Stopper Smittestopp - slik reagerer norske utviklere

"Utrolig trist at det måtte gå så langt". Les Datatilsynets brev og hvordan norsk tekno-Twitter reagerer på det.

Smittestopp-appen fra FHI må nå stanse aktiviteten sin. Hva som skjer videre, er ennå ikke sikkert. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Smittestopp-appen fra FHI må nå stanse aktiviteten sin. Hva som skjer videre, er ennå ikke sikkert. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

"FHI sletter alle data fra appen Smittestopp og stopper inntil videre innsamling av data etter varsel om forbud fra Datatilsynet" melder Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Appen deres Smittestopp, som blant annet skulle varsle både iOS- og Android-brukere om de hadde vært i nærheten av koronasmittede, har blitt sterkt kritisert fra dag én. Blant annet fordi kildekoden til appene ikke har vært åpen, og fordi mange har vært bekymra for personvernet i systemet.

I et 20 sider langt brev, som du kan lese her, varsler Datatilsynet at appen kan bli funnet ulovlig. Og FHI stopper nå all innsamling av ny data, og sletter dataen appene allerede har samlet inn.

Misfornøyd FHI

"Vi mener at Smittestopp ikke er et forholdsmessig inngrep i personvernet ut fra dagens situasjon, ut fra løsningene som er valgt i appen, oppslutningen om Smittestopp og smittesituasjonen i Norge" skriver Datatilsynet, før det konkluderes:

"Folkehelseinstituttet ilegges et midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger knyttet til Smittestopp."

FHI er ikke overraskende uenig i konklusjonen, selv om de altså velger å stanse appen inntil videre.

– Vi er ikke enige i Datatilsynets vurdering, men ser oss nå nødt til å slette alle data og sette arbeidet på pause som følge av varselet. Vi svekker med dette en viktig del av vår beredskap mot økt smittespredning, fordi vi taper tid til utvikling og testing av appen. Vi får samtidig redusert evne til å bekjempe smittespredningen som pågår nå. Pandemien er ikke over. Vi har ikke immunitet i befolkningen, ingen vaksine, og ingen effektiv behandling. Uten Smittestopp-appen vil vi være dårligere rustet for å forebygge nye utbrudd som kan komme lokalt eller nasjonalt, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, i en pressemelding.

Fornøyd teknologi-Twitter

Hva som skjer videre med Smittestopp er ikke avgjort. Men engasjementet mot appen, i nåværende form, har vært spesielt stor blant norske utviklere og teknologiinteresserte.

Her er et lite utvalg av dagens reaksjoner på Twitter: