Foto: Esben Aarseth, Bekk
Foto: Esben Aarseth, Bekk Vis mer

Jeg koblet ut musen, og det bør du også

«Nå skal jeg jobbe resten av dagen uten mus», sa jeg til meg selv. Slik gikk det.

En fredag for et par uker siden slo latskapen inn.

Det var en ordinær fredag midt i sommerferien. Jeg satt på kontoret, med IntelliJ på to skjermer, og kjente hånden gjøre en litt for kjent bevegelse mot musen. “Men i helvete, jeg kan jo shortcuten for å legge til en ny scratchfil”.

Med et rykket motsatt hånd i motsatt retning, og jeg nappet ut ledningen. “Nå skal jeg jobbe resten av dagen uten mus”, sa jeg til meg selv.

Hvorfor, spør du?

Jeg er glad i å utfordre meg selv. På den minst stressende og fysiske måten du kan tenke deg.

Jeg sykler ikke birkebeinerrittet. Jeg løper ikke halvmaraton. Jeg har aldri løftet 80 i benkpress. Men dette. Dette kan jeg faktisk gjennomføre. En halv dag uten mus. La oss kjøre på.

Hvordan?

Jeg har et par sett verktøy som jeg tenkte å dele med dere. Noe er nok gammelt. Annet kan være nyvinninger, som f.eks…

Vimium til VG (eller stack overflow)

Med vimium allerede installert, går surfingen på VG sin vandte gang. For de av dere som allerede ikke har det installert: Slutt å lese, og trykk heller her. Hvis du fortsatt er her, kan jeg si at det er et svært solid tillegg til Chrome/Firefox, som gjør tastaturnavigasjon til en lek i nettleseren.

Det fungerer ca slik:

  1. Jeg åpner vg.no
  2. Jeg finner en fristende artikkel med tittelen “Denne aldersgruppen har seg mest”
  3. Trykker <f>
  4. Et sett med bokstaver dukker opp der lenkene befinner seg.
  5. Jeg trykker bokstavkombinasjonen for å “trykke” på lenken
  6. Jeg innser at jeg ikke har VG+, og lukker fanen med <x>.

Dette pluginet har endret nettvanene mine. Det eneste minuset er at det fungerer litt dårlig med sider som ikke har semantisk HTML. Men hvis du insisterer på å bruke en <div> som en lenke eller knapp, så insisterer jeg på at du ikke fortjener trafikken min.

Vimium lar deg navigere nettet med tastaturet.
Vimium lar deg navigere nettet med tastaturet. Vis mer

Og med den tankegangen så var faktisk outlook sin webklient lukket ned. Da ble det en dag uten epost også. Sweet.

Intellij til koding

Selv om jeg har installert et plugin til chrome som heter vimium betyr ikke det at jeg kan mer enn <i> og <:wq> i vim. Og når man har intellij trenger man bare trykke Shift+Shift for hva enn det skulle være.

Jeg benytter tidspunktet til å anbefale denne shortcut-jukselappen av en kollega, og sier samtidig til alle stakkars studenter der ute: Man trenger faktisk ikke å skrive gettere og settere fullt ut. Bruk en time eller to på å bli kjent i IDEA-en. Sannsynligheten er stor for at du store deler av livet kommer til å bruke det programmet og det er spart inn i løpet av 1.5 time med Intro til Java-øvinger.

Navigering i filsystem

Linux. ‘Nuff Said.

Jeg overlevde

Den fredagen gikk utviklingen litt saktere. Til slutt hadde jeg måtte koblet inn musen en gang. For å føre timer. I Bekk sitt timeføringssystem. Et hardt slag med andre ord. Jeg kontaktet forvaltning i håp om at feilen kunne rettes innen dagen var over, men den gang ei. 1 gang på 6 timer er fremdeles godkjent. (🙌 til Emil på forvaltning som fikk fikset problemet i løpet av en uke).

Jeg har kanskje ikke tatt mer enn 80 i benk noensinne. Men jeg har overlevd litt over en halv dag uten å bruke mus. Nesten i hvertfall.

Så jeg tenkte, fuckit, la oss gjøre dette i en hel uke til og se hvordan det går:

// <Dag>: <antall ganger musen måtte kobles inn>

Mandag: 1

Fredagen satt jeg bare på backend. Mandag innså jeg dette da jeg måtte jobbe i Chrome Devtools uten mus, for første gang, med to designere bak ryggen. Det ble vanskelig å begrunne at de skulle vente i 15 minutter bak meg mens jeg prøvde alle lovlige midler for å inspisere et element. Chrome Devtools har mye bra features, men custom mapping av shortcuts er ikke en av de. Utvalget shortcuts er også noe begrenset. Vi får håpe Addy Osmani får det som han vil, litt over 5 år etter at issuet ble opprettet. 1 tilkobling ble uansett notert.

Tirsdag: 2

Plutselig var jeg stuck i edit mode i confluence. Av alle steder. Det viste seg at et Google-søk hadde holdt og det finnes shortcuts. 1 gang ble notert. Atlassian har kanskje gjort livet surere for 50% av verdens enterprise-utviklere med produkter som Confluence og Jira, men de tilbyr i hvertfall shortcuts. Det skal de ha.

1 gang til ble notert da jeg måtte kopiere ut noen logglinjer fra en testserver. For en som ikke kan vim blir det litt overkill å scp-e loggfiler på noen MB for å få kopiere en respons fra et soapkall. Noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne vim. Jeg kunne også ønske jeg kunne løfte 80 i benk.

Onsdag: 0

La det tallet synke inn. 0. Jeg velger å tro at det ikke hadde noen sammenheng med at jeg tilbrakte 75% av dagen i møter.

Torsdag: 1

Etter å ha blitt varm i trøyen gjorde jeg kvantespranget fra gnome over til i3 – en window manager for Linux. Den skulle gjøre det lettere å organisere og bytte vinduer. Ironisk nok ble jeg stuck, og måtte ty til ulovlige midler for å bytte et vindu. Tilvenningssak, så jeg tar det.

Fredag: 2

Flere scrollelementer på samme side ble en utfordring. Splunk ble synderen. Og vi fant ikke helt ut av buggen vi så på.

Hva har jeg lært?

  1. Det finnes shortcuts for det meste jeg benytter, så det er egentlig ikke så stor grunn til å koble den inn igjen. Jeg bruker fremdeles Shift+Shift for mye i intellij fremfor å lære meg den faktiske shortcuten, men det går seg til. Mitt nye motto er “Har du ikke keyboard-navigasjon, så bruker jeg ikke deg”.
  2. Jeg har notert meg at å jobbe i par blir litt pinlig når det kommer frem hvor mye knotete det er å copy-paste fra nettleseren uten mus. Det blir ikke bedre av at sidemannen prøver å bruke musen til å navigere og pent må sette inn en kabel på egenhånd.

Produktiviteten synker til å begynne med, men det blir alltid verre før det blir bedre. Det veies også opp med tanke på at jeg ikke får lest epost lengre.

Jeg anbefaler alle å gjøre denne øvelsen. Etter en uke uten mus er livet en lek. Armene er også mer avslappet og restituert, slik at jeg kanskje en vakker dag kan løfte 70 i benk. Ikke 80. Det er for utfordrende.