Nå har iPhone-en vår stoppa å spore smitte - ett år etter Smittestopp-stopp

- Dette er ikke noe de enkelte lands myndigheter styrer eller påvirker, mener FHI.

Dette varselet, om at iPhone-en vår stoppa å spore smitte, fikk vi denne uka. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Dette varselet, om at iPhone-en vår stoppa å spore smitte, fikk vi denne uka. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Husker du Smittestopp? Appen skulle hjelpe oss gjennom koronapandemien, ved å spore hvem som stod i fare for å smitte hvem, men hadde en humpete historie.

Lang historie kort: Appen ble lansert 16. april 2020, men allerede i september samme år måtte hele appen trekkes tilbake etter personvern-bekymringer. Så kom den tilbake i ny utgave i desember 2020, som ikke så ut til å ha den helt store effekten, og hele greia ble lagd død 10. august 2022.

Versjon 2 av Smittestopp brukte et system Apple og Google lagde for sine iPhone- og Android-brukere - "Google/Apple Exposure Notification", eller GAEN.

Og denne uka, nesten ett år etter at Smittestopp ble stoppa, fikk vi i kode24 beskjed om at iPhone-en vår slutter å spore oss gjennom dette systemet.

"Ikke oss!"

"Varslinger om smittekontakt er av" kunne iPhone fortelle oss natt til 4. juli. "iPhone-en din vil ikke lenger loggføre enheter i nærheten, og du blir ikke varslet om mulig smittekontakt".

Ved å trykke på varselet fikk vi mer informasjon: "Helsemyndigheten har slått av varslinger om smittekontakt. Folkehelseinstituttet har slått av varlsinger om smittekontakt."

"Folkehelseinstituttet har slått av varslinger om smittekontakt". 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
"Folkehelseinstituttet har slått av varslinger om smittekontakt". 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Så vi hører med dem, hva dette skal bety.

- Dette er ikke noe de enkelte lands myndigheter styrer eller påvirker, sier Roger Schäffer, fagdirektør for digitalisering (CDO) i Folkehelseinstituttet (FHI), til kode24.

Rulla videre

Så selv om Apple hevder at det er FHI som har skrudd av en bryter, mener altså FHI at det er Apple som har skrudd av en bryter.

- Dette handler om at funksjonalitet i iPhonens innebygde GAEN-rammeverk er blitt skrudd av og ikke samler på anonyme nøkler mellom telefoner, forklarer Schäffer.

- For å få varsel og gi varsel til andre, så er den avhengig av å bli koblet opp til en «backend» som tar seg av distribuering av nøkler til de som melder seg smittet. Dette var gjort med vår nasjonale app Smittestopp, fortsetter han.

- Men dere stoppa Smittestopp 10. august 2022. Så hvorfor skjer dette først nå?

- Dette er ikke noe de enkelte lands myndigheter styrer eller påvirker. FHI har skrudd av appen som har benyttet seg av dette rammeverket, men mobiloperatørene har latt funksjonaliteten stå på. Dette ville medført at om man skulle relansert Smittestopp, og bruker lastet inn appen fordi hen var smittet, så ville telefonen hatt nøkler for de siste 14 dagene som kunne vært brukt umiddelbart for varsling til nærkontakter, hvis bruker meldte smitte.

Slike varsler har vi fått i lang, lang tid, inntil nå. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Slike varsler har vi fått i lang, lang tid, inntil nå. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nyhet i iOS 16.4

Vi har ikke selv skrudd av GAEN-smittesporingen på iPhone, til tross for at Smittestopp-appen altså er avvikla for lengst. Hver måned har vi derfor fått et varsel om at iPhone fortsetter å spore oss - altså fram til nå.

FHI kan ikke svare på hvorfor dette har skjedd først nå, og skal ikke ha fått spørsmål fra andre om et slikt varsel.

Men vi tror svaret ligger i en nylig iPhone-oppdatering. For helsemyndigheter som FHI har ikke hatt muligheten til å "si opp" samarbeidet med GAEN før nylig, ifølge 9to5mac.com. Dette skal ha nemlig ha vært en nyhet i iOS 16.4, som kom ut i mars/april i år, og beskjeden man skal få om myndighetene dine avslutter GAEN-samarbeidet, likner veldig på den vi har fått.

- Apple og Google hadde store forhåpninger til Exposure Notification-plattformen, men den fikk ikke den store gjennomslagskrafta, i stor grad på grunn av varierende utrulling blant stater og helsemyndigheter rundt om i verden, skriver 9to5mac.

💬 Har du fått et sånt varsel? Eller er det bare oss i hele Norge? Rop gjerne ut under artikkelen!