Kristian har et overraskende tips: - Bruk jQuery!

- Finn ut hvor enkelt og gøy det er, men se hvordan det påvirker hastigheten, skriver Kristian Aker Richardsen.

Kristian Aker Richardsen slår et slag for det enkle; jQuery. Også fordi du kan lære ett og annet. 📸: Privat / Ole Petter Baugerød Stokke
Kristian Aker Richardsen slår et slag for det enkle; jQuery. Også fordi du kan lære ett og annet. 📸: Privat / Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Som utvikler, eller en som er i ferd med å lære seg kode, så blir man hele tiden bombardert med meninger om hvilket rammeverk som er best, og hva man skal bruke.

Man blir hele tiden oppfordret til å lage det beste, raskeste og mest optimaliserte systemet som skal holde til tidenes ende.

Det skal skaleres med Kubernetes når bloggen din "kanskje en dag" vil få millioner av nye lesere, det skal være sikkert som banken så skumle personer med hettegensere ikke logger seg inn på svigermor sin strikkebutikk og setter ned prisen på "Tynn silk mohair", og det skal sprute konfetti i Lighthouse uten unntak uansett hva du lager...

Og forteller du en annen utvikler at du har tenkt på å lage noe i jQuery i dag, så tror jeg at du blir sett på som at du har en skrue løs, eller at du like godt kunne sagt at du liker å spise papir fra printeren.

«Poenget er; har du en idé om å lage en nettside, så bruk jQuery!»

jQuerys kunnskap

Det er ikke uten grunn at det er slik.

jQuery er en gammel traver, den tilhører oldtiden, har tjenestegjort med stolthet og gjort seg fortjent til alle priser og medaljer, den føyer seg inn i samme rekke som eldrebølgen og bør behandles deretter, pensjonert med omsorg og respekt.

Men det betyr ikke at man ikke skal lytte til all kunnskapen den bærer med seg.

Hvis man hele tiden skal lage det som er bestest, raskest, sikkerest, vil man da virkelig ha en forståelse for det som er tregt og lite optimalisert?

Hva det lærte meg

  • jQuery ga meg en dypere forståelse for "method chaining" og "selectors".
  • jQuery lærte meg at koden raskt blir uoversiktlig når man ikke passer på å strukturere godt nok.
  • jQuery lærte meg om eventer som bobler oppover (event bubbling).
  • jQuery lærte meg å importere fra CDN.
  • jQuery lærte meg å filtrere ut urelevant kode på StackOverflow når jeg leter etter svar på et Javascript spørsmål.
  • Og siste, men ikke minst: jQuery lærte meg at det fungerer som en fin ice-breaker når man snakker med andre utviklere, da alle har et forhold til det på en eller annen måte.

Bruk jQuery!

Den første trehytta jeg lagde i skogen som liten hadde ikke tak, var bygget i en myr, og prøvde man å åpne inngangsdøra så falt hele hytta sammen.

Poenget er; har du en idé om å lage en nettside, så bruk jQuery!

Finn ut hvor enkelt og gøy det er, men samtidig se hvordan det påvirker hastigheten i browseren, se hvordan du kan tweake opplevelsen med det du har å gå på. Se hvordan React/Vue/Svelte oppfører seg i forhold, få en førstehånds sammenligning.

Også er det lettere å bli med på spøken som nettopp ble dratt av kollegaen din om jQuery, mens dere venter på at kaffetrakteren (med blandingsforhold 2:1 kaffe/vann) skal putre ferdig. Du trenger ikke å si at du nettopp har laget en fun-fact side om lemen i jQuery engang! (Fun fact: visste du at lemen faktisk ikke eksploderer når de blir sinte?)

Jeg kan ikke si at jeg har blitt flinkere til å bygge trehytter, heller at jeg ikke burde bygge trehytter i det hele tatt, men heller fokusere på robuste datasystemer som ikke knekker sammen når 1.000 brukere prøver å logge inn samtidig. Mye på grunn av metodikk fra jQuery (+++ mye annet).