Monica (52) ble utvikler som 50-åring: – Først nå jeg føler jeg har funnet min plass

Årets påskekrim-vinner Monica Nikolaisen beskriver seg som en "52 år gammel kjerring", og er glad hun ikke lenger jobber i barnehage.

Bak brukernavnet "Monica" i årets påskekrim skjulte Monica Nikolaisen seg – en 52-åring som ble utvikler som 50-åring. 📸: Privat / kode24
Bak brukernavnet "Monica" i årets påskekrim skjulte Monica Nikolaisen seg – en 52-åring som ble utvikler som 50-åring. 📸: Privat / kode24 Vis mer

Det var en gjeng 17-åringer, på IT 1 ved Lillestrøm videregående skole, som vant lagseieren i årets påskekrim fra kode24.

Men det begynner å bli en stund siden hovedvinneren gikk på videregående.

Blant de med full poengpott, som i tillegg avslørte hvem hackeren var, var det Monica Nikolaisen som ble trukket ut. Og når vi spør hvem hun er, svarer hun:

– Jeg er en 52 år gammel kjerring, som bare har jobba med programmering i to år.

Etterfulgt av en presisering om at hun er fra Trønderlag, og at begrepet "kjerring" dermed skal være innafor.

Jobba på røykeri, NSB, SFO

Nikolaisen har en mangfoldig bakgrunn.

– Jeg har gjort alt mulig, egentlig. Jeg har liksom aldri funnet min plass, selv om jeg har trivdes veldig godt alle steder jeg har jobba, sier hun til kode24.

Av tidligere yrker nevner hun blant annet å ha jobba i røykeri, fiskebutikk, vaskebyrå, kundeservice, NSB, IKEA, barnehage, SFO, som personlig assistent, på lager, som yogalærer, på vaskeri og som "web- og markedsansvarlig i broderens turoperatørfirma i Bangkok".

Men det var altså for et par år sida hun tok valget om å bli utvikler.

To år på Noroff

"Hadde jeg skulle begynt på nytt, hadde jeg blitt programmerer" sa hun til en ung gutt som lurte på hva han skulle finne på her i livet, etter videregående.

– Tanken lå der og ruget et par måneder, så meldte jeg meg på fulltids onlineskole. Er jo noe som heter at det "aldri er for sent", sier hun.

Valget falt på Noroffs toårige nettstudie i frontend.

– Det var litt tøft å begynne på skole igjen, og programmering er jo ikke det enkleste å lære seg. Så jeg skal innrømme at jeg angret litt innimellom. Endel, faktisk, innrømmer Nikolaisen.

Men hun kom seg gjennom med gode resultater, og delvis gjennom bekjente fikk hun seg jobb som frontend-utvikler og prosjektkoordinator i Itsense i Trondheim, som hun jobber for fra hjemmekontoret på Kløfta.

– Det er vel først jeg føler jeg har funnet min plass. I hvert fall for noen år fremover, smiler hun.

Monica Nikolaisens hund Fenja, så langt vi vet ikke bekjent av hackerhunden Horg. 📸: Privat
Monica Nikolaisens hund Fenja, så langt vi vet ikke bekjent av hackerhunden Horg. 📸: Privat Vis mer

Hunden Horg var hackeren

Nå kan hun altså føre hovedvinner i påskekrimmen opp på CV-en sin, etter to år som utvikler.

– Påskekrimmen var det første jeg gjorde hver morgen etter frokost. Jeg slo på maskina, logget på og gjøv løs på oppgavene. Noen løsninger fant jeg kjapt, noen måtte jeg jobbe litt mer med. Jeg starter alltid med å prøve å finne løsningen på enklest mulig måte; jeg er litt sånn at kan det gjøres enkelt, så gjør vi det enkelt. Det var moro å se hvor forskjellig man kan løse samme type oppgaver, sier Nikolaisen.

– For de som ikke kom like langt i påskekrimmen som deg; hvem var det som viste seg å være hackeren, da?

– Søte Horg var hackeren, og da ble jeg jo nesten litt trist. At den stakkars hunden følte seg tvunget til å hacke helseplattformen bare fordi han ble diskriminert av helsetilbudet i kommunen, sukker kodeknekkeren, som selv har en hunden Fenja som nærmeste kollega på hjemmekontoret.

Og her har du en siste funfact: Det viser seg at Nikolaisen er "svigermora" til student og vikarlærer Nathaniel Bjerke-Kildal – han som sørga for at videregåendeklassen i Lillestrøm stakk av med lagseieren.