Sykehus må utsette behandlinger etter løsepenge-virus

– Dette er en brutal påminnelse om at denne typen angrep kan skje med hvem som helst, og det kan skje når som helst.

St Thomas er et av sykehusene som er berørt av dataangrepet mot en leverandør. 📸 Stephen Chung/LNP/Shutterstock/NTB
St Thomas er et av sykehusene som er berørt av dataangrepet mot en leverandør. 📸 Stephen Chung/LNP/Shutterstock/NTB Vis mer

King's College Hospital, Guy's Hospital og St. Thomas' Hospital er berørt, melder Sky News. Alle tre er i London.

Årsaken er det Synnovis har omtalt som en «stor IT-hendelse». Dette ifølge et brev som er sendt til helsearbeidere, og som Sky News har fått innsikt i.

– Alle IT-systemene til Synnovis er rammet av et løsepengevirus, sier Synnovis-sjef Mark Dollar i selskapet.

Holder tilbake svar

Synnovis leverer flere tjenester til de rammede sykehusene, blant annet en løsning for blodprøver.

Angrepet skal ha vært utført med ondsinnet programvare, som er designet for å skade digitale enheter og nettverk. Høyt plasserte kilder sier ifølge Sky til Health Service Journal at det er snakk om et ransomewareangrep.

Angrepet skal ha skjedd mandag, og skal særlig ha gått ut over blodoverføringer.

To av de berørte sykehusene har sett seg nødt til å avlyse alle ikke-akutte operasjoner. Det viser eposter The Independent har fått tilgang på.

– Ingen skrupler

En talsperson fra de britiske helsemyndighetene (NHS), sier til BBC at de har investert store summer for å sikre at de skulle ha så sikre IT-løsninger som mulig.

– Dette er en brutal påminnelse om at denne typen angrep kan skje med hvem som helst, og det kan skje når som helst. De som står bak har tilsynelatende ingen skrupler om hvem som blir offer for deres handlinger, er vedkommende sitert på.

Kan ta uker

En av kildene som har uttalt seg til Sky, sier det kan ta uker før sykehusene igjen får adgang til prøveresultatene.

Synnovis-sjef Mark Dollar opplyser til Sky at problemet også berører flere privatpraktiserende leger i flere kommuner, de fleste i London-området.

Synnovis og NHS jobber nå med å få oversikt over situasjonen, og har satt sammen en innsatsgruppe for å finne ut hva som skal gjøres videre. Det kommer fram i en pressemelding fra førstnevnte.