Brikkekrisa:Nordic Semiconductors tror prisene vil øke for kundene deres

Dersom leverandøren TSMC øker prisene vil Nordic Semiconductors produkter bli med på prisveksten, ifølge investorkontakt Ståle Ytterdal i Nordic Semiconductor.

Den vedvarende brikkekrisa fører til prisøkning på databrikker fra 2022, ifølge finansavisa Nikkei Asia.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, eller TSMC, er blant produsentene som stanset store deler av produksjonen våren 2020 som følge av pandemien.

Bråstopp i produksjonslinjen har ført til en globale mangel på databrikkekomponenter.

Ifølge det Taiwanske selskapet vil de jekke opp prisene med mellom 10 til 20 prosent i det som er et stadig voksende databrikke-marked.

-Dette er ikke morsomt

Tidligere i år skrev kode24 at mangelen av databrikkekomponenten kjent som wafer – skiver med halvledere, ofte silisium – er med på å skape hodebry for Nordic Semiconductor. Det norske selskapet handler komponenten av TSMC.

– Dette vil jeg si er uheldig. Økte kostnader for oss vil medføre økte kostnader for våre kunder igjen, sier investorkontakt Ståle Ytterdal i Nordic Semiconductor til kode24.

Og legger til:

– Dette er ikke morsomt.

Investorkontakt Ståle Ytterdal hadde håpet på en enda større vekst for Nordic Semiconductor i 2021, noe som blir lammet av krisen. 📸: Privat
Investorkontakt Ståle Ytterdal hadde håpet på en enda større vekst for Nordic Semiconductor i 2021, noe som blir lammet av krisen. 📸: Privat Vis mer

Vil vare ut 2022

Ifølge Ytterdal er det mye som fortsatt er uavklart, men understreker at Nordic Semiconductor er i samtaler med TSMC for å finne svar så raskt som mulig.

Om prisøkningen vil være permanent gjenstår å se, men om prisøkningen kommer vil den iallfall vare ut året, ifølge selskapets investorkontakt.

– Det vet vi ikke, men jeg regner med at det iallfall vil vare ut 2022.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

Slik oppsto brikkekrisa

I fjor valgte flere av de største databrikkeprodusentene å strupe produksjonen fordi de spådde lavere etterspørsel globalt, som følge av pandemien.

Prognosene viste seg å være feil, men skaden var allerede gjort.

Databrikkeprodusentene hadde allerede stanset store deler av produksjonen sin, noe som førte til et kappløp om de siste reservene av databrikker og komponenter.

De store produsentene klarte aldri å møte den stadig økende etterspørselen etter databrikker og komponenter som wafer, og på nyåret var krisen et faktum.

Krisen har blant annet ført til at en rekke bilprodusenter har sett seg nødt til å stanse egen produksjon, blant annet Volvo.