Jeg fikk ikke koda én eneste linje i pappaperm

"Like teit å tro jeg skulle få tid til det, som å tro det spilte noen rolle" mener kode24-redaktøren.

Her tar jeg ei litta hvil sammen med Luna. Men så langt jeg husker lå hun på denne måten i cirka tre sekunder - så koding i pappapermen ble det lite av. Og det har jeg ingen problemer med. 📸: Eline Wøien Hansen
Her tar jeg ei litta hvil sammen med Luna. Men så langt jeg husker lå hun på denne måten i cirka tre sekunder - så koding i pappapermen ble det lite av. Og det har jeg ingen problemer med. 📸: Eline Wøien Hansen Vis mer

Jeg har fått inntrykk av at foreldreperm betyr tid til hobbyprosjekter for mange. Noen føler til og med et press fra arbeidsgiveren om å "holde seg oppdatert", som det heter, under permen sin.

Og jeg fikk mange "Ah, diggers, babyen skal jo bare sove"-kommentarer før jeg gikk ut i pappapermen min.

Jeg veit ikke hva slags babyer disse folka har hatt. Men jeg kan fortelle at min baby ikke var en sånn baby. Og at alle mine naive planer om hobbyprosjekter under pappapermen ble skrotlagt natt til dag én.

Jada, alle babyer er unike og så videre og så videre, men har du planer om å skaffe deg en baby, tror jeg muligens du burde skru forventningene dine om hobbykoding ned et par tusen hakk. Her er hvorfor.

#1: Babyer er langt over snittet glade i rutiner ⏰

Jeg husker jeg satt barnevakt for niesa mi for mange år siden, og fikk en 30 punkter lang liste over alt som måtte gjøres i tidsrommet 17:00 til 18:00.

Jeg fikk en lignende liste da mammapermen var over og pappapermen min skulle starte. Bare at tidsrommet var 06:00 til 18:00, og antall punkter økte deretter.

Det viser seg nemlig at babyer er langt over snittet glade i rutiner. Og at disse rutinene fort tar opp hele dagen. Og at disse rutinene ikke inkluderer "La pappa kode litt på hobbyprosjektet sitt".

«...det finner du ut av akkurat i det du har tatt sjampoen i håret eller satt deg på dossen.»

#2: Babyer er ikke glade i å sove som alle skal ha det til 😴

Jada, rutinene til en baby inkluderer soving. Men langt fra så mye soving som mange fikk meg til å tro.

Små babyer er nemlig langt mer opptatt av antallet sovepauser enn lengden på sovepausene. Det kan bety at babyen gjerne vil sove klokka 10:00, men om hun sover til 10:01 eller 12:00 - det finner du ut av akkurat i det du har tatt sjampoen i håret eller satt deg på dossen.

Eller endelig fått installert dagens oppdatering av VSCode

#3: Babyer er ikke spesielt flinke til å underholde seg selv 🧸

Men må en baby sove for å du skal kunne kode litt, da? Kan man ikke la babyen leke litt for seg selv av og til, mens du tar ei litta tur inn i kodebasen din?

Nei. Nei, det kan du nok ikke. Det viser seg nemlig at babyer er oppsiktsvekkende dårlige på å underholde seg selv.

Og alle disse søte bildene du har sett av babyer som smiler og ler mens de leker med en rangle for seg selv, har blitt tatt i de to sekundene babyen var fornøyd med å leke med en rangle for seg selv.

Her ser man et klassisk eksempel på "hm, kanskje jeg kan bygge litt Lego selv om Luna er våken"-øyeblikk i pappapermen. Det gikk som det måtte gå. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Her ser man et klassisk eksempel på "hm, kanskje jeg kan bygge litt Lego selv om Luna er våken"-øyeblikk i pappapermen. Det gikk som det måtte gå. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#4: Babyer kan gjøre deg relativt utslitt 💦

Greit, så har du kost deg med babyen din hele dagen, og tatt deg en dusj og spist noen rundstykker mens hun sov.

Men så kommer jo kvelden, hvor hun virkelig skal sove litt? Da er det vel bare å pile opp på hjemmekontoret for litt lystbetont hobbykoding? Sant?

Jeg beklager å si det, men neppe.

Med mindre du har gjort det eneste riktige, og fått baby når du er sånn cirka 19 år gammel, er det gode sjanser for at du er såpass sliten etter en hel babydag at du er mer frista til å se en episode av Seinfeld for 478. gang enn å finne ut hvilken autentiseringstjeneste som er hetest den uka.

#5: Babyer er babyer hele døgnet 🌙

Men hallois; si du faktisk er 19 år gammel da, og faktisk har overskudd til å bruke intellektet ditt på kveldstid. Da er det vel bare å kode på kvelden?

For all del. Men vi er fort tilbake til dette poenget med at alle babyer ikke alltid er så glade i å sove som enkelte foreldre roserødt husker det. Heller ikke på kvelden. Heller ikke på natta.

Og det er ikke sikkert at partneren din er sånn supergira på at du skal bure deg inne på hjemmekontoret med koden din om poden din roper på babycall-en.

«Sjølve livets hobbyprosjekt, som jeg har planer om å si i den kleine konfirmasjonstalen hennes.»

#6: Glem alle de foregående punktene - pode slår kode 💘

Men jeg har gode nyheter også, altså: Det viste seg fort at det å ta vare på en baby var rimelig mye mer givende og fint enn å kode på hobbyprosjekter.

Savnet etter hobbykoding ga seg derfor fort. Og det var omtrent like teit å tenke at jeg skulle få tid til det som å tenke at det spilte noen rolle.

Så prioriter poden over koden - hun er sjølve livets hobbyprosjekt, som jeg har planer om å si i den kleine konfirmasjonstalen hennes.