Google bruker opp store mengder vann - skylder på AI

- Det er vanskelig å forutse fremtidig vekst i energibruk og utslipp fra AI-beregninger i datasentrene våre, sier Google-sjef.

I rapporten beskriver Google seg som et "AI-først"-selskap. Dette mener The Register langt på vei forklarer økningen i energi- og vannforbruk, særlig sett i lys av AI-gjennombruddene det siste året. . 📸: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
I rapporten beskriver Google seg som et "AI-først"-selskap. Dette mener The Register langt på vei forklarer økningen i energi- og vannforbruk, særlig sett i lys av AI-gjennombruddene det siste året. . 📸: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo Vis mer

Google har nylig sluppet sin miljørapport.

"Googles planer om å bli grønn vakler – og det hele er AIs feil, hevder selskapet", skriver The Register i sin omtale av rapporten.

Ifølge avisa viser rapporten at Googles forbruk av karbonfri energi har gått ned fra 66 til 64 prosent mellom 2021 og 2022. Mer oppsiktsvekkende mener The Register er Googles utslipp av såkalte scope 2-kilmagasser.

Disse kommer fra utslippskilder som kraft og varme, og har økt med 37 prosent mellom 2021 og 2022.

Bruker mye mer vann enn før

The Register kaller Googles vannforbruk som den mest "sjokkerende statistikken" i rapporten.

Selskapet skal ha brukt 22 prosent mer vann i 2022 enn året før. I 2021 lanserte Google et vannpåfyllingsprogram med mål om å returnere 120 prosent av ferskvannet selskapet forbruker innen 2030.

Men ifølge avisa klarte Google i 2022 bare å fylle opp 6 prosent av vannet selskapet bruker.

Vanskelig å forutse utslipp

Ifølge Google skyldes de skuffende tallene AI, skriver The Register.

- Det er vanskelig å forutse fremtidig vekst i energibruk og utslipp fra AI-beregninger i datasentrene våre, sier Ben Gomes, senior visepresident for læring og bærekraft i Google, i miljørapporten.

Samtidig sier han at Google er opptatt av å utvikle ny måter på å gjøre beregningene til AI mer effektive og utnytte mulighetene teknologien gir for å ha en positiv påvirkning på miljøet.

AI forklarer økningen i forbruk

I rapporten beskriver Google seg som et "AI-først"-selskap. Dette mener The Register langt på vei forklarer økningen i energi- og vannforbruk, særlig sett i lys av AI-gjennombruddene det siste året.

Avisa viser til at ChatGPT bruker rundt 500 milliliter vann for å avkjøle maskinvaren for hver enkelt 20 til 50 spørsmål/svar-samtale.

Bard, som har tilgang til nettet, kan forbruke enda mer, skriver The Register.