- Smittestopp har blitt smitteflopp!

- Norske utviklere trodde de kunne redde verden, men glemte brukerne, mener kode24s Jørgen Jacobsen.

Jørgen Jacobsen mener Smittestopp, som skulle minske koronasmitten i Norge, har blitt en smitteflopp. 📸: Jørgen Jacobsen
Jørgen Jacobsen mener Smittestopp, som skulle minske koronasmitten i Norge, har blitt en smitteflopp. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

For noen uker siden fikk vi jaggu meg sykdommen hele verden snakker om inn i Jacobsen-residensen. Plutselig var både jeg og begge barna covid-positive.

Det ble et salig styr med hurtigtester, PCR-testing, telefoner til og fra smittesporing, en midnattstelefon til legevakta da vi ikke fikk ned feberen til minstemann, og oppdateringer på Helsenorge.no.

Det har gått fint med oss altså, og fy søren så mange fine folk jeg har pratet med på telefon. For ikke å snakke om all den fine informasjonen på helsenorge.no.

Men så slo det meg, av alle folkene jeg har pratet med på testsenteret, legevakta og smittesporingen har ingen fortalt meg å melde fra om smitten i appen jeg har skrevet side opp og ned om viktigheten av på kode24: Smittestopp.

Hva skjedde? Trakk ikke vi utviklere i bremsen på dette prosjektet, og lagde en magisk ny versjon? Det var det jeg fikk inntrykk av?

Trakk i bremsen

Skal sies at jeg hadde fullstendig glemt Smittestopp sjæl, også. Akkurat som resten av Norge.

Mindre enn 1 av 20 smittetilfeller blir rapport i appen, ifølge Aftenposten.

Smittestopp blir sjelden nevnt på pressekonferansene. Ikke engang når man logger seg inn på helsenorge.no for å sjekke covid-tester blir den nevnt.

Jeg skjønner ikke hvordan folk skal få vite om appen i det hele tatt, jeg? Er den basert på jungeltelegrafen?

Selv i utviklerbransjen får prosjektet det glatte lag.

Men i 2020 var stemningen helt annerledes.

«Selv i utviklerbransjen får prosjektet det glatte lag.»

Utviklere til unnsetning

Da var det vi utviklere som skulle komme til unnsetning. Klart vår fantastisk software kan løse denne verdenskrisen! Det handler bare om å lage en app, og en tjeneste som samler inn data om folk uansett hvor de er. Så årner den biffen seg. Algoritmene fikser det!

Slik fanger man et virus med telefonen forklarte vi stolt på kode24.

La gå. Så var ikke den første versjonen helt det vi så for oss. Det ble samlet inn data på feil måte, og altfor mye. Det var ikke sånn vi likte å gjøre det. Dessuten så fikk ikke alle utviklere være med å bestemme! Det var urettferdig.

Men da sa vi hvert fall fra, da. Eller, vi klaga på Twitter, og så sladra vi til Datatilsynet, helt til FHI tok poenget.

Heldigvis fikk vi dem til å starte et helt nytt Smittestopp-prosjekt. Riktignok etter at de allerede hadde skussla bort noen millioner, og masse tid, på vårt forrige forsøk. Men den pandemien klarer vel å vente litt til på god software?

Og denne gangen, denne gangen skulle det bli helmaks! Det skulle bli akkurat sånn vi utviklere ville ha det, med en skikkelig faggruppe fra bransjen. Vi snakker nøye vurderinger av all arkitektur og data. Tjeneste-diagrammer så langt øyet kunne rekke.

Gjør plass, her kommer ny app!

Et halvt år senere var appen klar. Eller, appen vi delvis porta fra noe greier de lagde i Danmark med noen ekstra tjenester på toppen, var klar.

Og vi var med på dansen i kode24 også. Nye Smittestopp 2 blir Xamarin-basert og skyløst proklamerte vi. Vi meldte om lykkelige utviklere som hadde fått ta del i prosessen, og huket av alle bokser underveis for et perfekt softwareprosjekt. Det var tross alt, det viktigste.

Endelig hadde FHI hørt på oss utviklere.

Men så var det de brukerne, da. De kommer vel av seg selv de får man anta? Når man bygger en megatøff app med masse ultrakule tjenester til?

Det viser seg, at nei. Det gjør de ikke.

Smitteflopp

Så nå sitter vi her da. Men en fantastisk app, og lekre open-source mikrotjenester skrevet i den fineste .NET Core med top notch datainnhenting.

Som ingen bruker.

Men vi fikk gjort jobben, vi! Vi fikk ut en skikkelig knall og robust programvare, som vi kan stå skikkelig inne for.

"Our job here is done", som de sier i USA. Her trengs det ingen selvransakelse. Brukere og sånne greier får andre folk finne ut av.

La gå at Smittestopp kanskje har blitt smitteflopp. I teorien redda vi i hvert fall verden.