Hver tredje norske utviklerjobb vil ha deg på kontoret hver dag

- Her er det sjokkerende; ingen virkelig elsker full remote-jobbing i norden, skriver folka bak undersøkelsen.

Ifølge en ny undersøkelse er det ikke mange i hverken Norge eller de andre nordiske landene som vil ha utviklerne sine kun på hjemmekontor. 📸: <a href="https://unsplash.com/@austindistel?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Austin Distel</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/mpN7xjKQ_Ns?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Ifølge en ny undersøkelse er det ikke mange i hverken Norge eller de andre nordiske landene som vil ha utviklerne sine kun på hjemmekontor. 📸: Austin Distel / Unsplash Vis mer

- Det nordiske jobbmarkedet forertekker on-site og hybrid-jobbing, med mindre vekt på full remote-jobbing, konkluderer bemanningsselskapet Idego Group.

Selv holder de til i USA, Tyskland og Polen, men har sett nærmere på hvordan arbeidsmarkedet ser ut i de nordiske landene - inkludert Norge.

Gjennom å analysere 4.631 jobbannonser etter utviklere på Linkedin, 1.044 av dem norske, har de sett på blant annet hvor norske arbeidsgivere ønsker å ha sine utviklere.

100 prosent hjemmekontor

- Vår analyse avdekker noen spennende forskjeller mellom Danmark, Finland, Norge og Sverige, melder selskapet.

Her er resultatet:

Åpenhet for hybrid, on-site eller remote-jobbing i Norge, Danmark, Finland og Sverige. 📸: Idego Group
Åpenhet for hybrid, on-site eller remote-jobbing i Norge, Danmark, Finland og Sverige. 📸: Idego Group Vis mer

Som du ser:

  • 11 prosent av de norske jobbannonsene åpner for fulltid på hjemmekontor - eller remote, som det kalles.
  • 54 prosent åpner for hybrid-jobbing, altså å kombinere hjemmekontor og kontor.
  • 36 prosent vil at utviklerne deres kun skal jobbe på kontoret (on-site).

Og ja, vi veit dette blir 101 prosent - det er fordi vi runder av, ikke fordi denne artikkelen blir skrevet fra hjemmekontor på en mandag.

Mer åpent enn Sverige, Danmark

- Her er det sjokkerende; ingen virkelig elsker full remote-jobbing i norden, skriver folka bak undersøkelsen.

  • Som grafen over viser, er både Sverige og Danmark enda mindre interessert i fulltid på hjemmekontor enn Norge.
  • Norske arbeidsgivere også mer åpne for hybrid-løsninger enn både Sverige og Finland, hvor langt flere enn i Norge krever fulltid på kontoret.
  • Men Danmark slår oss og resten på sin åpenhet for hybrid-jobbing, og bare 30 prosent av stillingsannonsene innebærer full kontortvang.

Kan det stemme?

Idego Group inrømmer selv at datagrunnlaget deres er tynt; ikke alle jobbannonser ligger ute på LinkedIn, tross alt. Og selskapet selv lever av å tilby utviklere som jobber, ja du gjetta det, remote.

For oss ser tallet som tilsier at 11 prosent av norske arbeidsgivere tilbyr full remote-jobbing noe høyt, når kode24 tar en kjapp titt ellers i markedet:

  • Finn.no finner vi akkurat nå 1.531 ledige IT-stillinger. Bare 7 av dem har haket av for å mulighet til fulltid på hjemmekontor, uten at det selvfølgelig trenger å bety at det ikke er mulig på mange av dem som ikke har haket av for dette.
  • kode24.no/jobb nevnes ordet "hjemmekontor" i 15 av 51 stillinger, da ofte i vendinger som "gode muligheter for...". Begrepet "remote" nevnes kun i én av dem.

Også tallet om at hver tredje norske jobb foretrekker fulltid på kontoret virker høyt, selv om det selvfølgelig er snakk om preferanse, ikke nødvendigvis tvang. Vi vet fra egen statistikk at det klart vanligste for norske utviklere er en kombinasjon; bare 19 prosent av kode24s lesere jobba hver dag på kontoret i fjor.

Vi kommer snart med rykende ferske tall på nøyaktig hvor mye hjemmekontor norske utviklere har i 2023.