NTNU-studenten William (24) har funnet det beste ved utvikleryrket: Deg

- Utviklere og designere brenner for det de driver med, sier sommerstudenten William Østensen i Bekk.

William Østensen synes at det kuleste med å være utvikler er folkene, som brenner for det de driver med. 📸: Privat
William Østensen synes at det kuleste med å være utvikler er folkene, som brenner for det de driver med. 📸: Privat Vis mer

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Jeg studerer Datateknologi på NTNU i Trondheim som er et femårig sivilingeniørstudium, som består av en rekke fag innen programmering, interaksjonsdesign, og databaser med mer.

Studiet er generelt ganske teoretisk rettet der du de første årene får et solid grunnlag i datafag og matematikk, før du på tredje året velger hva du vil spesialisere seg i (for eksempel programvaresystemer eller kunstig intelligens).

Herfra kan du velge litt mer emner etter hva du er interessert i og løpet blir mer spisset mot retningen du har valgt. Det siste året velger du et tema innenfor spesialiseringen du ønsker å fordype deg i, og som du det siste halvåret spisser inn til å bli masteroppgaven.

For min del kjente jeg at midt i løpet så savnet jeg litt mer praktisk fokuserte emner. Jeg kjente også at jeg brygget på en ganske stor interesse for design. Det, i tillegg til koronatider, gjorde at jeg tok ett år fri fra Datateknologi. Jeg bestemte meg for å utforske denne interessen ved å bruke året på å studere Grafisk design ved Noroff. Dette var et studiet som hadde et veldig stort fokus på mer praktiske og yrkesrettede emner, og jeg fikk ofte jobbe med reelle kunder og prosjekter.

Året på grafisk design fikk meg til å innse at design er også noe jeg kan tenke meg å jobbe med. Nå når jeg er tilbake på femte året mitt på Datateknologi og skal skrive master, synes jeg det er sykt kult å kunne få lov å koble sammen teknologi og design i masteroppgaven min.

Hva skal du jobbe med i sommer? 👷

I sommer er jeg ute på et prosjekt hos OBOS i Oslo. Jeg er så heldig å få jobbe med et av de nyeste innovasjonsprosjektene deres, Living Lab. Dette er et prosjekt der OBOS jobber med å utforske nye bokonsepter og teknologiske løsninger, med mål om å skape fremtidens boliger.

Sammen med mitt utrolige team, jobber vi med å designe og utvikle en bookingløsning for fellesarealene i Living Lab. Målet er at flere skal lettere og oftere kunne ta i bruk disse. Tanken bak er at jo enklere og bedre løsning du har på booking, desto mer vil den tas i bruk.

Her får vi også brukt veldig mange spennende teknologier, slik som React med Next og Typescript. Vi bruker Prisma for å enklere drive med oppretting av og spørringer mot databasen. Det har også vært veldig kult å få være med på å lage noe helt fra start og få bygge opp en egen kodebase. Det gjør også noe med eierskapet du føler for det du utvikler, og at du får ta del i hele prosessen av et nyoppstartet prosjekt.

«Vi har en hel del faddere som hjelper oss med alt det skulle være»

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

Bekk har et utrolig bra opplegg for oppfølging av sommerstudentene. Alle har sin egen kontakt i Bekk. Kontakten følger deg opp, og passer på at du har det bra og trives i jobben.

I tillegg til dette har du også faddere. De er faste ansatte i Bekk, som jobber der du er utplassert. Fadderne fungerer mer som din daglige kontakt og hjelp rettet mot selve oppgaven og prosjektet. Dette kan være en eller flere personer som allerede jobber på teamet ditt, eller et nærliggende team på samme kontor. Hos oss er vi to team fra Bekk som sitter sammen på kontorene til OBOS. Vi har en hel del faddere som hjelper oss med alt det skulle være.

Bekk arrangerer også både faglige- og sosiale opplegg hver uke. Der får du være sammen med alle de andre sommerstudentene som er rundt på andre prosjekter. I tillegg så er jeg også veldig heldig å få jobbe med en vanvittig god gjeng som gjør det å komme på jobb til en fryd.

- I backend bruker vi Postgres for databasen og Prisma for å enklere bygge schemes, modeller og spørringer, forteller William Østensen.📸: Privat
- I backend bruker vi Postgres for databasen og Prisma for å enklere bygge schemes, modeller og spørringer, forteller William Østensen.📸: Privat Vis mer

Hva slags konkrete teknologier får du jobbe med? 🧪

Her får vi også brukt veldig mange spennende teknologier.

Vi skriver som sagt frontenden vår i React og Typescript med Next som et rammeverk. Next lar oss generelt gjøre ting som vanligvis ville vært et styr i React mye enklere og fortere. I tillegg til dette bruker vi Sanity for å styre innhold og bruker Tailwind til styling.

I backend bruker vi Postgres for databasen og Prisma for å enklere bygge schemes, modeller og spørringer. Jeg har vært borti Next før, men langt fra på denne skalaen. Det gjør også teknologien veldig mye mer spennende når du får lov til å bygge noe av en såpass størrelse.

Vi jobber også smidig i team der vi hele tiden jobber for å levere små fungerende deler, som blir kontinuerlig tilpasset og bygget ut til å passe målet. I tillegg tar vi flittig i bruk standup og retro for å hele tiden finne ut hvordan vi ligger an, hva vi må gjøre, hva som kan forbedres, og generelt til å holde oppe med hvordan hele teamet fungerer sammen.

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Datateknologi er jo veldig sterkt teoretisk oppbygget, og har nok flere ingeniørrettede emner enn studiet har yrkesrettede. Men det er definitivt en del emner som fokuserer mer på praktiske kunnskaper, som du får bruk for i arbeidslivet.

Det er nok sikkert en del ting du kunne oppdatert med studiet. Du får hvert fall med deg god erfaring om hvordan du tilnærmer deg nye ting. Og du får et vanvittig grunnlag med kunnskap, som du ikke nødvendigvis vet at du bruker i det daglige.

Hva synes du foreløpig er det vanskeligste med utvikleryrket? 😅

Som utvikler jobber du jo som regel med ganske mange krevende logiske problemstillinger, som gjør at du trenger like mye hodet på jobb som kropp. Det kan ofte føre til en del irritasjonsmomenter og hender på pannen.

«At du aldri er utlært som utvikler synes jeg er en utrolig gøy»

Hva synes du er det kuleste med utvikleryrket? ✌️

Definitivt folkene! Som utvikler er du så og si alltid omringet av en haug med andre utviklere og designere. De brenner for det de driver med og engasjerer seg virkelig for faget, både i og utenfor jobben. Det er en ting som smitter veldig lett og skaper et utrolig kult miljø å være i.

Som utvikler lærer du også konstant noe nytt. Det er alltid noe du kan bli bedre på. At du aldri er utlært som utvikler synes jeg er en utrolig gøy. Da du alltid får være med på å bygge kompetanse og holde på nysgjerrigheten og interessen for faget.

Og til slutt: Hva er planene dine videre? 🔮

Helt ærlig er planene litt løse.

Først og fremst er det å bli ferdig med masteren det neste året i Trondheim, før tanken er at jeg skal ut i jobb året etter. Derfra får jeg se hvor det tar meg: Om det er noe jeg vil fortsette å gjøre eller om jeg vil bevege meg i en annen retning.

Drømmejobben hadde jo vært å få gjøre noe som kombinerer det beste med design og teknologi. Og å få være med å lage løsninger med verdi og av betydning. Hva og hvor, det har jeg ikke helt definert enda.