Gratis­ tilbud fortviler: – Hvorfor kommer ikke flere?

Ildsjeler i norsk IT-bransje vil gjøre Teknologihuset til den foretrukne møteplassen for alle utviklere, men sliter med oppmøtet.

Noen av ildsjelene bak Teknologihuset - Marte Kjenstad i Kodemaker, Bjørn Tumyr i Rebel, Dervis Mansuroglu i JavaBin/Teknologihuset, Beate Myrvoll i Teknologihuset og Steinar Hansen i JPro. 📸: Kurt Lekanger
Noen av ildsjelene bak Teknologihuset - Marte Kjenstad i Kodemaker, Bjørn Tumyr i Rebel, Dervis Mansuroglu i JavaBin/Teknologihuset, Beate Myrvoll i Teknologihuset og Steinar Hansen i JPro. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– Kompetansedelingen i IT-bransjen er spesiell. Det er ikke mange bransjer som deler så mye, sier Beate Myrvoll, styreleder i Stiftelsen Teknologihuset.

Vi møter henne i Rebel-bygget ved St. Olavs plass i Oslo sentrum, sammen med Dervis Mansuroglu, styreleder i community-gruppen javaBin – kanskje mest kjent for å arrangere den store utviklerkonferansen JavaZone.

Mansuroglu forteller at det allerede var planlagt å flytte Teknologihuset i Pilestredet 56 like ved Bislett til Rebel, men at corona-pandemien var en medvirkende årsak til at det ble lagt ned i 2020.

Huset ble etablert av JavaBin og Macsimum Event, og var i mange år et yrende miljø av communities og store og små fagsamlinger. Alt sammen arrangert av frivillige i norsk IT-bransje.

Det gamle Teknologihuset lå like ved Bislett. 📸: Google Street View
Det gamle Teknologihuset lå like ved Bislett. 📸: Google Street View Vis mer

Det hele ble finansiert gjennom utleie av kontorer på dagtid, og med støtte fra sponsorer. For de som skulle arrangere meetups og annet, var det helt gratis.

– Det var så populært at jeg måtte booke huset tre måneder i forveien, sier Mansuroglu.

I 2021 gjenoppsto Teknologihuset: I det 17. etasjer høye Rebel-bygget ved St. Olavs plass, i samarbeid med Entra og Rebel Events.

Men populariteten er ikke helt den samme.

«Det var så populært at jeg måtte booke huset tre måneder i forveien.»
Det nye Teknologihuset holder til i det 17. etasjer høye Rebel-bygget i Universitetsgata 2, rett ved St. Olavs plass. De tre første etasjene kan brukes gratis. 📸: Kurt Lekanger
Det nye Teknologihuset holder til i det 17. etasjer høye Rebel-bygget i Universitetsgata 2, rett ved St. Olavs plass. De tre første etasjene kan brukes gratis. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Gjenoppstått i ny og moderne form

– Vi har fått til en avtale som gjør at alle meetups, grupper, non-profits og andre kan bruke de tre første etasjene helt fritt, sier Mansuroglu.

Rebel-bygget inneholder en rekke store og små saler, møterom og auditorier. Dermed skal det egne seg enten man vil arrangere et lite møte med noen få personer, til større arrangementer med 200-300 mennesker.

– Vi har flere dedikerte saler, den største tar 240 personer. Så har vi en mindre konferansesal med plass til 40, sier Bjørn Tumyr, en av Rebels grunnleggere – som for øvrig innehar den ganske stilige tittelen "Rebel Yoda".

Det store atriumet rett innenfor inngangen. Exposalen nede, med en vaskeekte DeLorean-bil, kan brukes til arrangementer med godt over 300 deltakere hvis man tar i bruk trappen som sitteplasser. 📸: Kurt Lekanger
Det store atriumet rett innenfor inngangen. Exposalen nede, med en vaskeekte DeLorean-bil, kan brukes til arrangementer med godt over 300 deltakere hvis man tar i bruk trappen som sitteplasser. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Han forteller at ønsket om mer kunnskapsdeling har vært en viktig drivkraft bak etableringen av Rebel. Derfor var det naturlig å få til et samarbeid med Teknologihuset, slik at Rebel-huset kan bli et sted der man kan dele kunnskap på tvers av bedrifter i IT-bransjen.

– Hvis du leier her, står det i kontrakten at du skal dele kunnskap. For eksempel skal vi nå den 15. juni arrangere en "Rebel Share Fest" der vi fyller fire saler og lager en hel dag med kunnskapsdeling, sier Tumyr.

En av konferansesalene. 📸: Kurt Lekanger
En av konferansesalene. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Skulle ønske flere kom

Dervis Mansuroglu sier at JavaBin selv har brukt det nye Teknologihuset til å arrangere både store meetups og mindre events. De har for eksempel fått inn utenlandske foredragsholdere og brukt de største konferansesalene til arrangementer med disse.

– Men jeg lurer på hvorfor det ikke kommer flere? spør Mansuroglu.

