- Har en tendens til å lansere ting på fredager. Mistenker at jeg liker selvpiningen

Ukas Koder Kim Andre Fosslien Ottesen i Heydays jobber der kode møter design.

- Jobber stort sett med digitale produkter, nettsider og visuelle identiteter, hvor prototyping i kode og kreativ kode er fundamentalt i designprosessen, forteller Kim Andre Fosslien Ottesen i Heydays. 📸: Privat
- Jobber stort sett med digitale produkter, nettsider og visuelle identiteter, hvor prototyping i kode og kreativ kode er fundamentalt i designprosessen, forteller Kim Andre Fosslien Ottesen i Heydays. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Det startet med HTML og CSS som 12-åring, gjennom faren min som er interessert i det meste teknisk.

Han skaffet til veie Microsoft FrontPage, som jeg brukte til å produsere nettsider om fotball (fortrinnsvis Manchester United).

Innså kjapt at det så helt forferdelig ut, så fikk tak i Photoshop for å tegne ut nettsidene før jeg satte de opp. Det la nok grunnlaget for interessen rundt interaksjon mellom menneske og maskin, og hvorfor jeg både designer og koder.

«De har gjort det gøy igjen å skrive frontend-kode!»

Hva jobber du med for tida? 💪

Jobber stort sett med digitale produkter, nettsider og visuelle identiteter, hvor prototyping i kode og kreativ kode er fundamentalt i designprosessen.

Opplever at det oftere leder til løsninger som evner å tilpasse seg konteksten fortløpende, om det er en designgenerator eller et grensesnitt som endrer seg med mennesket som bruker det. Fargepaletten på heydays.no tilpasser seg for eksempel til brukerens tid på døgnet.

- Heydays har ganske nylig pusset opp og flyttet inn i nye fine lokaler på Factory Tøyen. 📸: Privat
- Heydays har ganske nylig pusset opp og flyttet inn i nye fine lokaler på Factory Tøyen. 📸: Privat Vis mer

Implementering av nettsider gjør jeg stort sett i Next.js med Sanity som innholdsplattform og Vercel på hosting. De har gjort det gøy igjen å skrive frontend-kode! Har også lefla litt med Stitches og Radix UI i det siste. Tror det har noe for seg.

Akkurat nå jobber jeg på flere ulike prosjekter, hvor ingen av dem er ren kode. Alt fra en designgenerator som dytter ut logoer og illustrasjoner som SVG-er, til et relativt komplekst designsystem for en nyhetsapp som skal være på “alle” plattformer. Designsystemet i Figma dytter design tokens via Figma Tokens til GitHub og Style Dictionary, som bygger JSON-filer og statiske assets for de ulike plattformene. Liker at designerne kan ha relativt direkte kontroll over hva som havner i prod.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Vi har stor fleksibilitet, men foretrekker å være på kontoret.

Heydays har ganske nylig pusset opp og flyttet inn i nye fine lokaler på Factory Tøyen. Og så er jeg glad i folka. Det gir mer energi og er mer inspirerende å være fysisk tilstede, spesielt i kreative faser.

Prøver generelt å minimere frekvensen på faste møter, og ellers la folk være så autonome som mulig. Ingen er like, og det bør en god arbeidsplass og kollegaer legge til rette for.

- Mange ubesvarte etiske og juridiske spørsmål, men anbefaler også å teste GitHub Copilot. 📸: Privat
- Mange ubesvarte etiske og juridiske spørsmål, men anbefaler også å teste GitHub Copilot. 📸: Privat Vis mer

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

For de som ikke bruker det: P5.js! Processing i nettleseren. Uendelig med visualiseringsmoro.

Kan ellers varmt anbefale @htmlenergy på Twitter for å føle på den gode energien kun HTML kan gi.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Det er så mye!

Har allerede sett stor verdi i ulike AI-prosjekter som endrer måten man kan jobbe på. Gjorde blant annet et prosjekt for artisten ARY for et par år siden, sammen med Marius Sunde, med en AI (StyleGAN fra Nvidia) som vi trente på 500 bilder av henne for å deretter generere foto til albumcoverne og videoer til Spotify Canvas og YouTube.

Mange ubesvarte etiske og juridiske spørsmål, men anbefaler også å teste GitHub Copilot. Det er tidvis en god sparringspartner, og jeg vil fortsette å være nysgjerrig på hvordan vi som mennesker kan samarbeide med disse ulike kunstige intelligensene.

- Siden jeg har en fot i begge leire, kan jeg fastslå at utviklere er flinkere til å dele enn designere, forteller Kim Andre Fosslien Ottesen. 📸: Privat
- Siden jeg har en fot i begge leire, kan jeg fastslå at utviklere er flinkere til å dele enn designere, forteller Kim Andre Fosslien Ottesen. 📸: Privat Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Debugging av gamle nettsider i WordPress er vel noe mange kjenner til. Heldigvis blitt mindre av det, om noen år er det vel utdaterte React-prosjekter som vil føles like ille.

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Hm.

Koser meg aldri med DNS-konfigurasjon. Rart det ikke har gått galt ennå.

Har ellers en tendens til å lansere ting på fredager. Begynner å mistenke at jeg liker selvpiningen.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Om man har mulighet: Bidra enda mer på open source-prosjekter.

Siden jeg har en fot i begge leire, kan jeg fastslå at utviklere er flinkere til å dele enn designere.