- Det kan være skikkelig frustrerende, og selvfølelsen kan gå rett til bunns

- Heldigvis kommer den like fort tilbake når man løser et problem, sier sommerstudent Ane Marthe Ness (24) hos Variant.

Student Ane Marthe Ness jobber i sommer for Variant sitt Oslo-kontor. 📸: Privat
Student Ane Marthe Ness jobber i sommer for Variant sitt Oslo-kontor. 📸: Privat Vis mer

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Jeg har en litt annen studiebakgrunn enn utviklere flest: Jeg har fullført en bachelor i Informatikk: Design, bruk og interaksjon, og begynner nå på mitt siste år på master innenfor samme retning.

Selv om jeg har studert design, har jeg hatt en god kombinasjon av både programmeringsfag og designfag.

I masteren min har fokuset vært mye rettet mot store komplekse informasjonssystemer, som også er et sentralt tema i masteroppgaven jeg skal skrive.

- Vi er i hovedsak to utviklere, begge sommerstudenter, som sitter på et fullstack-prosjekt med Java i backend og React i frontend.
- Vi er i hovedsak to utviklere, begge sommerstudenter, som sitter på et fullstack-prosjekt med Java i backend og React i frontend. Vis mer

Hva skal du jobbe med i sommer? 👷

I sommer jobber jeg hos Variant Oslo, og sitter på et prosjekt sammen med Inatur. Målet er å lage en auksjonsløsning for kjøp og salg av jaktkort og fiskekort.

Vi er i hovedsak to utviklere, begge sommerstudenter, som sitter på et fullstack-prosjekt med Java i backend og React i frontend. I teamet sitter også en produkteier som definerer oppgaver og epics i backloggen i Github, og en teknisk ansvarlig som følger opp på spørsmål rundt koden.

For å sikre smidig utvikling i prosjektet har vi planleggingsmøter ved ukestart hvor vi setter opp ulike mål for uken, daily standups for å sjekke status på oppgaver og weekly wins på fredager hvor vi viser frem det vi har gjort og diskuterer hva som har gått bra og ikke.

Hva slags konkrete teknologier får du jobbe med? 🧪

Fordi vi sitter på et greenfield-prosjekt, har jeg fått vært med i diskusjonen med å bestemme teknologier som skal brukes.

For å nevne noe av det vi har endt opp med: PostgreSQL, Docker, Spring Boot, React. Vi har også opprettet et testmiljø i Heroku.

- Planen videre er å skaffe meg fulltidsjobb som utvikler. Hvor det blir, blir spennende å se.
- Planen videre er å skaffe meg fulltidsjobb som utvikler. Hvor det blir, blir spennende å se. Vis mer

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

Jeg er veldig imponert over hvordan vi sommerstudentene har blitt tatt imot av Variant Oslo, spesielt ettersom at dette er det første året de tar imot sommerstudenter.

Vi er et fåtall sommerstudenter, og vi har allerede blitt en godt sammenspleiset gjeng. Det har vært mye sosialt, både i og utenfor kontoret. Blant annet har vi fått deltatt på sommerfest, stand-up show, faglige arrangementer, treningsøkter og is-pauser i sola.

Gjengen som har arrangert sommeropplegget har funnet interessante prosjekter hvor vi har fått mye ansvar og spillerom. Det gir meg en ekstra motivasjon til å levere noe som er bra!

Ellers har det som fersk utvikler dukket opp noen utfordringer. Heldigvis har det vært et solid team rundt meg som har kommet med innspill til alternative løsninger. Læregleden blant kollegaer er stor, og det er mye av grunnen til at jeg trives så godt med det jeg gjør.

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Vi har hatt en rekke prosjektoppgaver gjennom studiet som har lært oss hvordan det faktisk er å jobbe i team.

Samtidig har det vært stor variasjon i hva vi har lært, og jeg føler at jeg har blitt ganske rutinert på problemløsning og det å tilegne meg kunnskap.

Det jeg kunne tenke meg å lært meg mer om, er hvordan teknologier kan sys sammen. Dette har vært en utfordring i sommerens prosjekt, men heldigvis er det mange hyggelige folk å sparre med kombinert med mye nyttig informasjon ute på nett.

- Det vanskeligste må være det å sitte fast på et problem og virkelig ikke skjønne hvordan noe kan løses.
- Det vanskeligste må være det å sitte fast på et problem og virkelig ikke skjønne hvordan noe kan løses. Vis mer

Hva synes du foreløpig er det vanskeligste med utvikleryrket? 😅

Det vanskeligste må være det å sitte fast på et problem og virkelig ikke skjønne hvordan noe kan løses. Det kan være skikkelig frustrerende og selvfølelsen kan gå rett til bunns.

Heldigvis kommer den like fort tilbake når man løser et problem.

Hva synes du er det kuleste med utvikleryrket? ✌️

Det kuleste er at det hele tiden dukker opp nye teknologier og smarte måter å løse problemer på. Man har alltid muligheten til å lære seg noe nytt, og hverdagen blir av den grunn aldri kjedelig.

Hva er planene dine videre? 🔮

Planen videre er å skaffe meg fulltidsjobb som utvikler. Hvor det blir, blir spennende å se🧐