozilla advarer om AI-makt, investerer 30 millioner dollar i AI

Starter opp selskapet Mozilla.ai, for "pålitelig, uavhengig og åpne AI-systemer".

Mozilla, mest kjent for nettleseren Firefox, går nå inn i AI med selskapet Mozila.ai. 📸: <a href="https://unsplash.com/@growtika?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Growtika</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/3ajwj0BNB_M?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Mozilla, mest kjent for nettleseren Firefox, går nå inn i AI med selskapet Mozila.ai. 📸: Growtika / Unsplash Vis mer

"I dag annonserer vi Mozilla.ai: En startup og et samfunn som skal bygge et AI-økosystem basert på åpen kildekode", skriver Mozilla Foundation-sjef Mark Surman på Mozilla sin offisielle blogg.

Samtidig sier Surman at de slenger 30 millioner dollar - rundt 315 millioner norske kroner - på bordet som startkapital.

Målet, i følge Surman, er å lage verktøy som gjør AI tryggere.

Mener AI skaper engstelse

"Den nye bølgen med AI har skapt spenning, men også engstelse", skriver Surman i samme blogginnlegg.

"Folk lurer ikke bare på hva som er mulig med AI, men også hva som kan gå galt, og hvordan skal vi håndtere det? Noe de siste to tiårene med sosiale medier og smart-telefoner har vist oss", legger han til.

Mozilla skal internt ha stilt seg de samme spørsmålene, i følge Surman, og har jobbet i skjul med en plan for hvordan AI kan bygges på en måte som vekker tillit, og med åpen kildekode.

Planen innebærer å bruke samfunnet av brukere rundt Mozilla til å dokumentere hva som ikke funker, og deretter investere i et startup som prøver å skape en mer ansvarlig kunstig intelligens.

Kritiserer store tech-selskap

Surman sier at Mozilla mener AI kun vil lykkes hvis man putter menneskers behov i kjernen av utviklingen, og at verdiene AI bygges på i dag ikke nødvendigvis går i den retningen.

Dessuten mener Surman og Mozilla at det trengs en bedre eierskapsmodell for AI. Han skriver at det finnes tusenvis av grunnleggere, ingeniører, vitenskapsfolk, designere, artister og aktivister der ute som arbeider etter denne filosofien.

Men, at det dessverre ikke er slik holdningene er i de store tech- og sky-selskapene med mest penger og innflytelse.

Det vil de forandre.

Investerer millioner

Startupen de nå putter pengene i heter altså Mozilla.ai, og Surman sier at de vil sette i gang å bygge ting og ansette folk som står for de samme AI-verdiene som dem så fort de kan.

Om de klarer å snu bølgen, skriver Surman at de vil bidra til å bygge et uavhengig, desentralisert og pålitelig AI-økosystem. En skikkelig motvekt til status quo, i følge dem selv.

Deler mer snart

"Hva er vårt første mål, sier du? Å bygge verktøy som gjør generativ AI tryggere og mer transparant" forteller Surman.

Han sier at de skal dele mer om hva de bygger i de kommende månedene.

Det nye selskapet skal forøvrig ledes av Moez Draief, som blant annet tidligere har hatt en ledende stilling i Huawei sin AI-avdelingen. Surman sier han selv vil sitte i styret sammen med Harvardprofessor Karim Lakhani.