Nesten 250.000 til den som lager raskere «Prettier»: – Vi klarte det!

Prettier-skaperen fikk Vercel-sjefen med på spleiselaget, og nå kan noen ha klart å lage en mye raskere kodeformaterer i Rust.

Rome-forken Biome hevder å ha klart utfordringen – og laget en kodeformaterer som klarer mer enn 95 prosent av testcasene til prettier. 📸: Kurt Lekanger
Rome-forken Biome hevder å ha klart utfordringen – og laget en kodeformaterer som klarer mer enn 95 prosent av testcasene til prettier. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Utvikleren Christopher Chedeau, kjent som "Vjeux" på Twitter, er en av skaperne av React Native – og ikke minst det svært populære kodeformaterings-verktøyet Prettier.

For noen dager siden gikk Vjeux ut og lovte 10.000 dollar i premie til den som kunne lage et raskere Rust-basert verktøy for formatering av kode. Han hadde ett krav:

Den skulle bestå minst 95 prosent av JavaScript-testene som Prettier-teamet bruker for testing av Prettier.

Like etterpå slang Vercel-sjef Guillermo Rauch seg på og doblet premien. Og senere kom også andre utviklere og selskaper til, slik at premien nå er på 22.500 dollar – nesten 250.000 kroner.

Sparer masse tid

Theo Brown la i går ut en video der han fortalte hvor mye tid hans team har spart på formateringsverktøy som Prettier.

– Det er ett av de viktigste verktøyene de siste 10 årene innenfor programvareutvikling, spesielt for oss i JavaScript-økosystemet, sier han.

Prettier har ifølge Theo gjort det mulig for utviklerne å fokusere på å skrive kode, i stedet for å krangle om hvordan koden bør formateres.

– Men det betyr ikke at Prettier er god nok. Og det er ikke engang jeg som sier det. Vjeux, skaperen av Prettier lover nå en belønning til de som kan gjøre Prettier bedre, sa Theo.

Som han er inne på i videoen, finnes det flere alternativer til Prettier som også skal være raskere. Ett eksempel er dprint. Et annet er Biome – som skal være 25 ganger raskere enn Prettier.

Problemet med mange av alternativene er imidlertid at de ikke er like gode som Prettier, hevder Theo.

– Jeg håper på en fremtid der våre formaterere og lintere ikke kjører JavaScript.

– Vi har klart det

Kort tid etter at premien var lagt ut, begynte utviklere å kaste seg over utfordringen og kjøre Prettier-testene som ligger her.

Noen lurte på om det var et krav at Prettier-erstatningen måtte være skrevet i Rust. Det burde også være mulig å skrive i Zig eller Go, så lenge ytelsesforbedringene var der, mente én utvikler.

Til det svarte Vjeux at i tillegg til at formateringsverktøyet må klare testene, må prosjektet for å ha suksess være noe mange utviklere kan jobbe på over tid og det må være lett å installere på de plattformene som skal bruke det.

Teamet bak Biome var blant de som kastet seg over utfordringen, og søndag hevdet Biome at de nå hadde passert kravet på 95 prosent testkompatibilitet.

Vjeux har i skrivende stund ikke sagt om han godkjenner bidraget, men har retwitret et innlegg fra Vercel-sjef Guillermo Rauch der Rauch kort og godt sier: "På tide å betale!".

Biome er for øvrig en fork av Rome, et ambisiøst prosjekt for å lage en kodeformaterer, linter, debugger, bundler og mye mer. Prosjektet feilet på grunn av pengemangel, men drives videre som et åpen kildekodeprosjekt i form av Biome.

Betyr det at det er på tide å bytte fra Prettier til Biome? Gammel vane er vond å vende, men undertegnede skal i hvert fall gi det en sjanse!