Geir laget egen låseskjerm til Linux

Brukte Python til å lage i3lockcomics. - Jeg koder fordi jeg synes det er en morsom hobby, forteller Aasen.

Geir Aasen jobber til daglig som forbundssekretær i EL og IT-forbundet. 📸: Privat
Geir Aasen jobber til daglig som forbundssekretær i EL og IT-forbundet. 📸: Privat Vis mer

Låseskjermer er viktig, folkens.

I en av mine tidligere jobber i utviklerbransjen kom det et krav fra ledelsen om at alle maskiner måtte låses når man forlot pulten. Noe som førte til en fellesmail fra sjefen min to dager senere som lød "Jeg har ikke låst maskinen min, og bør skamme meg". Sjefen selv hadde nemlig glemt å låse maskinen sin, noe en litt for klåfingret utvikler hadde lagt merke til.

Spøken ble kanskje ikke tatt så vel i mot av ledelsen, og jeg synes å huske at en liten reprimande ventet på den uheldige utvikleren.

Men helt siden den gang har jeg alltid hatt i bakhodet at låseskjermer er viktig, og jeg låser alltid maskinen min når jeg går fra pulten. Blant Linux- og Mac OS-brukere ser ut til å være en kultur rundt låseskjermer, så hvorfor ikke gjøre noe gøyalt med låseskjermen?

Akkurat det har 37 år gamle Geir Aasen fra EL og IT-forbundet tatt tak i. Når han ikke jobber med tariffavtaler på IKT, har han nemlig utviklet en fiffig løsning.

#1. Hva har du bygd, og hvorfor?

Jeg koder fordi jeg synes det er en morsom hobby, i tillegg til at det gir mestringsfølelse.

Om selve prosjektet, så synes jeg at vanlig i3lock var litt kjedelig, så jeg laga et script som henter ned diverse tegneseriestriper og putter det på en blurret skjermdump før skjermen låses. Jeg laga det fordi det hørtes ut som en morsom greie å få til, spesielt å lære seg nye moduler som pillow som behandler bilder i kode. Det var nytt for meg.

Slik ser låseskjermen til Geir ut i bruk. 📸: Privat
Slik ser låseskjermen til Geir ut i bruk. 📸: Privat Vis mer

#2. Hvor lenge har du jobbet med dette hobbyprosjektet?

Koden har ligget ute noen måneder på Gihub bare, men har brukt det og flikka på det i et par år og brukt det i det daglige sjøl ved behov. Jeg pleier som oftest å kode når jeg føler for det og når jeg ikke må jobbe - som oftest blir det på kveldstid, og noen ganger litt for seint også. 🙄

#3. Hvordan henger prosjektet sammen?

Det er rett og slett et script som kan installeres fra pypi. Alt er laget i Python ved hjelp av diverse ekstra moduler som pillow og Beautiful Soup 4.

#4. Hva har vært den største utfordringen hittil?

Å gå fra å ha alt i én fil som jeg kjørte for meg sjøl til å lære meg hvordan pakke alt sammen litt mer profesjonelt og legge ut på pypi. setup.py er ikke lett hvis man aldri har gjort det før. 😉

#5. Hva er du mest stolt av i forbindelse med prosjektet?

Å ha laga noe som jeg liker å bruke sjøl og som kanskje andre også vil like å bruke.

- Jeg er forelska i i3 og bruker det daglig. Jeg er sikkert helt noob for veldig mange, men jeg liker å bruke Sublime Text 3 til sjølve kodinga, og Gitkraken til versjonering på Github. Terminal er en must. Oppe til høyre ser man ikonene for Reddit og Github-varslingene som jeg har laget til py3status som er "statusbar" til i3, forteller Geir. 📸: Privat
- Jeg er forelska i i3 og bruker det daglig. Jeg er sikkert helt noob for veldig mange, men jeg liker å bruke Sublime Text 3 til sjølve kodinga, og Gitkraken til versjonering på Github. Terminal er en must. Oppe til høyre ser man ikonene for Reddit og Github-varslingene som jeg har laget til py3status som er "statusbar" til i3, forteller Geir. 📸: Privat Vis mer

#6. Bruker du prosjektet til noe spesielt i dag?

Jeg bruker det daglig på min Thinkpad x270 med Solus Linux når jeg er på jobben og må låse maskina.

#7. Hva er fordelene med å ha et hobbyprosjekt?

Man får muligheten til å leke litt med programmering, teste ut diverse moduler og prøve og feile litt. I tillegg er det moro hvis det ender opp med å bli noe bra som man er fornøyd med eller som andre synes er kult å bruke.

#8. Har du noen planer for prosjektet ditt fremover?

Ikke annet enn å følge opp forslag til andre tegneserier, og legge til og sjekke hvilke pull requests eller issues som måtte komme inn.

#9. Har du noen planer for å gjøre det tilgjengelig for andre?

Det ligger allerede ute fritt tilgjengelig på Github. 😊