Firefox har tapt 46 millioner brukere

Utviklere hyller nettleseren, men brukertallene synker.

Bildet viser en deltaker på Mozilla sin stand under Mobile World Congress i Barcelona, hvor Firefox OS hadde en stor tilstedeværelse. Nå er operativsystemet glemt, og Firefox på desktop sliter. 📸: Scanpix
Bildet viser en deltaker på Mozilla sin stand under Mobile World Congress i Barcelona, hvor Firefox OS hadde en stor tilstedeværelse. Nå er operativsystemet glemt, og Firefox på desktop sliter. 📸: Scanpix Vis mer

Browseren Firefox har mistet nesten 46 millioner brukere de siste tre årene. Det melder pcgamer.com.

Kilden skal være Reddit-bruker u/nixcraft som la merke til en nedadgående trend i Firefox sin egen åpne datarapport.

Mot slutten av 2018 var antall brukere av desktop-klienten 244 millioner i følge rapporten. Men, i andre kvartal 2021 har antall brukere falt under 200, til 198 millioner.

Fortsatt et høyt tall, men om den nedadgående trenden ikke snur kan det fort bli kroken på døra før et av de få open source-alternativene til Chrome-dominans på nettlesermarkedet.

Taper for Google

Mozilla lanserte open source-nettleseren Firefox helt tilbake i 2002, med mottoet om å være en brukervennlig nettleser med fokus på sikkerhet og personvern. Og i starten gikk det bra. I 2008 brukte 30 prosent av internett-surfere Firefox, mens 60 prosent fortsatt sverget til Internet Explorer.

Tretten år senere ser nettlesermarkedet helt annerledes ut. Chrome dominerer med rundt 65 prosent, etterfulgt av Safari med 18 prosent.

Grafen for bruk av FIrefox på desktop. 📸: data.firefox.com
Grafen for bruk av FIrefox på desktop. 📸: data.firefox.com Vis mer

Firefox og Edge er begge nede på tre prosent, mye på grunn av Firefox sin marginale tilstedeværelse på mobil. Deres store mobilsatsning Firefox OS, kollapset for flere år siden. Ketil Høigaard som arbeidet med Telenor sin Firefox OS satsning fortalte senere til kode24 at de var for sent ute.

Ser vi kun på desktop er Chrome sin dominans riktignok enda større enn på mobil, men syv prosent velger fortsatt å bruke Firefox på desktop.

- Slutt å bruke Chrome

Mozilla foundation som står bak Firefox har riktignok ikke gitt opp kampen for nettleseren sin. De slapp nylig versjon 91 som blant annet tilbyr "Advanced Cookie Clearing", som skal gjøre det enklere å få full oversikt over alle cookies som benyttes på en gitt nettside.

De legger også til HTTPS som standard i privatmodus, og en rekke interessante oppdateringer for utviklere.

Selv om Firefox taper fart i befolkningen har utviklere de siste årene hyllet Firefox, blant annet for sin CSS-støtte. Youtuber og CSS-entusiast Kevin Powell lagde i fjor en video hvor han oppfordret alle sine seere til å slutte å bruke Chrome hvis de skriver CSS.

På utviklersamfunnet dev.to er det også flere som har tatt til orde for at Firefox er den beste nettleseren for utviklere. Bruker Krishna Kakade skriver at "Firefox har best ytelse, er flinkest til å følge standarder på JavaScript, og er den eneste nettleseren som er skikkelig open source".