Ny jQuery etter 8 år: «En av de viktigste lanseringene for den moderne webben»

78 prosent av de største nettsidene i verden bruker fortsatt jQuery, men det er åtte år siden forrige store oppdatering. Nå kommer jQuery 4.

Selv om det kanskje ikke er så mange som tar i bruk jQuery i nye prosjekter (?), er det ikke mange år siden "alle" brukte det.

Ifølge Wikipedia er jQuery tidenes desidert mest brukte JavaScript-bibliotek. Det betyr at selv i dag så er jQuery i bruk på rundt 78 prosent av verdens én million største nettsider.

Det har imidlertid gått hele åtte år siden den forrige store oppdateringen av jQuery, så det vil sikkert overraske mange at jQuery nå har annonsert at de er klare med en beta av versjon 4.0.

– Jeg vet dette ikke kanskje er den mest spennende lanseringen for mange. Men hør på meg: Dette er en av de viktigste lanseringene for den moderne web-en, sier YouTube-profilen Theo Brown i en video.

Han begrunner dette med nettopp det at jQuery er så utbredt som det er, og at det er på tide å oppdatere.

Dropper ikke støtte for IE 11

I et blogginnlegg skriver en av de som vedlikeholder jQuery, Timmy Willison, at versjon 4.0 inneholder flere "breaking changes", i tillegg til en masse feilrettinger og ytelsesforbedringer.

Noen av endringene:

  • Støtte for Internet Explorer (IE) 10 og eldre fjernes, i tillegg til støtte for veldig gamle versjoner av Firefox, Edge og nettlesere for Android og iOS. Støtte for IE 11 vil beholdes inntil videre, men antagelig fjernes i jQuery 5.0.
  • Gammel "legacy"-kode er fjernet.
  • Gamle API-er som er "deprecated" har blitt fjernet.
  • Støtte for en del "magisk" og unødvendig komplisert oppførsel fjernes, slik at jQuery 4.0 vil oppføre seg mer i tråd med det man forventer av moderne nettlesere.

jQuery 4.0 er som nevnt foreløpig i beta, og Willison har lovet en mer omfattende guide til hvordan man oppgraderer fra versjon 3.x før den endelige versjonen kommer ut.

Sjekk videoen fra Theo Brown der han går gjennom hva som er nytt: