Hvorfor «foo», «bar» og «foobar»?

Ingen vet. Men mange gjetter. Så vi gjetter litt, vi også. 🤷

Her står jeg med journalistblokka mi og undersøker ordene foo, bar og foobar. Etterpå satt jeg meg ned med internett. 📸: Jørgen Jacobsen
Her står jeg med journalistblokka mi og undersøker ordene foo, bar og foobar. Etterpå satt jeg meg ned med internett. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

«For example, foo* matches any word starting with foo, and foo*bar matches any word starting with foo and ending with bar» skriver norske Sanity i sin dokumentasjon av CMS-et sitt.

Foo, bar og foobar går igjen i det meste av slik dokumentasjon. Og du veit sikkert hva det betyr; det betyr hva som helst. Det er hele poenget.

Men hvorfor akkurat foo, bar og foobar?

Jeg har ikke gått på journalisthøyskolen for ingenting, så jeg gjør det journalister liker aller best; googler litt. Og skriver om det jeg finner. Med et bilde av meg selv på toppen.

Modelljernbaner på 60-tallet 🚂

Første stopp: Wikipedia. Dette brukerstyrte nettstedet, uten redaktøransvar og systematisk kildekritikk.

Første gang foobar ble brukt i dokumentasjon skal ha vært i Tech Engineering News fra MiT i 1965. Her brukes foo sammen med foobar, for å beskrive... det har noe med minneadressering å gjøre, tror vi. Google Books lar oss ikke lese hele dokumentet, men poenget ser ut til å være at ordet foo er første del av foobar. Slik det ofte brukes i dag, altså.

Men uttrykket går enda lenger tilbake. Foo og bar skal ha blitt brukt av modelljernbane-klubben på MiT allerede rundt 1960, blant annet til fysiske knapper som kunne brukes til forskjellige ting, og trolig derfor trengte udefinerte, generelle navn.

Humor på 30-tallet 🤡

Men vent – vi skal visst enda lenger tilbake. Til andre verdenskrig faktisk. Da skal begrepet fubar ha blitt brukt som akronym for varianter av «Fucked Up Beyond All Recognition».

Se nederst til høyre. Ser du foo? Det står foo! Smokey Stover elsket visst tulleordet.
Se nederst til høyre. Ser du foo? Det står foo! Smokey Stover elsket visst tulleordet. Vis mer

Første gang dette dukka opp skriftlig skal ha vært i «Yank, the Army Weekly magazine» i 1944, hvor en artikkel nevnte uttrykket i avsnittet «The FUBAR squadron .‥FUBAR? It means 'Fucked/Fouled Up Beyond All Recognition».

Men hei – la oss gå eeenda lenger tilbake. Aller første gang ordet foo ble brukt, skal ha vært i tegneserien Smokey Stover på 30-tallet. Ordet ble hyppig brukt som et meningsløst tulleord, blant annet på skilt, og for å beskrive jobben hans som brannmann som «foo fighter».

Åja; Foo Fighters! 🎸

Ikke for å skryte, altså, men som sagt: Jeg har gått på journalisthøyskolen. Riktig nok i Bodø, ikke i Oslo, men likavæl. Så når jeg hører «foo fighter» trekker jeg røde tråder på research-veggen inni hodet mitt; til et band, som heter Foo Fighters.

La oss grave videre. Og når jeg sier grave, mener jeg å lese videre på Wikipedia.

Bilder av den nevnte Smokey Sover-karakteren ble ofte malt på nesa til amerikanske bombefly under andre verdenskrig, og foo-humoren levde i beste velgående. Så da uidentifiserbare flyvende objekter begynte å lage trøbbel for enkelte flyvere, ble de kalt for «fuckin' foo fighters». Senere sensurert til bare «foo fighters».

Og da Nirvana-trommis og UFO-entusiast Dave Grohl spilte inn sin første plate helt alene, men ville at folk skulle tro det var et band, kalte han prosjektet sitt nettopp Foo Fighters.

Så der har du den morsomme faktaen å dra på en fest en gang.

Så, hvorfor? Hvorfor!? 😾

Så hvorfor skriver vi foo, bar og foobar? Neimen om jeg veit.

Internett vet liksom ikke helt, de heller. Som folk på Wikipedia skriver når de egentlig mener «jeg har ikke peiling»: «The etymology of foo is obscure». Indeed.

«Internett vet liksom ikke helt, de heller.»

Men skal jeg prøve å oppsummere det jeg har lest, også på andre steder enn Wikipedia bare for å ha sagt det, så går det sånn her:

Foo, bar og foobar er tulleord på engelsk, med historie tilbake til første halvdel av forrige århundre, som har overlevd fordi tulleord er smarte å bruke når definerte ord blir for definerte. Og i programmering trenger man slike ord.

Også er nok tre bokstaver er en fin lengde for å vise at det faktisk kunne vært et hvilket som helst ord. Også er det kjekt at foo pluss bar erlik foobar, som er hendig i mange kodeeksempler.

Så derfor, da. Kanskje.