– Dine egne data er konkurranse­fortrinnet AI-gigantene ikke har

– AI-satsingen i norske virksomheter må handle om å bruke egne data, skriver teknologidirektør Frode Standal i Kantega.

Teknologidirektør Frode Standal i Kantega mener norske selskaper ikke trenger å konkurrere med AI-gigantene om modeller, men bruk av data. 📸: Privat
Teknologidirektør Frode Standal i Kantega mener norske selskaper ikke trenger å konkurrere med AI-gigantene om modeller, men bruk av data. 📸: Privat Vis mer

Norske virksomheter sitter på en uvurderlig ressurs: Egne data.

Dette er et konkurransefortrinn som de store AI-gigantene ikke har tilgang til, og mange vil få en aha-opplevelse når de skjønner mulighetene som ligger i egne data.

For i media er det lett å bli overveldet av milliardene som USA og Kina investerer i kunstig intelligens. Det kan virke som om norske virksomheter aldri vil kunne konkurrere på samme nivå.

Men det er heller ikke her vi skal konkurrere.

AI-satsingen i norske virksomheter må handle om å bruke egne data, til å forbedre prosesser og utvikle tjenester som møter spesifikke behov i markedet.

Din data, dine muligheter

Dataene som genereres i hverdagen – fra kundeadferd til interne prosesser – er drivstoffet for både enkle og mer sofistikerte løsninger, og er avgjørende for å utvikle konkurransedyktige tjenester.

Dette gjelder ikke bare de store virksomheter, men alle virksomheter som er villige til å investere i datainnsamling og analyse.

Språkmodeller og andre generative AI-modeller som techgigantene utvikler, er trent på store mengder data som primært er hentet fra internett. Bedriftsinterne data skal de ikke ha tilgang til.

Det gir mange bedrifter et mulig konkurransefortrinn ved å benytte data som kun de selv har tilgang til.

Imidlertid er det mange virksomheter lar data ligge som ubrukte penger i madrassen.

Fra laks til Vipps

Ved å samle, sammenstille og foredle data på en systematisk måte, kan man få mye større avkastning på dataene ved å anvende dem til nye formål ved å bruke AI.

  • Et eksempel er Vipps sin maskinlæringsmodell, Olga. Hun overvåker alle betalinger og oppdager og stopper forsøk på betalingssvindel. Etter et halvt år har Olga stoppet 98 prosent av svindelforsøkene. Her kunne verken OpenAI eller vidunderbarnet Deepseek bidratt til løsningen.
  • Vi kan også se til en helt annen næring, havbruksnæringen, som kan oppnå store gevinster ved hjelp av gode data. En maskinlæringsmodell kan eksempelvis trenes til å automatisk sortere laks fisk etter kvalitet. Dette kan erstatte dyre manuelle prosesser og sørge for at produsenten får rett pris på fisken samtidig som kundene opplever å få rett kvalitet. Dette er avgjørende ikke minst for fisk som eksporteres til krevende markeder.

Dette er bare eksempler på to helt ulike næringer som kan samle og bruke egne kvalitetsdata til å effektivisere prosesser, ta bedre beslutninger og gi bedre kundeopplevelse.

Data er rett og slett konkurransefortrinnet norske virksomheter ikke bør overse.