Mener arbeidslivet mangler mening: – Kanskje du bør slutte i jobben din?

- Mye av det moderne arbeidslivet er ikke særlig meningsfylt, skriver kode24-journalist Mattis Vaaland i ukas nyhetsbrev.

– Lykke er den kortvarige rusen du kan få etter å ha oppnådd noe. Mening, etter mitt syn, er derimot det som bærer, skriver Mattis Vaaland. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
– Lykke er den kortvarige rusen du kan få etter å ha oppnådd noe. Mening, etter mitt syn, er derimot det som bærer, skriver Mattis Vaaland. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Denne uka skrev vi om JetBrains-undersøkelsen, der det kom fram et urovekkende tall:

Hele 73 prosent svarer "ja" på spørsmålet "Har du noen gang opplevd utbrenthet."

Vår egen lønns- og trivselsundersøkelse viser at hver tredje norske utvikler opplever at de har opplevd å bli utbrent.

Selvrapportering er alltid en farlig øvelse, vil nok metodefantaster si. Men tallene gir en god indikasjon på at noe i arbeidslivet er ko-ko.

Lykke og mening

Jeg har aldri vært utbrent. Derimot har jeg i snart 15 år erhvervet meg en ganske så "fin" psykisk helse-CV, som strekker seg fra alvorlig angst til tung depresjon.

Det var for noen år siden, ganske langt inne i skyggedalen, at jeg innså at ett av problemene mine var mangel på mening. Jeg hadde rett og slett forvekslet det med lykke. Og for min hjerne, som halve året lider av depressiv mangel på endorfiner, blir lykkejaget en mislykket øvelse fra starten av.

Lykke er den kortvarige rusen du kan få etter å ha oppnådd noe. Mening, etter mitt syn, er derimot det som bærer.

Hva som oppleves som meningsfylt kan være forskjellig fra person til person. Men ett fellestrekk er at mening er et mål i seg selv, som aldri blir uttømt.

Ett eksempel: Det kan gi en lykkerus å klare å fikse det og det kodeproblemet. Men det er det. Så er det videre på neste problem. Det er derimot kodingen i seg selv, som en kreativ og meningsfull aktivitet, som kan være virkelig meningsfull. Eller du kan forfølge andre ting som samsvarer med verdiene dine, som familie, venner, naturen, tros- og livssyn og så videre.

Poenget er at mening er en kontinuerlig reise som aldri tar slutt.

Er det verdt det?

Og her tror jeg også at noe av problemet ligger. For på mange måter er ikke mye av det moderne arbeidslivet særlig meningsfylt. Altså: Det kan godt mulig være at det aldri har vært det.

I stedet oppleves det for mange som et evig jag etter abstrakte måltall. Hvor du egentlig aldri får se sluttresultatet. Derav en liten fremmedgjort skrue, i et stort maskineri.

Og hvis du er en av dem som merker at jobben din ikke gir deg mening, tvert om sliter deg ut, gjør deg deppa, rett og slett hindrer deg fra å finne de virkelige meningskildene på fritiden, ja da må du stille deg spørsmålet:

Er det virkelig verdt det?

For å sitere den fine teksten til Per Christian, som vi publiserte i slutten av forrige uke, hvor han skriver om sin egen utbrenthet:

"Det er veldig få ting det er noe vits å ofre helsen sin for. Om du velger å gjør det, så tenk igjennom hva du går glipp av."

Ukas beste saker på kode24:

🍵 Advarer mot spinnere som snurrer for raskt
Tilgjengelighet for de som blir lett svimle, Vite 5, container queries og micro frontends i ukas ForrigeUke.

🥒 Ett minutt kan være full krise – 4 tips for å overleve Black Friday
Observerbarhet, lasttesting og CDN; her er Roger Hoem-Martinsen beste tips mot nedetid.

👙 Ber studenter bruke AI-verktøy, og ser de blir bedre av det
Hvordan har ett år med ChatGPT påvirka studentene? – Helt klart i positiv retning, sier AI-professor Morten Goodwin.

🍇 Bryter ut av bank for å lage eget selskap: «Litt skummelt»
Peer Jakob Bridge, Asbjørn Lucassen og Pål Gunnar Smådal slutter i Sparebanken Sogn og Fjordane og starter Arc Technologies AS i Førde.

🍅 YouTube ville sabotere adblockere med fem sekunders ventetid – rammet Firefox
Konspirasjonsteoriene tok av etter funn av kodesnutt som forsinket videoavspilling for Firefox-brukere.

🍇 ChatGPT vs. Copilot Chat vs. Bard vs. Bing Chat: Test av AI til koding
Noen av forslagene var så dumme at vi sjelden har sett maken, og vinneren er bare ørlite granne bedre enn konkurrentene.

🧦 Java­Script-bruken faller, og lønnes lavt, viser undersøkelse
Her er det utviklere verden over bryr seg mest om akkurat nå ifølge JetBrains-undersøkelse.

👝 EU kan stoppe Adobes Figma-kjøp: «Vil skade konkurransen»
Stikker kjepper i hjulene for tidenes dyreste oppkjøp av et privateid selskap.

🦉 Norsk app vinner på Meta-trøbbel: – 40 prosent nye profiler
– I tillegg har antall aktivitetsgrupper besøkt økt med 30 prosent. Veksten har fortsatt denne uken. Vi nærmer oss nå raskt 60 000 brukere, sier Venn-CTO Theodor Tomander Skippervold.

🦊 Nesten 250.000 til den som lager raskere «Prettier»: – Vi klarte det!
Prettier-skaperen fikk Vercel-sjefen med på spleiselaget, og nå kan noen ha klart å lage en mye raskere kodeformaterer i Rust.

🍭 Vildes 5 beste tips til ferske utviklere: «Både spennende og skremmende»
- Det er viktig å ta plass, skriver Vilde Almestad, etter ett år i arbeidslivet.

God helg

Jeg leste noe smart en gang: En pasient kom til en psykolog og klagde over at livet, jobben, ja alt var lite meningsfylt. Psykologen svarte: "Hvorfor flytter du ikke til Amerika?".

Poenget, tror jeg, er at du alltid har et valg. Du kan slutte på jobben og skaffe deg det småbruket i Ryfylke eller Hvaler du drømmer om.

Og her er enda et godt tips fra Per Christian:

"Om du er en av de som bruker mer tid på jobben enn hva som er anbefalt. Prøv å vær ærlig med deg selv. Er du motivert for å fortsette slik, eller ønsker du en endring. Finn gjerne en venn som tør å utfordre deg, og ta en prat om det. Rådet jeg fikk fra min gode venn var veldig tydelig; «ingen av dine nærmeste bryr seg om hvor vellykket du er, det eneste de er opptatt av er om du har det bra eller ikke»."

God helg!

🙏 Mattis