Aksjonister skrur av VM-sendinger fra 45 meters avstand: - En uttalelse

- Hvis du slår av TV-en under kampen, kan du gå til folk og forklare dem hvorfor.

Fjernkontrollen som benyttes, kalt TV-B-Gone, er utviklet slik at den kan benyttes til å skru av fjernsyn fra en rekke ulike fabrikanter på hele 45 meters hold. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Fjernkontrollen som benyttes, kalt TV-B-Gone, er utviklet slik at den kan benyttes til å skru av fjernsyn fra en rekke ulike fabrikanter på hele 45 meters hold. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I protest mot Qatar-VM bruker en gruppe aksjonister spesielle fjernkontroller til å skru av TV-er på franske barer på opp til 45 meters avstand.

Det er avisen Le Parisien som omtaler den franske aksjonen som ønsker å rette fokus mot de problematiske sidene ved VM-vertslandet Qatar.

Fjernkontrollen som benyttes, kalt TV-B-Gone, er utviklet slik at den kan benyttes til å skru av fjernsyn fra en rekke ulike fabrikanter på hele 45 meters hold. Det skaper naturlig nok stor misnøye blant dem som følger de aktuelle kampene.

"En uttalelse"

– Ideen handler ikke om å ta politiske beslutninger på vegne av fansen eller å irritere dem. Det handler om å komme med en uttalelse og si at du kan elske fotball, men også innrømme at det er noe galt med dette VM, sier en av initiativtakerne, Dan Geiselhart.

Han bidro til utviklingen av de spesiallagde fjernkontrollene sammen med en hacker.

VM-vertene Qatar har blitt tøft kritisert siden landet ble tildelt VM. Forholdene for migrantarbeidere, kvinners rettigheter og behandlingen av LHBT+-samfunnet har stått i fokus.

"Gå og forklar"

Geiselhart understreker behovet for dialog i de situasjonene der man skrur av fjernsynet på pubene. Han fraråder konfrontasjon.

– Hvis du slår av (TV-en) under kampen, kan du gå til folk og forklare dem hvorfor, sier han.

Han foreslår også å aksjonere under reklamepausene.

TV-B-Gone ble oppfunnet av en hacker i 2004, og monteringsanvisningen ble senere gjort tilgjengelig for alle.