Linux-kjerneprosjektet har fått nye retningslinjer. Spørsmålet er hva som skjer med koden om en utvikler bryter dem. Fotomontasje: Jørgen Jacobsen
Linux-kjerneprosjektet har fått nye retningslinjer. Spørsmålet er hva som skjer med koden om en utvikler bryter dem. Fotomontasje: Jørgen Jacobsen Vis mer

Nye regler skaper frykt for Linux-krise

Spekulerer i at kode kan bli trukket fra prosjektet. - Helt høl i huet, mener norsk utvikler.

Det har vært en litt humpete periode for Linux-kjerneprosjektet.

Først annonserte Linux-gudfaren selv, Linus Torvalds, at han skulle ta en en pause fra prosjektet.

Deretter vedtok Linux-kjerneprosjektet å endre sine retningslinjer for kjerne-utviklere, fra ordspillet «Code of Conflict», til «Code of Conduct» – et vanlig navn på retningslinjer for oppførsel.

Men konflikt ble det; nå spres det frykt for at de nye retningslinjene kan føre til at kode trekkes ut av prosjektet.

Må følge reglene

De nye retningslinjene er basert på utvikleren Coraline Ada Ehmkes Contributer Covenant, version 1.4, og inneholder blant annet oppfordringer om å:

  • Bruke inkluderende språk
  • Ha respekt for andres synspunkt
  • Unngå seksualisert språkbruk, trolling, og personangrep

Retningslinjene spesifiserer også at forhold kan rapporteres til «The Technical Advisory Board», som vil vurdere og undersøke hver sak.

Dokumentet forteller videre at brudd på retningslinjene kan få både midlertidige og endelige følger, etter bestemmelse fra prosjektets ledelse.

Ehmkes «Contributer Covenant» er forøvrig tidligere adoptert av flere store utviklerprosjekter som AngularJS, Eclipse, Jenkins og til og med Google.

Kan trekke kode

Det er blant annet nettavisa lulz.com som rapporterer at enkelte utviklere har reagert på de nye retningslinjene, og frykter at utviklere kan velge å trekke koden sin.

Lulz.com henviser til et åpent brev, skrevet til mailing-listen til Linux-kjerneprosjektet. I brevet hevdes det at bidragsytere kan velge å trekke koden sin, hvis de blir dømt for brudd på de nye retningslinjene. Det hevdes at GPL-2, som er lisensen Linux-kjernen gis ut under, har et smutthull som gjør dette mulig.

Dermed spekuleres det i at utviklere som blir anklaget for brudd har en brekkstang mot å bli kastet ut.

Også på Linux-prosjektet sin Github-konto er det skrevet inn en rekke kommentarer fra bidragsytere som setter spørsmålstegn ved de nye retningslinjene.

Et av de største ankepunktene er mangelen på definisjon av strafferammer, straffetid, og hva man konkret kan bli straffet for.

Lulz.com hevder videre at hvis truslene fra det åpne brevet skulle inntreffe, vil faren for sikkerhetshull øke, og selskap som bruker Linux kan arve rettslige ansvar. I verste fall kan dette sees på som en «kill switch» for Linux, i følge nettstedet.

Per Buer er CEO i OS-selskapet IncludeOS. Foto: Per Buer
Per Buer er CEO i OS-selskapet IncludeOS. Foto: Per Buer Vis mer

«Høl i huet»

Det er likevel ikke alle som tror de nye retningslinjene vil føre til store endringer for Linux-prosjektet.

kode24 har vært i kontakt med flere utviklere i Norge som stiller seg kritisk til vinklingen fra lulz.com. En av dem er utvikler Per Buer, som til daglig er CEO i selskapet IncludeOS.

- Jeg er 100% sikker på at Linux ikke kommer til å kollapse, forteller Buer.

Han har tidligere grunnlagt Varnish og jobbet i Linpro, som blant annet spesialiserer seg på Linux.

- Det er et ekstremt robust apparat, og det står hundrevis eller tusenvis av utviklere i kø for å være med, fortsetter Byer.

At noen skulle prøve å få koden sin ut av Linux, mener han er «helt høl i huet».

- De aller fleste mener jo at det er utrolig kult å få koden sin inn i Linux. Ville du heller være en fyr som har masse kode i Linux, enn en som ikke har det? spør Buer retorisk.

«Linux ruller videre»

Flere internasjonale journalister har også gått ut mot ryktene. En av dem er teknologi-journalist Steven J. Vaughan-Nichols, som skriver for teknologi-nettavisen ZDNet.

Han lister ut en rekke myter rundt saken i en kommentar, og stiller spørsmålstegn ved brevet lulz.com refererer til. Brevet er signert av brukeren «unconditionalwitness», som Vaughan hevder ikke har eneste tidligere post på mailing-listen.

Vaughan Nichols skriver avslutningsvis:

«Når alt er sagt og gjort; selv med alt hysteriet rundt retningslinjene og at Torvalds trakk seg, blir Linux fortsatt utviklet. Ingen av disse worst case- scenarioene har vist noe tegn til å inntreffe. Linux ruller videre.»