kode24 vil hjelpe ukrainere ut i jobb: - Dette gir oss en mulighet til å bidra

Vår nye tjeneste kobler ukrainske flyktninger og norsk IT-bransje. Vil du også være med?

Den ukrainske foreningen i Oslo holdt markering på Eidsvolls plass i forbindelse med krigen i Ukraina. Nå vil kode24 bidra til at ukrainske flyktninger kan få seg jobber i Norge. 📸: Stian Lysberg Solum / NTB
Den ukrainske foreningen i Oslo holdt markering på Eidsvolls plass i forbindelse med krigen i Ukraina. Nå vil kode24 bidra til at ukrainske flyktninger kan få seg jobber i Norge. 📸: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Det anslås at det nærmer seg tre millioner ukrainere på flukt, etter at Russland invaderte landet deres.

Myndighetene regner med at minst 30.000 av dem kommer til Norge i løpet av året. Og mange av dem er teknologer og utviklere - noe vi har stor mangel på her til lands.

kode24 starter derfor en ny tjeneste for å la norske arbeidsplasser rette seg mot ukrainske jobbsøkere: kode24.no/tech-jobs-norway.

Vil hjelpe naboen

På vår nye landingsside samler vi alle kode24-annonsører som ønsker ukrainske flyktninger velkomne. Annonsene vil bli maskinelt oversatt til engelsk, og forhåpentligvis lest av ukrainerne - etter hvert som sida får eksponering utover Norges grenser ved hjelp av kode24-redaksjonen, lesere, annonsører og andre Ukraina-venner.

- Vi sjokkeres av bildene som kommer ut, av hvordan en uskyldig befolkning angripes av en stormakt. For oss er det helt naturlig å ville hjelpe "naboen" vår når de lider, forteller daglig leder Kjerstin Tollefsrød i Ludensgruppen; en av annonsørene som nå vil motta søknader fra ukrainere.

«Vi sjokkeres av bildene som kommer ut.»

- Vi opplever dog maktesløshet i at vi ikke vet hvordan vi kan hjelpe, og ble derfor svært positive til dette konkrete tiltaket. Det gir oss mulighet til å bidra. Vi både gir og får hjelp, samtidig som vi får mulighet til å bygge ned de nasjonale grensene gjennom samarbeid. Det er ingen forskjell på nordmenn og ukrainere, vi er alle et folk!

God erfaring med ukrainere

Ukrainske utviklere er allerede en kjent gjeng for mange norske selskaper - de fleste norske utviklere har eller har hatt en ukrainsk kollega, enten på kontoret eller gjennom outsourcing.

Om søkerne ønsker å jobbe i Norge eller fra et annet land, legger ikke kode24 noen føringer på.

- Vi har gode erfaringer med at folk jobber remote eller hos oss eller i kombinasjon, også fra Øst-Europa. Er kompetansen, innstillingen og en god match med teamet riktig, så har ikke nasjonalitet eller lokalisering noe å si, sier CCO Kjetil Aarseth i Tikkio til kode24.

- Når vi er åpne for søkere også fra Ukraina, så er det slik det ville vært i en normalsituasjon. Kan vi også bidra til håp i en tung tid, så er det bare en fin bonus.

Vinn/vinn-situasjon

Flere av de som er med på opplegget sier at det er en vinn/vinn-situasjon for dem: De har god erfaring med teknologer fra Ukraina, samtidig som det selvfølgelig føles meningsfullt å bidra i situasjonen de befinner seg i.

- Det uprovoserte angrepet på Ukraina berører oss alle - det er ikke bare et angrep på et fritt land og folk, det er også et angrep på demokrati og verdier som vi setter høyt, starter CTO Torgeir Lyngstad i Compello.

- Compello deltar i dette initiativet for å vise vår støtte til alle fagfeller i Ukraina som nå står i en forferdelig situasjon, og fordi vi vet at Ukraina har mange faglig veldig dyktige utviklere som raskt kan komme inn og gi verdifulle bidrag til våre utviklingsprosjekter.

Har du lyst til å være med, er det bare å sende en epost til kode24@hsmedia.no. Og vil du være med på å spre kode24.no/tech-jobs-norway til de som faktisk trenger den, altså ukrainerne på flukt, setter vi stor pris på det. 🙏