IT-folk i Russland slipper verneplikt, vil bremse utvandring

Rundt 70.000 IT-arbeidere skal allerede har forlatt Russland.

En ukrainsk soldat graver en grav for en død, russisk soldat i landsbyen Lukianivka. 📸: REUTERS / Serhii Nuzhnenko / NTB
En ukrainsk soldat graver en grav for en død, russisk soldat i landsbyen Lukianivka. 📸: REUTERS / Serhii Nuzhnenko / NTB Vis mer

Russiske myndigheter gir unge IT-spesialister et midlertidig unntak fra verneplikten for å bremse masseutvandringen etter Russlands invasjon av Ukraina.

Alle russiske menn mellom 18 og 27 har verneplikt, selv om mange unngår førstegangstjenesten gjennom medisinske og utdanningsmessige unntak og andre ganske enkelt ignorerer innkallingsbrevet.

Nå får menn under 27 år en utsettelse av militærtjenesten dersom de jobber i et IT-firma, har jobbet i bransjen over et år og har en universitetsgrad.

Selskaper som vil at deres ansatte skal benytte seg av dette unntaket, kan sende inn en liste til de relevante myndighetene innen 1. mai, heter det i den offisielle uttalelsen.

Også studenter som har universitetsgrader i en rekke naturvitenskapelige og ingeniørrelaterte emner, kan søke unntak fra militærtjenesten.

Mange titusentalls unge, velutdannede russere har utvandret fra landet siden Russland invaderte Ukraina 24. februar. Lederen for en bransjeorganisasjon uttalte i Statsdumaen i forrige uke at opptil 70.000 IT-arbeidere allerede har forlatt Russland.