Russland sperrer stadig flere vestlige nettsteder, og Ukraina russiske

Sist ut på svartelista i Russland er Google News, som føyer seg inn i en lang rekke.

En russisk soldat i Mariupol i Ukraina, hvor det deles ut hjelp til de mange ofrene i den beleirede byen. 📸: REUTERS / Alexander Ermochenko
En russisk soldat i Mariupol i Ukraina, hvor det deles ut hjelp til de mange ofrene i den beleirede byen. 📸: REUTERS / Alexander Ermochenko Vis mer

Russiske myndigheter har blokkert tilgangen til Google News etter først å ha anklaget nettstedet for å ha spredt falske nyheter om krigen i Ukraina.

Beslutningen om å sperre tilgangen til Google News, som samler lenker til tusenvis av nyhetsmedier over hele verden, skjedde etter en forespørsel fra den russiske riksadvokatens kontor, melder nyhetsbyrået Interfax ifølge BBC.

Ifølge myndighetene ga nettstedet «tilgang til en rekke publikasjoner og annet materiale som inneholdt upålitelig, sosialt betydningsfull informasjon om utviklingen av en spesiell militær operasjon på det ukrainske territoriet», ifølge rapporten.

Alphabet – morselskapet til Google – har tidligere sagt at de ville blokkere annonsebetalinger til nettsteder og YouTube-videoer som sprer falsk og skadelig informasjon om krigen.

Blokkerer VPN

Russland har siden invasjonen av Ukraina 24. februar blokkert tilgangen til både Facebook og Instagram i tillegg til Twitter.

Landet har også blokkert flere VPN-tjenester, noe som gjør det stadig vanskeligere for russere å finne informasjon om Ukraina-krigen som ikke er kontrollert.

Russland har også vedtatt en ny lov der det er gjort ulovlig å rapportere om hendelser som kan diskreditere russiske styrker.

«Virksomheten til Meta er rettet mot Russland og dets væpnede styrker.»

Meta forbudt i domstol

En domstol i Moskva besluttet denne uka å forby Metas virksomhet i Russland etter en forespørsel fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB. FSB ønsket Metas virksomhet stengt fordi selskapet «jobber mot russiske interesser».

Domstolen vurderte en tiltale om å erklære Meta, eierselskapet til Facebook, Instagram og WhatsApp, som en «ekstremistisk organisasjon».

– Virksomheten til Meta er rettet mot Russland og dets væpnede styrker, sa FSBs talsperson Igor Kovalevskij til retten, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Russland har siden invasjonen av Ukraina 24. februar blokkert tilgangen til både Facebook og Instagram i tillegg til Twitter.

10. mars opplyste Meta at plattformene ville tillate Facebook- og Instagram-brukere i enkelte land å oppfordre til vold mot russiske soldater, såframt det handler om invasjonen av Ukraina.

I retten sa en representant for Meta at selskapet nå hadde endret retningslinjene og at selskapet anså «russofobi og oppfordringer til vold mot russiske borgere som uakseptable».

Ukraina blokkerer 1.500 medier

Dessuten: Om lag 1.500 medier som sprer russisk propaganda, har blitt blokkert i Ukraina siden starten av Russlands invasjon.

– De blokkerte kanalene hadde et estimert publikum på 15 millioner personer, opplyser politiet til nyhetsbyrået Interfax Ukraina, ifølge BBC.

I tillegg er 3.178 publikasjoner som forsvarer krigsforbrytelser og drapet på sivile, fjernet.

Politiet sier kanalene og publikasjonene har blitt blokkert og fjernet etter klager fra ukrainske nettbrukere via Telegram-kanaler opprettet av cyberpolitiet.