- Tror det er sunt å ta helt fri i perm

Nesten hver femte norske utvikler følte de ikke kunne ta helt fri under foreldreperm.

Foreldrepermisjon er noe du har krav på, og har du permisjon skal du ikke jobbe. Fullt så enkelt er det ikke i praksis. 📸: Irina Murza / Unsplash
Foreldrepermisjon er noe du har krav på, og har du permisjon skal du ikke jobbe. Fullt så enkelt er det ikke i praksis. 📸: Irina Murza / Unsplash Vis mer

Nylig kunne kode24 fortelle hvordan hver femte norske utvikler med barn føler at de henger etter kollegene. Blant annet fordi utviklere med barn har mindre fritid til å sette seg inn i ny teknologi de ikke får lært seg i arbeidstida.

Tallene kommer fra vår spørreundersøkelse Kodeløkka. Der stilte vi også noen spørsmål rundt dette med foreldrepermisjon:

For er det slik at norske utviklere kan ta så lang perm de vil, uten å bekymre seg for hva sjefen synes? Og får utviklerne virkelig helt fri fra jobben under permen sin?

Både ja og nei.

Kortere perm, ikke helt fri

Her er hva de omlag 300 norske utviklerne med barn har svart på følgende påstander i undersøkelsen vår:

Med andre ord:

  • Omlag 9 prosent, nesten én av ti, er delvis eller helt enig i at de følte en forventning om å ta ut en kort permisjon.
  • Omlag 18 prosent, nesten én av fem, er delvis eller helt enig i at de følte en forventning om å jobbe, være tilgjengelig eller i det minste holde seg faglig oppdatert under permisjonen - altså å ikke ta helt fri.
Kristofer Gilvedt Selbekk i Bekk sammen med sitt nye familiemedlem. 📸: Privat
Kristofer Gilvedt Selbekk i Bekk sammen med sitt nye familiemedlem. 📸: Privat Vis mer

"Nervøs da jeg fortalte"

- På eget initiativ var jeg ansvarlig for en faggruppe internt i firmaet jeg jobber i mens jeg var i permisjon, og det ga meg både grunn og lyst til å holde meg faglig oppdatert, forteller utvikler og manager Kristofer Gilvedt Selbekk i Bekk til kode24.

Han er nettopp ferdig med sin pappaperm.

- Jeg fikk streng beskjed om å ikke la det gå ut over kvalitetstid med poden, og jeg jobbet som regel kun under lurer og på kvelden. Jeg har pratet med mange kolleger som har vært i perm og tatt seg helt “fri” fra fagverdenen. Det tror jeg kan være sunt for sjela, spesielt om du ser på jobben som bare nettopp det - en jobb, sier Selbekk.

- Følte du noen forventning om å ta ut kortere perm enn det du egentlig kunne?

- Kona og jeg delte fellesperioden i to, og jeg endte derfor opp med rundt syv måneder ferie og permisjon. Jeg var litt nervøs da jeg fortalte det, men ble applaudert frem av både kolleger og ledelse. Får jeg et barn til, frister det å gjøre det samme en gang til.

«Jeg var litt nervøs da jeg fortalte det, men ble applaudert frem av både kolleger og ledelse.»

Dine rettigheter

Én ting er hva man føler, noe annet hva man faktisk har krav på:

  • Mor skal ha minst 15 ukers permisjon, når hun tar ut 100 prosent foreldrepenger, i tillegg til 3 uker før fødsel. Også far skal ha minst 15 ukers permisjon. 16 uker kan dere fordele som dere vil. Dette har dere både krav på og rett til å ta ut.
  • I tillegg kan dere ha inntil ett års permisjon, hver, etter disse ukene. Men da uten krav på foreldrepenger.
  • Lovverk og offentlige informasjonsider forteller pent lite om hva arbeidsgiver kan kreve av deg under permisjon - trolig fordi svaret er enkelt: Ingenting. Permisjon betyr å ikke jobbe, punktum. Alternativet er delvis permisjon, hvor jobb og småbarnsliv kan kombineres i ordnede former.