Trenger man bare et lite møterom, er det massevis av dem også. Alle er innredet med ulike temaer, i midten Java-møterommet utsmykket med et bilde av Java-grunnleggeren James Gosling. Bildet til høyre er fra Tandberg-møterommet. 📸: Kurt Lekanger
Trenger man bare et lite møterom, er det massevis av dem også. Alle er innredet med ulike temaer, i midten Java-møterommet utsmykket med et bilde av Java-grunnleggeren James Gosling. Bildet til høyre er fra Tandberg-møterommet. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Han tror det kanskje har litt å gjøre med at det gamle Teknologihuset på Bislett lå i bevisstheten til det frivillige miljøet i IT-bransjen.

Samtidig har noen av de gamle communityene som hadde arrangementer der forsvunnet, og det har kommet nye. De vet kanskje ikke Teknologihuset 2.0 finnes – og at det er gratis, tror Mansuroglu.

Tardis-møterommet er større på innsiden enn på utsiden. 📸: Kurt Lekanger
Tardis-møterommet er større på innsiden enn på utsiden. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Styreleder Beate Myrvoll mener denne typen åpne møteplasser med mye kunnskapsdeling er ganske unikt.

– Det er ikke vanlig at man har slike åpne hus i andre bransjer, sier hun.

Betingelsen for å få arrangere noe gratis hos Teknologihuset, er at det er snakk om åpne møter innenfor IT-bransjen. Det kan altså ikke være kommersielle arrangementer der man for eksempel selger billetter – da må man betale.

Er det gratis og åpent for alle som vil lære, er det imidlertid fritt frem. Men siden bygget brukes også til andre ting, må møtene i hovedsak skje på kveldstid.

Programkoden på veggen i Simula-møterommet simulerer en pandemi. Den er hentet fra Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaards artikkel fra 1967 om verdens første objektorienterte språk Simula. 📸: Kurt Lekanger
Programkoden på veggen i Simula-møterommet simulerer en pandemi. Den er hentet fra Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaards artikkel fra 1967 om verdens første objektorienterte språk Simula. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Foreløpig er det slik at de som ønsker å bruke Teknologihuset må ta kontakt med dem manuelt via et skjema på teknologihuset.no for å finne ut når det er ledige lokaler.

– Men vi jobber med å få inn en bookingløsning. Den er nesten ferdig, og da vil det være langt enklere å booke, sier Mansuroglu.

Nettsiden og bookingløsningen lages for øvrig av frivillige utviklere fra bransjen.

Mange som lager arrangementer hos Teknologihuset ordner det meste selv, men vi får vite at Teknologihuset og Rebel kan være behjelpelige med å fikse alt fra catering og mat til for eksempel videostrømming av arrangementer.

Dette betaler man naturlig nok for, selv om lokalene lånes gratis.

En av de mindre salene. 📸: Kurt Lekanger
En av de mindre salene. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– Å bidra gjør oss alle bedre

Alle vet at det ikke finnes noe sånt som "gratis lunsj". Hvis det ikke er du som betaler, må noen andre betale.

Forklaringen er at selv om Teknologihuset baserer seg mye på frivillig arbeid fra en rekke ildsjeler i IT-bransjen, så får de støtte fra en rekke partnere.

Rett innenfor inngangen er det en diger tavle med navnene på et ganske stort antall IT-selskaper som alle er partnere av Teknologihuset. Noen av dem leier kontorer i Rebel-bygget, andre er bare støttespillere.

Mange partnere er med på spleiselaget som gjør det mulig å låne ut lokalene gratis. 📸: Kurt Lekanger
Mange partnere er med på spleiselaget som gjør det mulig å låne ut lokalene gratis. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

JPro og Kodemaker er to av partnerne vi møtte da vi besøkte det nye Teknologihuset.

Steinar Hansen, administrerende direktør i JPro, mener det er viktig å bidra, og sier selskapet han er sjef for har bidratt mye i forbindelse med JavaZone.

– Det gjør oss alle bedre når man bidrar til at folk samles. Jeg setter veldig pris på at våre ansatte driver med disse tingene, sier Hansen.

Stort lerrett i ett av auditoriene! Lydanlegget skal også være temmelig bra, ble vi fortalt. 📸: Kurt Lekanger
Stort lerrett i ett av auditoriene! Lydanlegget skal også være temmelig bra, ble vi fortalt. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Marte Kjenstad er COO i Kodemaker, og har i mange år vært aktiv i JavaBin-miljøet. Hun mener det er ganske unikt hvordan både private og offentlige virksomheter møtes i IT-bransjen.

Den gamle Teknologihuset-logoen fra Pilestredet 56 har fått plass i taket over biljardbordet i første etasje. 📸: Kurt Lekanger
Den gamle Teknologihuset-logoen fra Pilestredet 56 har fått plass i taket over biljardbordet i første etasje. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– Følelsen av felleskap er viktig. Vi ser at mange av våre ansatte er innom et community, sier Kjenstad når vi spør om hvorfor de vil være partnere av Teknologihuset.

– Det ligger en stolthet i det å jobbe i et selskap som ser viktigheten av deling av kunnskap.