Løsningen på kode­kalenderen 2019

Slik løste du alle lukene i kode24s julekalender.

Kodekalenderen på kode24 bød på alt fra kodeoppgaver til skjulte spor i bilder til... ja, det meste, egentlig. Her er løsningen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Kodekalenderen på kode24 bød på alt fra kodeoppgaver til skjulte spor i bilder til... ja, det meste, egentlig. Her er løsningen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Noen synes årets kodekalender på kode24 var for enkel. Andre synes den var for vanskelig. Og det ble mange meldinger, eposter og kommentarer å svare på fra folk som satt bom fast.

Sånn burde det være, synes vi: Ikke alle er like erfarne med alt, og kodekalenderen vår skulle være litt for alle.

Utrolig nok var det en god haug folk som løste hver bidige luke samme dag som den ble åpna, og dermed fikk full score på ledertavla. Men for de aller fleste var det i alle fall noen luker som forble uløst.

Så her har du løsningen på hver eneste en.

1. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Juletid kan være så mangt, med et hobbyprosjekt kommer du langt. Hva med noe som sorterer i gamle bilder, og skaper orden i mange kilder. Og drar du litt i bilde nummer to, så kommer kanskje kode, ho ho ho."
 • Passord: juletid

Hintet sikter til Hobbykode-artikkelen om Anne Lene Øysæd som lagde LazySorter; et program for å organisere bilder. Og drar du i bilde nummer to i nettleseren på desktop, får du se dagens passord i klartekst.

2. desember

 • Hint: "Rebus, tja, hvorfor ikke, passord kan gjemmes i så mye rart. Det er i alle fall verdt å kikke, hvorfor vil du skjønne snart."
 • Passord: jaggu

Gjennom en QR-kode blir du sendt til en heller psykedelisk Youtube-video med logoer som vises én etter én: Java, Azure, Github, Git og Ubuntu. Forbokstaven til hver danner passordet.

3. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: bla.jsf
 • Passord: knall

Fila bla.jsf inneholder en masse tegn, og som filetternavnet hinter om, dreier deg seg om kode i JSFuck - som tidligere er omtalt på kode24. Dekoder du strengen, får du passordet tilbake.

4. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Gravkamre og skjeletter, grøss og gru, nå skal du ta deg en tur ned, kan du tru. Let litt rundt, løft blikket, og kodens navn, du snart vil hitte."
 • Passord: hest

En hyperlenke.txt-fil viste til en URL på "min_hjemme_side", som er tomshosting.no. Bak adressa fant du et enkelt, isometrisk spill, forøvrig laget i Godot-spillmotoren. Gikk du rundt i spillet fant du til slutt fire bokstaver, som kunne danne passordet.

5. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Kodekryss, hva kan vel det være? Jo, det skal du snart få lære. Løser du alle orda er det gevinst i sikte, i form av et passord, tenk det."
 • Passord: crash

Også denne gangen ble du sendt til tomshosting.no; til Toms programmeringskryssord. Her var løsningene C#, Markup, Java, Shell og Python, og den grønne linja nedover danna passordet.

6. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: pi.pi
 • Passord: squirtle

Fila inneholdt en masse "pi pi pi", som er en kode skrevet i det heller snodige språket Pikachu, som tidligere omtalt på kode24. Dekoda du strengen fikk du tilbake passordet.

7. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Trill min kule, trill min ball, la oss ta en liten trall. Så kjør nå på, kjør og tut, men hva enn du gjør, fall ikke ut."
 • Passord: plystre

Bak en unødvendig tungvindt skrevet bit.ly-adresse gjemte det seg et kulespill, laga i spillmotoren PlayCanvas. Rulla du deg rundt, uten å falle ned, stod passordet skrevet ut ganske så rett fram.

8. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Come on dåre, prøv å jobbe basisk fra seks til fire. Og når du har tid til å ta en fest, hva blir resultatet av å printe ASC("hest")?"
 • Passord: 72

Starten av hintet sikter til Commodore 64, og kjører du PRINT ASC("hest") i en Commodore-emulator, får du tilbake lukas passord.

9. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Vi liker en dram, i min kjære by, og når vi dem drikker, finner vi ly, i den beste pubben på hele vår klode, navnet trenger vi til dagens kode."
 • Passord: karjolen

Fila latlong.txt, med teksten "59 138149 + 9 651180", sikta til kartkoordinatene til pubben Karjolen i Porsgrunn, som også var dagens passord.

10. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Løsningen denne gangen må jeg 1F64F om. Håper du ikke begynner å 1F62D en flom. For løsningen denne gangen får deg til å 1F923. Det er favoritten til kode24: 1F984."
 • Passord: 🦄

De snodige kodene i teksten er unicode-koder, som oversettes til emoji-tegn. Og passordet er bokstavelig talt emojien bak den siste koden. Mange forstod ikke at de kunne kopiere rett inn i konsollen vår, men joda, det kunne du.

11. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Julius sin kode trenger bare et nummer, og har du det, skal det godt gjøres at du bommer. Det magiske tall er tatt rett fra deres navn, så bruk dette klokt, og få koden i havn."
 • Passord: paktens-vokter

Strengen "nyirclq-tmircp" i fila kode.cc var dekodet med en enkel Cæsar-chiffer ("Julius sin kode"), som har skifta alle bokstavene 24 plasser bortover ("Det magiske tall er rett fra deres navn").

12. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "På Granka der føler jeg med fin og flott. Og på discoen svinger jeg meg ganske godt. Her er et bilde jeg tok i fjor, og nederst på fotoet finnet du et passord."
 • Passord: koselig

Fila granca.jpg så ut som et helt vanlig bilde om man bare skrev det ut i konsollen, men åpna du fila i for eksempel Vim, fikk du i slutten av fila øye på en tekst som fortalte deg passordet.

13. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Du logget deg inn, og ble verifisert. Forespørselen ble besvart i en feiende fart. Men med på lasset kom ei lita hemmelighet, som er dagens passord, så bare begynn å let."
 • Passord: knollogtott

Hver gang en bruker åpner kodekalender-terminalen gjøres et HTTP-kall til serveren for å sjekke om brukeren er innlogget fra før av. Adressen som brukes er https://jul2019.kode24.no/api/user/verify, og tar men en titt i nettverks-fanen i nettleseren sin, vil man fort finne ut at det kommer en respons tilbake, i form av et JSON-objekt. Tar man en nærmere titt på dette objektet vil man se at det finnes en nøkkel der som heter "secret" med løsningsordet i.

14. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Disse tallene er videreutviklet fra telegrafens tid, og representerer noe moro, så sannelig. Så tolk dem tilsammen, og vips vil du se, at passordet finnes inni der et sted."
 • Passord: flippflopper

I fila list.arr lå det en liste med en rekke tall. Dette var ASCII-koder, som for eksempel med et enkelt, lite script kunne gjøres om til dagens passord.

15. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Tjeneren her har en sti, og navnet dens er 'rart'. Og mater du den med en kjeks som heter kjeks, blir passordet åpenbart."
 • Passord: pusekatt

Det er altså tjeneren for kode24-terminalen det er snakk om her: jul2019.kode24.no/. Og tjeneren har en sti som heter "rart", altså https://jul2019.kode24.no/rart. Om du besøker denne URL-en direkte, får du beskjed om at det mangler en kjeks. Er du litt småproff løser du det med en enkel cURL, hvor du legger med kjeksen fra oppgaven. Eller gjør det i nettleseren.

16. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: kode.kode
 • Passord: los

Fila inneholdt pseudo-kode, med noen puslespill-biter i en array som ble skrevet ut litt etter litt gjennom noen løkker. Med noen søk og erstatt-operasjoner kunne koden gjøres kjørbar, og resultatet ble dagens passord skrevet som ASCII-kunst.

17. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Siris dagbok er full moro og sånn. Hu er spesielt glad i pokemon. Men det er flere ting hu bærer i hodet; en forelskelse med med et kallenavn som er dagens kode. Å finne koden vil nok få deg på gli, da må du klassifisere kroppen med et ord som er 'hemmelig'."
 • Passord: jigglypuff

Fila siri.url sendte deg til et sosialt nettverk Tom tydeligvis har sysla litt med, og sida til en viss Siri "Bulbazaur" Zachariassen. Legger du til klassen "hemmelig" på body-en, vil du på magisk vis få opp dagens passord.

18. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: lol.bas
 • Passord: dansesletta

Tom har prøvd seg på mer koding; denne gangen gjennom å skrive en setning med et reversert alfabet. Dermed kan man lage et reversert alfabet selv, slik at A blir Å og så videre, og bytte ut hver bokstav i setningen hans med en bokstav fra dette, for å få skrevet ut setningen: "halla, tom her! jeg har lært meg å kode!!! lol ok, dagens passord er dansesletta. det er den sletta oppe ved borgåsen der, veitu. snakes on a plane! xoxo".

19. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Dere mener mye om dossen - ikke gjør ditt, ikke gjør datt. Selv printa jeg den ut og hang den opp på dassen - jeg fikk helt fnatt. Nå kan dere selv få bruk for den, ved å gå dit og draNed(). Så kan dere se hva som spyles opp igjen, og bruke det for å få fred."
 • Passord: dobørste

Teksten i dagens hintfil, kalt "💩.txt", viser til artikkelen 10 gyldne regler for kontordoen. Åpner du den og kjører funksjonen draNed() i konsollen, får du tilbake passordet - sammen med en splæsj vann.

20. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "I Hollywood hacker de rett som det er. Vi skrev om det hos oss, så les og lær. I den første stripa kan du avsløre et ord, hvis du skriver inn 'passord'."
 • Passord: julenøtter

Hintet sikter til artikkelen Hacking i Hollywood fra David Skaufjord. Skriver du "passord" på tastaturet ditt mens du er inne i artikkelen, vil den første tegneseriestripa i artikkelen endre seg: Karakterene snakker plutselig om hva dagens passord er.

21. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Fine lokaler dere har, jeg har sett det på fjasbokji. Så jeg tok et bilde av kodekontoret, og finner du det har du passordet."
 • Passord: 4H

Fila kodak_img_69.jpg viser Aller-bygget på Hasle, hvor kode24 sitter. Et rutenett lar deg lete etter kodekontoret vårt, som bør være greit å kjenne igjen fra blant annet livesendinger på Facebook - eller fjasbokji, som Tom kaller det. Og koordinatene er dagens passord.

22. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Bokstavene her har stokka seg litt. Jeg må innrømme at jeg ikke skjønner en dritt. Men om du bare får flytta på dem litt, i et alfabet som sirkulerer gitt, så skal du nok se ditt snitt, til å klare koden knirkefritt."
 • Passord: sprettert

Luka hadde to filer; stokkaseg.txt med en snodig tekst, og flyttetall.txt med en rekke tall. Konseptet er at hver bokstav i stokkaseg.txt har flytta seg fram eller tilbake i alfabetet det antallet ganger som tilsvarende tall i flyttetall.txt tilsier. Med litt kode, eller et alfabet og mye tålmodighet, fikk du ut teksten: "HEI DIN LURIFAKS, KODEN FÅR DU GANSKE STRAKS. FØRST LITT GRØT JEG MÅ NÅ SPISE, OG PASSORDET FÅR DEG TIL Å GLISE: SPRETTERT".

23. desember

 • Hint: "Dagens kode er for de lydhøre, og hva er vel bedre enn kode24-timen på øret? Jeg sneik inn en beskjed fra et julebord, gjør som jeg sier, så får du dagens kodeord."
 • Passord: gnu

Podcasten vår kode24-timen fikk kvelden før denne luka en ny episode, hvor Tom fra Toms Hosting ringer fra Granca for å gi en beskjed om dagens passord. Han viser til en artikkel-ID, som bak en kode24.no/-URL sender deg til artikkelen om GNU Make.

24. desember

image: Løsningen på kode­kalenderen 2019
 • Hint: "Wow, du er flink, du er nesten i mål, snart er det på tide med en velfortjent skål. Ta den med de nominerte i gjeve priser, og bak artikkelen ligger det en kode og gliser."
 • Passord: ribbemarsj

Hintet viser til artikkelen om kode24-prisen. Her finner du en beskjed i konsollen: "God jul, men du må nok lete videre. Les mer OM KODE24, ta en ekstra musetitt på bildet av Jørgen, og begynn å flire."

Går du til "Om kode24" i footeren vår, og holder musepekeren over det største bildet av Jørgen, får du beskjeden: "Gå hjem til første side, din gamle drue, og skriv pent: nisselue."

Går du til forsida av kode24.no og skriver inn "nisselue" på tastaturet ditt, får du en trivelig beskjed fra oss, og det som faktisk er dagens passord.