En av verdens fremste AI-utviklere slutter i Google, for å advare mot AI

– Jeg synes ikke de bør oppskalere dette mer før de har forstått hvordan de kan kontrollere det.

Nå har professor Geoffrey Hinton sagt opp stillingen i Google for å kunne snakke mer åpent om risiko knyttet til teknologien han har vært med på å utvikle: kunstig intelligens.📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Nå har professor Geoffrey Hinton sagt opp stillingen i Google for å kunne snakke mer åpent om risiko knyttet til teknologien han har vært med på å utvikle: kunstig intelligens.📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

En av verdens fremste eksperter på kunstig intelligens (KI) frykter han har vært med på å utvikle teknologi som på sikt kan true menneskeheten.

Professor Geoffrey Hinton (75) har i en årrekke vært ansatt både ved Universitetet i Toronto og i Google.

Mer intelligente enn mennesker

Nå har han sagt opp stillingen i Google for å kunne snakke mer åpent om risiko knyttet til teknologien han har vært med på å utvikle: kunstig intelligens.

– Jeg synes ikke de bør oppskalere dette mer før de har forstått hvordan de kan kontrollere det, sier han i et intervju med The New York Times.

Til BBC sier han at såkalte tekstroboter snart kan bli mer intelligente enn mennesker.

Trussel mot menneskeheten

Han peker på flere risikofaktorer: Spredning av desinformasjon, tap av arbeidsplasser, nye «autonome» våpen basert på KI og aktører som bruker teknologien til ondsinnede formål.

På sikt frykter han at kunstig intelligens kan utvikle uventet atferd og utgjøre en trussel mot menneskeheten.