Databrikke-krigen fortsetter. Kina melder USA inn til WTO

Kina mener at USA begrenser landets tilgang til databrikker og leverer formell klage til WTO.

Kina har levert en formell klage på USAs til Verdens handelsorganisasjon (WTO), fordi amerikanerne begrenser Kinas tilgang til databrikker. Her: Kinas leder Xi Jinping og USAs president Joe Biden. 📸: Saul Loeb/AFP.
Kina har levert en formell klage på USAs til Verdens handelsorganisasjon (WTO), fordi amerikanerne begrenser Kinas tilgang til databrikker. Her: Kinas leder Xi Jinping og USAs president Joe Biden. 📸: Saul Loeb/AFP. Vis mer

Kina har levert en formell klage på USAs til Verdens handelsorganisasjon (WTO), fordi amerikanerne begrenser Kinas tilgang til databrikker.

I oktober kunngjorde USA nye eksportrestriksjoner som begrenser Kinas mulighet til å kjøpe og produsere avanserte brikker som kan brukes til militære formål.

Det gjør det vanskeligere for kineserne å utvide deler av teknologiindustrien og utvikle avanserte militære systemer.

Handler om rettferdighet

Både enkelte avanserte brikker og halvlederutstyr er omfattet av restriksjonene. Målet er å hindre Kina å skaffe seg «sensitiv teknologi for militære formål».

Kina mener på sin side at USA en rekke ganger har brukt sikkerhetsspørsmål som en unnskyldning for å blande seg inn i normal internasjonal handel. Derfor har de klaget amerikanerne inn for WTO.

– Dette handler om internasjonal rettferdighet og stabiliteten i det globale handelssystemet, sier talsperson Wang Wenbin i det kinesiske utenriksdepartementet. De mener amerikanerne bryter internasjonale handelsregler, bedriver proteksjonisme og truer stabiliteten i internasjonale forsyningskjeder.