Irnis' triks mot stress: «Jeg var veldig nevrotisk»

– Nå har jeg blitt en person med lav nevrotisisme, som holder stressnivået nede, skriver utvikler Irnis Besirovic om sitt triks mot stress.

Irnis Besirovic er utvikler i Bekk og har funnet en smart måte å takle stress på. 📸: Unsplash / Bekk
Irnis Besirovic er utvikler i Bekk og har funnet en smart måte å takle stress på. 📸: Unsplash / Bekk Vis mer

Her vil du få et tips som kan bidra til å redusere stress i tider når du føler deg overveldet av mange tanker, noe som fører til at du mister handlingskraft fordi du føler at du har så mye å gjøre, men så lite kontroll, og tankene bare strømmer på.

Stress er en reaksjon vi opplever på en krevende fysisk eller psykisk påvirkning. Det kan oppstå fra mange forskjellige situasjoner eller tanker som får deg til å føle frustrasjon, sinne eller nervøsitet.

Stress er svært individuelt, og mens noen lett blir stresset, er andre mindre påvirket av det.

Stress kan være bra

Stress har en sentral rolle i å fremme handling, og i mindre mengder kan det lede til økt handlingskraft. 👊

Det bidrar til en viktig del av vår overlevelse og utvikling, med funksjoner som kroppens "kamp eller flukt"–respons for å håndtere umiddelbare trusler.

Stress fungerer også som en motivator, hjelper med personlig vekst og tilpasning ved å møte og overvinne utfordringer, og signaliserer potensielle problemer som kan trenge oppmerksomhet i livene våre. 🌱

«Hvis du føler deg overveldet av mange tanker, så kan du prøve ut dette tipset.»

Stress kan være farlig

Når stress blir kronisk og uoverkommelig, kan det ha negative effekter på både fysisk og psykisk helse. 😕

I situasjoner hvor du føler at stress tar kontroll over livet ditt over lange perioder, er det viktig å få nødvendig hjelp. Dette kroniske, negative stresset skiller seg fra akutt stress, som er kortvarig og ofte nødvendig.

Kronisk stress oppstår når en opplever kontinuerlig press eller belastning over tid uten tilstrekkelig hvile eller avlastning. Ved å håndtere stress på en sunn måte, er det mulig å opprettholde et godt forhold til det. 🧘

Effektiv håndtering av kronisk stress krever identifisering av årsakene til stresset og deretter at du benytter deg av det som best passer din situasjon som avslapningsteknikker, fysisk aktivitet eller profesjonell hjelp .

Triks for mer kontroll

Når du føler deg overveldet av mange tanker og mangler oversikt over hva du må gjøre, noe som fører til en følelse av liten kontroll, er dette en indikator på stress. 😰

Dette kan ofte resultere i prokrastinering, som er en måte å utsette ubehaget på. I slike situasjoner kan du finne deg selv stresset over fremtidige oppgaver og velge å prokrastinere.

Her er et tips jeg selv bruker for å håndtere dette, som hjelper meg å strukturere tankene mine og få bedre kontroll 📝. Dette har vært et viktig hjelpemiddel for å oppnå en lavere grad av nevrotisisme:

  1. 🕒 Når du føler at tankene hopper overalt, uten kontroll – som det neste foredraget du skal holde, en snarlig deadline, eller den kommende sosiale hendelsen – er det tid for å ta kontroll .
  2. ✍️ Skriv ned alle tankene som hindrer deg i å handle, for å få en klar oversikt.
  3. ❌ Fjern fra listen alt du ikke kan påvirke eller gjøre noe med, som sosiale arrangementer der du bare skal møte opp.
  4. 📋 Lag deretter tiltak og en plan for de gjenværende oppgavene. Jeg bruker en enkel "to-do" liste for å organisere og prioritere.
  5. ✅ Når du har organisert tankene dine og opprettet en handlingsplan, vil du ha strukturert og planlagt alle tankene dine. Dette legger til rette for suksess, noe som kan redusere stressnivået ditt og hjelpe deg å begynne med det som er høyest prioritert på listen din.

Fortid som nevrotisk

Dette enkle tipset har hjulpet meg til å få bedre kontroll over tankene når de begynner å bli overveldende.

Jeg har tidligere vært en veldig nevrotisk person som liker å ha veldig mange baller i luften, men har nå blitt en person med lav nevrotisisme som holder stressnivået nede og under kontroll, med mange baller i luften.

Dette er et tips som kan gjøre det enklere å få kontroll, men det finnes mange flere der ute.

Det er mulig at dette ikke er løsningen for deg, men det kan være verdt å ha i bakhodet at hvis du føler deg overveldet av mange tanker, så kan du prøve ut dette tipset. ❤️